herbstnebel Napisano 21 Kwiecień 2007 Autor Napisano 21 Kwiecień 2007 http://wiadomosci.onet.pl/1,15,11,29677415,81370012,3755799,0,forum.htmlKopał tam ktoś z was :)?
woytas Napisano 22 Kwiecień 2007 Napisano 22 Kwiecień 2007 Wieczny poligon tam jest wiec nie dziwne...Ale jak o miejscu stalo sie glosno to kiedy do domu kolbami zalomoca.. :)
suchy ss Napisano 22 Kwiecień 2007 Napisano 22 Kwiecień 2007 miejsce znane nie od dzis:) osobiscie tam nie kopalem ale moi koledzy tak, wychodzily im rozne rzeczy i wiele z sygnaturkami Afrika Korps:)podobno w tamtym roku wojsko prawie dokladnie oczyscilo ten teren..
Ilkenau Napisano 22 Kwiecień 2007 Napisano 22 Kwiecień 2007 Z tego, co wiem Afrika Korps nigdy nie ćwiczył na Pustyni Błędowskiej, był to poligon Luftwaffe - pod względem wywiadowczym rozpracowywany był przez Okręg Śląski Armii Krajowej, zaangażowanych w to było wiele osób ze struktur oddziału partyzanckiego Hardego" działającego w pobliżu i nigdy w raportach nie pojawiła się jakakolwiek wzmianka o Afrika K.Za pomysł sygnowania rzeczy symbolami Afrika Korps, które można bardzo łatwo zgubić na poligonie, każdy oficer niemiecki poszedłby pod sąd wojenny, przecież chodziło o zachowanie w tajemnicy planów interwencji w Afryce Północnej.Nie podejrzewasz czasem kolegów, że te sygnatury dobijali po znalezieniu fantów?
herbstnebel Napisano 22 Kwiecień 2007 Autor Napisano 22 Kwiecień 2007 Na pewo ostro tam testowali sprzęt dla Afrika Korps. A ponadto, skąd nasze AK mogło wiedzieć, co to jest Afrika Korps :)?
kozakk88 Napisano 22 Kwiecień 2007 Napisano 22 Kwiecień 2007 ciekawe czy protestowali tam ekolodzy przeciwko niszczeniu pustyni przez czołgi :p i zanieczyszczania piasku przez spaliny ;] ;)
acer Napisano 22 Kwiecień 2007 Napisano 22 Kwiecień 2007 Ponoć testowano tam umundurowanie i wyposażenie osobiste żołnierzy AK
Ilkenau Napisano 22 Kwiecień 2007 Napisano 22 Kwiecień 2007 Proszę sobie porównać daty: od kiedy do kiedy Afrika Korps walczy w Afryce, a od kiedy Niemcy zaczynają wykorzystywać poligon na Pustyni Błędowskiej?Nie mam zamiaru spierać się o to, być może testowali sprzęt do użycia w warunkach pustynnych, ale Rommel na pewno z niego już nie mógł skorzystać.I tu nie chodzi o to, że nasze AK dowiedziałoby się, że Niemcy szykują się do walk w Afryce, tylko, że ta informacja natychmiast zostałaby przekazana do Anglików - dlatego nie uważam za możliwe sygnowanie napisem Afrika" czegokolwiek w roku 1940 czy 1941.Wszystkie dokumenty niemieckie wskazują, że był to poligon dla jednostek Luftwaffe rozmieszczonych na lotnisku polowym w okolicach Siewierza.
Cyrograf15 Napisano 22 Kwiecień 2007 Napisano 22 Kwiecień 2007 Na pustyni był poligon nie tylko niemicki ale i powojenny nasz. Resztki okopów wyraźnie widać. Wieża spadochronowa stoi do dziś jak i resztki bunkra. Nigdy tam nie kopałem ale wielokrotnie jeździłem tam pojazdami terenowymi, a nawet na nartach, w prawdzie za skuterem ale jednak :)Wojtek
janushew Napisano 22 Kwiecień 2007 Napisano 22 Kwiecień 2007 Afrika K. ćwiczył na wydmach w Łebie tez.
