Skocz do zawartości

Raupenschlepper Ost/Steyr RSO

Lemeryt

Rekomendowane odpowiedzi

Wigilia, zapach choinki, oczekiwanie na prezenty, to puste miejsce, które ma na kogoś czekać - to jest prawdziwy wymiar świąt, których Wszystkim i sobie życzę.
Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!!!

Dla wszystkich do pobrania tapetka oczywiście z RSO

http://www.sendspace.pl/file/wm8ZEiZN/

Pozdrawiam
Woodhaven

• Odpowiedzi 595
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Wszystkim miłośnikom historii jak i różnych form jej odkrywania składam życzenia wesołych, zdrowych, spokojnych Świat Bożego Narodzenia. Specjalne życzenia kieruję do tych z Was, którzy te święta spędzą z daleka od bliskich.
Paweł

Na zdjęciu tłoczone znaki odbioru wojskowego wybite na boku skrzyni, w ogóle strasznie dużo na niej napisów, numerów, naklejek, znaków etc. Gdyby Niemcom starczyło na niej miejsca opisali by ze szczegółami gdzie rosło drzewo i kto je ścinał :)

Wow wreszcie dotarła !!!!
Wasqez „ give me a five „ cieszę się z naszego zgrania he, he, hi, hi, ho, ho, ho
Jak Lemeryt wygrał Black Jim Beam`a nie bardzo miałem w co zapakować rzeczoną flaszkę więc myślę sobie zapakuję w skrzynkę po pociskach do Pak 40.... Niech chłop się cieszy .........Wysłałem skrzyneczkę 11.16.07 z NY no i siedziałem jak na szpilkach oczekując kiedy dojdzie do Lemeryta. I jak zobaczyłem ze ofiarowałeś nabój do PAK 40 kopareczka mi opadła jednym słowem super zbieg okoliczności.
Żałuję tylko ze nie widziałem miny Lemeryta ... nie wspominając o minie dostawcy paczek. Sam miałem niezłą zabawę z pakowaniem i wysyłką skrzyneczki.
A swoją drogą na pewno skrzyneczka ma ciekawą historię, prawdopodobnie trafiła do stanów wraz z dobytkiem żołnierzy powracającymi do US ... no i w tym roku ja zostałem szczęśliwym posiadaczem owej skrzyneczki która po wielu latach przebyła znowu Atlantyk znajdując właściwe miejsce....... pod choinką HO, HO, HO

Ciekawe zdjęcie z Rosji, zwróćcie uwagę na zabudowę skrzyni oraz na skrzynie nad kabiną kierowcy.

Witaj kolego Walwuch. Zobacz ten link, porównaj wymiary jeśli takie same to raczej nie Pak 40. Na ostatnim zdjęciu wklejonym przez Woodhavena uwagę wraca brak przedniej szyby i otwarta klapka dostępu do instalacji grzewczej, być może to wrak. Gdybyś nie napisał że to Rosja pomyślałbym że to Normandia kraina żywopłotów.

Czy ktoś wie co przymocowane jest na dachu RSO z mojego zdjęcia ?
Pozdrawiam

I jeszcze jedno zdjęcie z Rosji. Rso z zabudowaną skrzynią gdzie widać drzwi podobne jak w ambulansach oraz oznaczeniem na drzwiach kabiny jak na poprzednich zdjęciach.

Walwuch gratuluje trafienia , z ciekawości proszę tylko o potwierdzenie czy to są skrzynki od Panzer IV
tak jak sugerowałem

Pozdrawiam
Woodhaven

Hmmmm Woodhaven, zgadza się - z tego linku wynika, że pochodzą one z Panzer IV, pomierzyłem je, mają takie same wymiary. Tylko teraz jeden problem - w tym rejonie w 1945 roku (a znalazłem je na miejscu ciężkich walk w tymże roku) nie ma wzmianek o jakichkolwiek czołgach :) myślałem, że może transportowano w nich pociski do le.I.G 18?

Bardzo nie lubię składać obietnic bez pokrycia, dlatego jestem ostrożny w tym co piszę o projekcie RSO". Na razie staramy się w muzeum odbudować wydmuszkę RSO, to pierwszy etap tego pomysłu. Z drugiej strony jest sprawny silnik do sprzedania .......i kusi. To nie ta liga co Hetzer, 7 TP, czy 250 dlatego nie deklaruję że RSO będzie jeździć, a jeśli będzie to do tego czasu upłynie wiele wody w pięknej Rabie. Przedmioty zadeklarowane przez kolegów Mietka i Kitolifa bardzo bardzo się przydadzą, z góry dziękuję. Zwłaszcza że części do not-ka nie trafiają się często, a beczka i kanister będą świetnie wyglądać na pace :). Od kilku miesięcy w muzeum sporo się dzieje wokół projektu, są też wymierne skutki choć brak kasy nadrabia się zapałem i dobrymi chęciami. Niektórzy z Was widzieli już efekty tej pracy :) :). To ta niespodzianka którą Wam obiecałem, i choć jest ona praktycznie gotowa to odsłona" na forum będzie dopiero pod koniec Stycznia. Fajne jest to że ten szalony projekt z Waszą pomocą żyje, rośnie, rozwija się...a jednym z jego elementów jest ten wątek. Amen.
Dobranoc Dzieci :)

Walwuch jeśli się nie mylę oprócz Panzer IV taka sama amunicja była używana w Stu.G.III Ausf.A
Skrzynki do le.I.G 18 znajdziesz tu
http://wehrmachts.kisten.free.fr/sommaire_artillerie.htm
Jak widać zawierucha wojenna płata figle .... i umożliwia znajdowanie ciekawych fantów w miejscach w których się tego nie spodziewamy.

kitolif Dzięki za chęć pomocy, obecnie staram się pomóc Lemerytowi w kompletowaniu dokumentacji. Mam cichą nadzieje że do wiosny uda się skompletować resztę.
Oczywiście w miarę zdobywania kolejnych zdjęć części silnika będziemy je prezentować na forum.
Na dniach postaram się przejrzeć i przygotować dla Ciebie materiały.
A może ktoś posiada katalog części silnika i nas poratuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie