bjar_1 Napisano 10 Marzec 2007 Autor Napisano 10 Marzec 2007 Ostatnio dostałem od kumpla i prosiłbym o pomoc w tłumaczeniu (kiepsko u mnie z niemieckim)...Proszę o pomoc!bjar_1
acer Napisano 10 Marzec 2007 Napisano 10 Marzec 2007 Zmiana lokacji kompanii, plan szczegółowej zmiany miejsca postoju - Dotyczy chyba też przewozu amunicji, zabezpieczania przejazdu przez strefę bandycką"...
acer Napisano 10 Marzec 2007 Napisano 10 Marzec 2007 Rozkaz wydany przez Dowództwo Służby Zaopatrzenia 16 Dywizji Pancernej
acer Napisano 10 Marzec 2007 Napisano 10 Marzec 2007 Wymienione są miejsca - obozy składowania amunicji ich przemieszczanie...
bjar_1 Napisano 10 Marzec 2007 Autor Napisano 10 Marzec 2007 Dzięki dzięki ale do tylu informacji to sam doszedłem :]Może ktoś przetłumaczy dosłownie?
Duncam Napisano 10 Marzec 2007 Napisano 10 Marzec 2007 Hm, a możesz Bjar powiedzieć, skąd to kumpel skombinował? To oryginał czy mikrofilm?
vaz Napisano 10 Marzec 2007 Napisano 10 Marzec 2007 Miejscowości wymienione w tym dokumencie (poza jedną)znajdowały się w obszarze rozlokowania 17 dywizji pancernej . Bardziej na północny-wschód , w okolicy Daleszyc wymienionych w dokumencie znajdowała się m.in. 16 dywizja pancerna . Kilkanaście km na zachód od VIII 1944 stał ustabilizowany front po nieudanej próbie zlikwidowania przyczółka baranowsko-sandomierskiego . Dokument ten zapewne stanowi jakiś dowód przygotowań Niemców do obrony tamtych terenów .
acer Napisano 10 Marzec 2007 Napisano 10 Marzec 2007 heheh, Nie radzę grzebać w tamtejszych lasach - w jednym z wymienionych miejsc jest szkółka leśna :) a drugie jest przy leśniczówce :)
vaz Napisano 10 Marzec 2007 Napisano 10 Marzec 2007 Zwiedzałem lasy w okolicy Chmielnika w miejscu stacjonowania 17 DP , nie stwierdziłem ani jednego ani drugiego:-). Co ciekawe , mimo widocznych śladów obecności wojska , ściółka nie nosiła śladów dewastacji . Taki krajobraz zostawiłem również po sobie:-)
acer Napisano 10 Marzec 2007 Napisano 10 Marzec 2007 jest, jest. W okolicach Chmielnika na szczęście nie zryli, bo chyba wszystkich bardziej przyciąga Staszów i miejsca po Tigrach
Zwierzu Napisano 10 Marzec 2007 Napisano 10 Marzec 2007 Bjar.Wez ten dokument jak jutro do mnie wpadniesz.Tylko tak jak sie umawialismy...Wieczorkiem jak przyjade z lasu.Pozdrawiam
vaz Napisano 10 Marzec 2007 Napisano 10 Marzec 2007 =>Acer , pod Staszowem czołgi niemieckie zostały rozbite na terenach gdzie obecnie są pola uprawne . Może to jacyś słabo poinformowani kopią po lasach? ;-)
acer Napisano 10 Marzec 2007 Napisano 10 Marzec 2007 Na razie w okolicach Chmielnika a mam tam kolegę w firmie drastycznego problemu krajobrazu księżycowego nie ma - nie kopią aż tak w okolicach samego miasta Chmielnik czy Holendrów, raczej na miejscu przebiegu linii niemieckich wzdłuż frontu na przyczółku. Oczywiście znaleźć można wszystko wszędzie, od Morawicy po Słowik i Posłowice.
Grzesio Napisano 12 Marzec 2007 Napisano 12 Marzec 2007 Tak na wszelki wypadek...Dowódca dywizyjnych oddziałów zaopatrzeniowych16. Dywizji PancernejOdpisRozkaz operacyjny nr 329 z dn 16.09 Speer [?]1.) Kompania przenosi się 21.10.44 o godz. 22.oo do Hollender - 5 km na zachód od Chmielnika, przy drodze na Jędrzejów.2.) 21.10 o godz. 8.oo do Hollender wyruszyć ma szpica na ciężarówce taborowej. Po wyznaczeniu kwater dowódca szpicy instaluje się natychmiast z przełącznikiem tandemowym [? - nie znam się na telekomunikacji :-) ] Jochheim w Przededworzu (2 km na zachód od Chmielnika, przy drodze do Jędrzejowa), w celu założenia łączności telefonicznej dla kompanii.3.) 21.10 - 17.oo ładować:a) 8 ciężarówek w składzie Bodo-Nord, 20 m3 benzyny i przynależnych smarów. Rozładowanie pojazdów w Bodo-Sued (Hollendry).b) 12 ciężarówek w składzie Martin-Nord, 36 ton przeznaczonej dla 2 pułku panc. amunicji.c) Pozostałe użytkowe ciężarówki amunicją wg rozkazów Lt.(W) Wetziga w składzie Martin-Nord.Rozładowanie b) i c) w składzie Martin-Sued (Jasień, 3 km na zachód od Chmielnika).d) Pojazdy od a) do ) [sic] zebrać po załadowaniu na drodze Górno-Daleszyce w lesie koło składu Martin-Nord i oczekiwać tam taboru kompanii.4.) Kompania przemieszcza się w ugrupowaniu marszowym. Ze względu na zwiększone w nocy zagrożenie ze strony band maszeruje kompania ścieśniona. Podczas marszu należy utrzymywać w pogotowiu ubezpieczenia.5.) Po dotarciu do Hollender dca kompanii melduje się Abschnittkommandantowi-Sued, Hptm. Brodmannowi w Przedwórzu.podpisano I.A. Boelsche IV.Leutnant"Nazw miejscowości nie korygowałem ;-)PzdrGrzesiu
bjar_1 Napisano 23 Marzec 2007 Autor Napisano 23 Marzec 2007 Dzięki Grzesio za tłumaczenie!Miejsce pochodzenia papierka jest monitorowane - może będzie więcej...pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.