Skocz do zawartości

stara poltka z cyganką....

elektrit1

Rekomendowane odpowiedzi

A propo Rumunii.
W ub. roku przejeżdżałem przez Rumunię. Po drodze mijałem również wioski typowo cygańskie. Różnica w zabudowie była kolosalna, obok ruder stały nieomal pałace.
Jednak co najbardziej mnie zaskoczyło to czystość. Wierzcie mi, że tak czystych wiosek jak te cygańskie w Polsce się nie spotyka. Kojarzenie Rumunii z syfem to błąd.

Ale postoju w takiej wiosce mimo wszystko nie zaryzykowałem :-)

Apropo cyganów to przypomniała mi się jeszcze jedna ciekawa historia. Kiedyś był wypadek samochodowy i w wraku zginął jakiś szycha" cygański. Jego grób wyglądał tak że postawili na cmentarzu ten wrak i jedynie na nim zamontowano plakietkę kto jest pochowany. Opowiadał mi to ojciec który sam to widział. Albo też kiedyś czytałem ze gdzieś pod Krakowem jakiś król cygański wybudował sobie grobowiec w formie podziemnego domu. Był tam telewizor, lodówka i wszystko jak w normalnym domu.
Pozdrawiam

Panowie jakich Cyganów? Tera to sie Romowie nazywają. W ciągu dekady nacja zmieniła nazwę. Poprawnie i politycznie. Czyli stare polskie porzekadło mówi w wersji poprawnej: Kowal zawinił a Roma powiesili.
Albo piosenka Ryli Marudowicz i Staszka Guzka: Dziś prawadziwych Romów już nie ma".
A jak fajnie brzmi kategoria utworów spiewanych: omskie romanse". :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie