Skocz do zawartości

Repliki broni w rekonstrukcji czyli czego używacie

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 327
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Dorzucę coś od siebie, kilka replik było kilka doszło. Repliki Panzerschrecka, mauser 98k, StG 44, pepesza, MP 40 (taka przeróbka taniochy;)). W budowie repliki G43,hohlladung, ładunków siodłowych oraz granatów PPanc.

Kolego Misio3 jednego egzemplarza PTRD na pewno nie opłaca się robić za 1000zł ale jakbyś miał zrobić ich na przykład 50 to też by ci się nie opłacało? To jest właśnie czar produkcji masowej. A jeśli chodzi o polskiego kara w wersji salut za 1000zł to prosta recepta firma zajmująca się bronią zakupuje w Hiszpanii lub w Ameryce Południowej 2-3 tysiące mauzerów dokonuje odpowiednich przeróbek zmiany oznaczeń i każdy na rako ma karabin za 1000zł. Jedna z wersji Hiszpańskich różniła się tylko od naszego oznaczeniami. W rosyjskich magazynach gnije ma pewno kilka tysięcy naszych karabinów.A w zasadzie o czym my mówimy firmy z dalekiego wschodu jak wyczują interes to zarzucą nas kopiami naszej broni od ASG po bojową.

Twój pogląd jest słuszny. Ja - póki co, robię pojedyncze egzemplarze i jest to moja pasja. Staram się wbijać w takie repliki - jakie są mało popularne. Pieniądze zarabiam w inny sposób. Repliki - nie jest to łatwy chleb, jeżeli chce się tym wyłącznie żywić" bo trzeba by znaleźć anią siłę roboczą" i zbyt. Podejrzewam, że Ty też masz inne źródło dochodu i jak się zapędzisz w taki rzut bagnetów, to jak sam piszesz, musisz potem nadrabiać godziny dla rodziny.
Jeżeli się okaże, że sprawa się rozwinie to chętnie przystąpię do produkcji". Na razie nie mam takich możliwości. Cieszy mnie to, że są tacy ludzie - jak tu na portalu, którzy mają chęci, pracują i potem chwalą się swoimi wynikami ! - to budujące.

Myślę że dzięki takim zapaleńcom jak my poziom rekonstrukcji historycznych z roku na rok podnosi się mam nadzieję że i na pracę filmowców też to wpłynie i nie będą nas traktowali tyko fabułą ale zadbają również o realia historyczne.

• 9 months later...
  • 2 weeks later...
Czy te twoje szablimenty nadają się do rąbki z konia czy tylko są paradne? Z chęcią sprawiłbym sobie jedną żeby nie nadwyrężać oryginału.
Planujesz poprawę detali czy to wersja ostateczna? Tak na szybko to widzę brak nitu poprzecznego w rękojeści, zły kształt ryfki czy wąsów. Wiem. Pierdoły. Ale jakże to cieszy gdy są zrobione tak jak oryginał :)
No i nie pokazałeś zdjęć głowni. Można prosić o wstawienie?

Co do ryfki to masz rację zostały zaadoptowane z zapasów do wz 22 ,w oryginale kółko było przyspawane bezpośrednio do pierścienia obejmującego pochwę , wąsy zerżnięte z oryginału a co do nitu w poprzek rękojeści w wielu egzemplarzach były celowo spiłowane i tak było w egzemplarzu z którego brałem wzór. Brak tego elementu ma swoją zaletę bo można rozebrać szablę bez walki z nitami. A co do dzielności głowni to nie do mnie pytanie tylko do moich kolegów którzy je użytkują .

• 10 months later...
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie