Boruta Napisano 13 Marzec 2007 Share Napisano 13 Marzec 2007 Teraz jest dużo rumuńskich cyganów, od kiedy Rumunia weszła do Unii jest ich coraz więcej.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foster73 Napisano 13 Marzec 2007 Share Napisano 13 Marzec 2007 A propo Rumunii.W ub. roku przejeżdżałem przez Rumunię. Po drodze mijałem również wioski typowo cygańskie. Różnica w zabudowie była kolosalna, obok ruder stały nieomal pałace. Jednak co najbardziej mnie zaskoczyło to czystość. Wierzcie mi, że tak czystych wiosek jak te cygańskie w Polsce się nie spotyka. Kojarzenie Rumunii z syfem to błąd.Ale postoju w takiej wiosce mimo wszystko nie zaryzykowałem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 13 Marzec 2007 Share Napisano 13 Marzec 2007 Apropo cyganów to przypomniała mi się jeszcze jedna ciekawa historia. Kiedyś był wypadek samochodowy i w wraku zginął jakiś szycha" cygański. Jego grób wyglądał tak że postawili na cmentarzu ten wrak i jedynie na nim zamontowano plakietkę kto jest pochowany. Opowiadał mi to ojciec który sam to widział. Albo też kiedyś czytałem ze gdzieś pod Krakowem jakiś król cygański wybudował sobie grobowiec w formie podziemnego domu. Był tam telewizor, lodówka i wszystko jak w normalnym domu.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 13 Marzec 2007 Share Napisano 13 Marzec 2007 Panowie jakich Cyganów? Tera to sie Romowie nazywają. W ciągu dekady nacja zmieniła nazwę. Poprawnie i politycznie. Czyli stare polskie porzekadło mówi w wersji poprawnej: Kowal zawinił a Roma powiesili. Albo piosenka Ryli Marudowicz i Staszka Guzka: Dziś prawadziwych Romów już nie ma".A jak fajnie brzmi kategoria utworów spiewanych: omskie romanse". :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 13 Marzec 2007 Share Napisano 13 Marzec 2007 Wioski cygańskie - taka społeczność wybitnie uwielbiała koczowniczy tryb życia a podobno przywędrowali do Europy gdzieś z Indii.też bym nie zaryzykował postoju w takiej wiosce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 13 Marzec 2007 Share Napisano 13 Marzec 2007 acer, teraz poprawna pisownia to zaryDzykował ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 13 Marzec 2007 Share Napisano 13 Marzec 2007 A nazwy potraw cygańskich i nie tylko są poprawne politycznie - np. rydzyki w occie ?? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 14 Marzec 2007 Share Napisano 14 Marzec 2007 Rydzyki w śmietanie też są cool:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.