damian76 Napisano 7 Kwiecień 2007 Autor Napisano 7 Kwiecień 2007 Pytanko czy warto zakupić Minelaba x terra 30 na militaria za .Dzieki za pomoc
sanczoto Napisano 7 Kwiecień 2007 Napisano 7 Kwiecień 2007 Witam jesli militaria to przerdzewiale lufy, hełmy itp. to nie warto - coś tańszego jak rutus na pewno wystarczy, a jesli chodzi o monetki, odznaki - ogólnie kolor to jeden z najlepszych w podstawowej klasie cenowej!
Ostoja Napisano 22 Kwiecień 2007 Napisano 22 Kwiecień 2007 Witam Ja majac budzet do 1500 zł zakupiłem X-Terra 30 i dzis poraz pierwszy uzyłem go na polu i w lesie. Nastawilem sie na militarke - stare ziemianki amunicyjne z II wojny. Mam niestety mieszane uczucia bo w wielu przypadkach wykrywacz wariował. Np. sytuacja ze ie moze sie zdecydowac" czy przedmiot lezy bardzo plytko czy bardzo głeboko. Kreski sygnalizujace glebokosc skacza od 1 do 5. Po kopaniu okazuje sie ze tam nic nie ma. Mam takie wrazenie jakby reagował na zalegajace korzenie drzew:( Oczywiscie na niektore kamienie tez reaguje. Ogolnie jest bardzo ale to bardzo czuły co jest raczej dobrą cechą (wykrywa nawet tą folijkę a la srebro ktora jest w paczce papierosów). Niestety zasiegi podawane przez producenta mocno odstają od stanu faktycznego. Militarke polozona glebiej niz 35 cm nie wykrywa nic a nic - robiłem test z zakopanym garnkiem na działce. Akurat mialem takie nieszczescie ze kopalem w terenie tak mocno zasmieconym (obecnie w te ziemianki ludzie sypia smiecie) ze po 15 min. krew mnie zalewała. Nie łudźmy sie - w takich smietniskach nawet najdrozszy sprzet na swiecie z najlepsza dyskryminacja sobie nie poradzi. Jesli chodzi o monety to jest bezbłedny. Najbardziej mi sie podoba prosty i przejrzysty wyswietlacz. Jak na 1300 zł i w rekach poczatkujacego to dobry sprzet ale tylko na drobnice.
Igomas Napisano 22 Kwiecień 2007 Napisano 22 Kwiecień 2007 w wielu przypadkach wykrywacz wariował" Np. sytuacja ze ie moze sie zdecydowac", Niestety zasiegi podawane przez producenta mocno odstają od stanu faktycznego. Militarke polozona glebiej niz 35 cm nie wykrywa nic a nic - robiłem test z zakopanym garnkiem na działce."A co sie dziwisz? Na pierwszym wypadzie oczekiwales cudow? Wykrywacz trzeba poznac, aby cos osiagnac.Nie łudźmy sie - w takich smietniskach nawet najdrozszy sprzet na swiecie z najlepsza dyskryminacja sobie nie poradzi"A to dziwne, ja z moim Rutusem First'em sobie radze. Wczoraj naprzyklad, wyciagnolem z bardzo zasmieconej ziemianki monete i guzik. Jaki wniosek?Jak na 1300 zł i w rekach poczatkujacego to dobry sprzet ale tylko na drobnice."Ja bym powiedzial, ze nie tylko dla poczatkujacego, albo raczej dla srednio zawansowanych. [..] ale tylko na drobnice"W lesie tez sobie z drobnica radzi, jak najbardziej. Chyba ze szukasz zelaznej militarki- takze sie nadaje, ale nie bedziesz kopal dziur metrowych, jak ze Smetkiem, tylko max... pol metrowe dziury> Ja to raczej uwazam za plus, jesli ja przy dziure stopa-kolano nerwicy dostaje.________________________Jaki wniosek? Wykrywacz trzeba poznac- i zadna to nowosc.
rubin Napisano 22 Kwiecień 2007 Napisano 22 Kwiecień 2007 Ja miałem tylemat czy właśnie ten czy solarisa.Nawet czasmi sie zastanawiałem czy dobry zakup zrobiłem kupując solarisa.Jak widze problemy są podobne.Zaśmiecony tern to wszystko warjuje.Kupiłem bo mówili w slkepie że solarka ma większa czułość a minelab lepsza dyskryma .Jak widze to dobry zakup zrobiłem.Nie radze sobie tylko z kapslami po piwie i ołowianymi kulkami.
Ostoja Napisano 22 Kwiecień 2007 Napisano 22 Kwiecień 2007 Igomas -trudno sie z Toba nie zgodzic. Ja zapomniałem napisac ze jest to moj pierwszy sprzet w zyciu i jestem narazie laikiem jesli chodzi o sprawy zwiazane z poszukiwanie w ziemi. Napewno wczuje sie w piszczałke za n-tym razem i wtedy moze odkryje jej prawdziwe mozliwosci.Dzis znalazłem tylko jedna łuske ale o tym w innym watku.Ale w jaki sposob dziala dyskryminacja jesli przykladowo: w ziemi lezy łuska o dl. 10 cm i srednicy 16 mm a obok jest stalowy pręt zbrojeniowy o tych samych wymiarach. Czy da sie ustawic dobrze sprzet dla takiego przypadku?
k-szela Napisano 22 Kwiecień 2007 Napisano 22 Kwiecień 2007 Witam!!! Do Ostoja jaką masz cewkę 9 czy 10,5"DD ? Ja mam 10,5 DD i nie narzekam, zasięg jest wystarczający ( miałem głębszy sprzęt ), ale wykrywka jest stabilna aż nadto, jeżeli Ci warjuje to chodzisz pewnie na all-metal, ewentualnie można to zminimalizować zmniejszeniem czułości z 10 na 9 , ale raczej da się chodzić na max czyli 10. Ja kopię tylko wyrazne sygnały powyżej 20 ( powtarzalne w obu kierunkach ) nigdy przerywane ( to raczej jakiś złom lub odłamek ) Sprzęt mnie zaskoczył nie raz. Czyli wnioski chodzić tylko na dykryminacji kopać wszystkie wyrażne sygnały 20 i wyżej. Pzdr Krzychu.P.S. Czekam na efekty:D
cinkof Napisano 23 Kwiecień 2007 Napisano 23 Kwiecień 2007 k-szela jeśli kopiesz tylko powyżej 20 to omijasz dużo ciekawych rzeczy np;złoto 8,marne srebro 16 przeważnie Gustawa Augusta,i wiele innych ciekawostek.
k-szela Napisano 23 Kwiecień 2007 Napisano 23 Kwiecień 2007 To fakt, ale tych sygnałów mam najmniej:( monety raczej niemieckie i sygnały w okolicach 20 i wyżej, militarka kolorowa też wysoko 20 i wyżej. Na polach faktycznie kopię tez sygnały 16 , ale tylko powtarzalne, co innego jak kopię kolorową militarkę, tylko 20 i wyżej.
k-szela Napisano 23 Kwiecień 2007 Napisano 23 Kwiecień 2007 No i wsio jasne , dyskryminacja i w teren:D i czułość na 10, a fanty będą wyłazić że... oczywiście jeszcze miejsce, jest bardzo ważne:D. Pzdr Krzychu.
cinkof Napisano 23 Kwiecień 2007 Napisano 23 Kwiecień 2007 A ciekawe czy jest różnica pomiędzy cewką DD 10,5 a 9".Może ktoś sprawdzał.
karpik Napisano 23 Kwiecień 2007 Napisano 23 Kwiecień 2007 Minelab i te numerki.... Kopać trzeba wszystko powyżej 6(włącznie). Kształt, wielkość, głębokość zalegania,stan przedmiotu wpływa na umery". Ten sprzęt ma po prostu dyskryminację(całkiem dobrą)i zasięg(dobry) ale te numery.... Pisanie kopię tylko powyżej 16" jest troszkę śmieszne. To dla leniwych;) Napisał Ktoś Mądry rzeba nim szukać na słuch". Żaden Szukacz monetek/drobnego kolorku nie powinien ominąć 6+, a może lepiej tego nie pisać....
Pablo02 Napisano 23 Kwiecień 2007 Napisano 23 Kwiecień 2007 Do Kol. Cinkof. Cewka DD 10,5 ma zdecydowanie lepsze pole prześwietlania ( pod cewką tworzy się pole na kształt walca , a nie stożka ), natomiast cewka koncentryczna 9, ma zdecydowanie lepsze namierzanie obiektu. Tak jest przynajmniej w XT 70. Pozdrawiam.
Ostoja Napisano 23 Kwiecień 2007 Napisano 23 Kwiecień 2007 Jak sie kopie wszystko powyzej 6 to nie znajduje sie militarki ktora lezy na malych glebokosciach. Ale tak jak napisal przedmowca ze duzo zalezy od terenu a konkretnie znajomosci terenu w sensie: co tu kiedys było grane - pole bitwy czy karczma:)
sanchez18 Napisano 24 Kwiecień 2007 Napisano 24 Kwiecień 2007 Z x-terrą30 chodzę od kilku miesięcy i jestem zadowolony.Szukam głównie na polach i kopię każdy stabilny sygnał powyżej 8.Jestem nastawiony na monetki i kolorową drobnicę.Ktoś powiedział,że w swojej klasie za te pieniądze jest najlepszy-zgadzam się całkowicie.Pozdrawiam!
słomek von hammerstein Napisano 1 Maj 2007 Napisano 1 Maj 2007 to pod xt30stke podłaczacie tez inne cewki minelaba? mozna tak?
Ostoja Napisano 1 Maj 2007 Napisano 1 Maj 2007 Mam pytanie do uzytkownikow X_Terra 30 - Mialem nieraz taka sytuacje ze dostaje slaby sygnał i cyfra cos kolo minus 4 czyli zelazo. Kopie dołek max. 40 cm - nie ma nic. Przeswietlam wykopana ziemie - nie ma nic. Czy błedny odczyt moze byc spowodowany mineralizacja gleby.? W X-Terra 30 nie ma Ground Balance tzn. jest ale fabrycznie ustawiony bez mozliwosci zmian. PS. Kopałem w piachu (las).
cinkof Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 Do posiadaczy cewki 10,5DD mógłby ktoś sprawdzić zasięg tej cewki w powietrzu lub ziemi na jakichś monetach porównałbym z cewką koncentryczną 7,5.Bo zastanawiam się nad zakupem cewki 10,5DD ale nie wiem czy się opłaca.
Ostoja Napisano 19 Maj 2007 Napisano 19 Maj 2007 Ja mam pytanie do uzytkowników Minelab X-Terra 30 z cewką 9 calową: Na jakiej najwiekszej glebokosci udało Wam sie znalezc fant tym sprzetem? Jaki zasieg skuteczny ma ten sprzęt? Moja najw. glebokosc na jakiej znalazłem fant to około 35 cm - przedmiot wielkosci granatu recznego. Cos mało:( i dlatego chcialbym sie dowiedziec jak to jest u Was.? Wymienic cewki w X-Terra 30 nie mozna bo to rowna sie utracie gwarancji.
cinkof Napisano 19 Maj 2007 Napisano 19 Maj 2007 Najgłębiej kopałem około metra za workiem śmieci,były w nim kawałki blachy ocynkowanej.
Ostoja Napisano 19 Maj 2007 Napisano 19 Maj 2007 WOW! No to jest juz cos! Mam rozumiec ze czułosc na 10? :)
cinkof Napisano 19 Maj 2007 Napisano 19 Maj 2007 Przeważnie chodzę na tej czułości, chyba że strasznie wariuje to zmniejszam na 6-8.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.