herbstnebel Napisano 22 Kwiecień 2007 Autor Napisano 22 Kwiecień 2007 Otóż to! Te testowanie sprzętów do warunków pustynnych odchodziło na Błędowskiej nagminnie. Może i same Luftwaffe tam latało - Me miały przecież specjalne filtry przeciwpiaskowe i maskowanie pustynne. Ale przecież ta wzmianka o wykorzystaniu Pustyni Błędowskiej do celów przyszłej Afrika Korps czy tam Panzeregruppe Afrika jest teraz praktycznie wszędzie - w książkach historii, w notatkach ucznia w liceum, nawet na lekcjach tego uczą i bynajmniej nie jako ciekawostka. Owszem, może tylko same samoloty tam przygotowywano, co było o wiele dłuższe i pracochłonniejsze od przystosowania zwykłych motorów i może właśnie tylko o tych samolotach napomniano. Ponadto AK oficjalnie powstało dnia 14 lutego 1942 a Rommel spadał niczym jastrząb nad Afrykę w lutym 1941, więc wcześniej poligon mogli obserwować chłopcy z ZWZ co najwyżej, chociaż szczerze wątpię, że to było w 41 tak rozbudowane, przecież te struktury tworzyły się latami..A jeżeli chodzi o znaczki Afrika Korps tam odkopywane to może chodziło o same znaczki/naszywki AFRIKA albo po ewakuacji z Afryki przeniesiono tam z powrotem resztki pustynnego sprzętu w nadziei (Adolfa i Benito) na rychły powrót do Afryki?? Niemniej suchy, chyba musisz coś wyjaśnić :P
suchy ss Napisano 22 Kwiecień 2007 Napisano 22 Kwiecień 2007 hmmm nie wiem co mam wyjasniac:)http://pl.wikipedia.org/wiki/Pustynia_B%C5%82%C4%99dowskahttp://www.wrotamalopolski.pl/root_Wizytowka+Malopolski/Przyroda/Krajobraz/Pustynie/default.htmhttp://www.beskidmakowski.pl/kasia/pliki/pl_mp_kra0520.htmlhttp://www.travelpolska.serwery.pl/content/view/4113/A moji koledzy tego w necie nie zamiscili:)pzdr.Dawid
suchy ss Napisano 22 Kwiecień 2007 Napisano 22 Kwiecień 2007 I informacji o tym jest wiele w necie...:]jak to mowia w google jest wszystko:P
Cronos Napisano 22 Kwiecień 2007 Napisano 22 Kwiecień 2007 Czasem tam jezdzę na rowerze i nie potrzeba wykrywki żeby nazbierać tam złomu:P Tego wala się tam na tony. Przeróżnych odłamków i innego bezwartościowego szmelcu. Raz tylko znalazłem przez przypadek lotkę z moździerza w dobrym stanie. Poza tym warunki nie sprzyjają tam zachowaniu sie metalu. Szybko koroduje w piasku i już nawet parunastoletnie ślepe łuski od kałacha pokryte są spora rdzą. Ale co kto lubi:)Pozdrawiam
herbstnebel Napisano 22 Kwiecień 2007 Autor Napisano 22 Kwiecień 2007 Bardziej mi chodziło o foty tego wykopanego sprzętu Afrika Korps :)
suchy ss Napisano 23 Kwiecień 2007 Napisano 23 Kwiecień 2007 niestety nie posiadam takowych:( ale moze jak bede sie widzial z kumplem tj. bede u Niego to postaram sie cos zrobic jak nie zapomne:)pzdr.Dawid
kusmanek Napisano 23 Kwiecień 2007 Napisano 23 Kwiecień 2007 Ja znalazłem tam parę czechosłowackich i niemieckich dupek" od mauserów z lat 1935-1939. Do tego 3 lotki od radzieckiego moździerza (jedna w dość dobrym stanie). Nic sygnowanego palemką DAK'u.
kusmanek Napisano 24 Kwiecień 2007 Napisano 24 Kwiecień 2007 Mam jeszcze małe pytanko do znawców tematu. Jak wyczytałem w internacie na Pustyni Błędowskiej znajdują się trzy bunkry. Pierwszy, chyba najbardziej znany, na górze Dąbrówka k. Chechła, w północnej części P.B. Drugi, choć to nie bunkier, to polskie powojenne stanowisko dowodzenia na górze Czubatka w Kluczach, w południowej części P.B. Trzeci to żelbetowy schron obserwacyjny, również na południowej części P.B. Ma ktoś z Was na niego jakiś namiar? bardzo chciałem go zobaczyć, ale jakoś nigdy nie mogę na niego trafić...
kusmanek Napisano 24 Kwiecień 2007 Napisano 24 Kwiecień 2007 Aha, zapomniałem jeszcze o schronie obserwacyjnym nad Białą Przemszą, w północnej części P.B. Nie o ten mi chodziło w poprzednim poście.
maku44 Napisano 24 Kwiecień 2007 Napisano 24 Kwiecień 2007 stanowiska na górze Czubatka juz nie ma-dane sprzed 2 tygodni. zostało zrównane i to jakiś już czas temu. teraz w tym rejonie stoi wieża obserwacyjna do pożarów
Piotrek S Napisano 18 Lipiec 2007 Napisano 18 Lipiec 2007 Mieszkam blisko Pustyni Błędowskiej i często tam jeżdżę w poszukiwaniu różnych fantów.Rzeczy znajdujące się na zdjęciu pochodzą właśnie stamtąd.Żeby je znaleźć nie musiałem używać wykrywacza bo leżały na powierzchni trzeba tylko trafić na dobre miejsce.
yak Napisano 28 Lipiec 2007 Napisano 28 Lipiec 2007 Ano niekoniecznie.Do lat 70 w tym rejonie szczegolnie w poblizu wioski Chechlo saperzy unicestwiali znaleziona bron. Bardzo czesto z czystego lenistwa i nietylko wyrzucali je do plynacej w tej okolicy rzeczki lub poprostu ta bron zakopywali nie wysadzajac jej rowniez amunicje.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.