Skocz do zawartości
  • 0

zatyczka na lufę kbk mauser

vis

Pytanie

Napisano
Kilka lat temu w okolicy Studzianek trafiły mi sie zatyczki na lufe kbk produkcjii PERKUN 1933 z nietypowymi biciami:2 KM 159 PP;8 KS 10 oraz 3 KM 104.Nie jest to raczej związane ze starą numeracją pułków.Jeśli ktoś wie co to może być prosiłbym o opinię.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Odnośnie zatyczek mam jeszcze jedno pytanie: czy trafiły sie komuś inne zatyczki niż PERKUN 1933 ; ,,PERKUN'' 1932; Kranc & Łempicki; stalówka FB Radom? Mowa tu o polskich zatyczkach do kbk (krótkich).
Napisano
Mam dwie Kranc& Łempicki. 1) z komórki teścia z Wielkopolski - bez bić numerów , oraz 2)znalezione w okolicy Zamościa z biciami ( numery + orzełek w owalu). pozdr.
Napisano
Kilka lat temu w okolicy Studzianek trafiły mi sie zatyczki na lufe kbk produkcjii PERKUN 1933 z nietypowymi biciami:2 KM 159 PP;8 KS 10 oraz 3 KM 104.Nie jest to raczej związane ze starą numeracją pułków.Jeśli ktoś wie co to może być prosiłbym o opinię.
Napisano
Też mam jedną zatyczkę Kranc&Łempicki - wrześniową. Zastanawiałem się jak one były używane tzn. do strzelania były ściągane czy tylko podnoszone? Może ktoś mnie oświeci?
Natan
Napisano
A ja mam Kranc&Łempicki, ale bez numeru, zawsze były numerki bite czy tylko na niektórych? Oświećcie mnie.
pzdr
Jadzia
Napisano
Ja mam dwie :

- Perkun" 1933 ,sygn. orłem i WP nr.994 i M" w trójkącie
- Kranc & Łempicki" sygn. B" w kółku.

pzdr

bjar_1
Napisano
Zatyczka przed strzelaniem musiała być zdjęta z lufy-po otworzeniu klapki zatyczka słuzyła jako prowadnica do wyciora-dlatego w środku posiada stalową tuleję.Mam zatyczkę która została zniszczona w wyniku odstrzelenia naboju, pewnie przez zapomnienie.Co do numeracji to posiada ją jakies 50% znajdywanych zatyczek.Oprócz zatyczek do kbk trafiają się takie z ramieniem-do kb.Ciągle pozostają tajemnicą te dziwne bicia które wymieniłem powyżej-może to jakieś oznaczenia wewnątrzoddziałowe?
pzdr
vis

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie