kamilo Napisano 25 Luty 2007 Autor Share Napisano 25 Luty 2007 Witam .mam prośbę poszukuje wszystkiego na temat policji państwowej najlepiej dotyczących umundurowania i dystynkcji oraz stopni , zdjęć i szkiców mundurów .Najbardziej mi zależy na rysunkach do: art. 40 ustawy z dnia 24 lipca 1919 o policji państwowej (Dziennik Praw P. P. Nr 61, poz. 363)oraz na znacznikach komend np. 8- Lwów ,1- Warszawajak by ktoś ma jakieś wiadomości to proszę o podzielenie się wiadomościami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 25 Luty 2007 Share Napisano 25 Luty 2007 Szukaj w wydawnictwach WSPol, mieli kiedyś cos takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 25 Luty 2007 Share Napisano 25 Luty 2007 Biblioteka w Szczytnie..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 25 Luty 2007 Share Napisano 25 Luty 2007 Dwie fotki ze zbiorów Izby Pamięci w Grajewie.1. Policjanci z posterunku w Grajewie,[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=98cc323985aa3770][IMG]http://images20.fotosik.pl/96/98cc323985aa3770m.jpg[/IMG][/URL]2. Kursanci Szkoły policyjnej w Sosnowcu w 1923 r.[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ffc4f920835ee311][IMG]http://images20.fotosik.pl/96/ffc4f920835ee311m.jpg[/IMG][/URL] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 25 Luty 2007 Share Napisano 25 Luty 2007 fot. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 25 Luty 2007 Share Napisano 25 Luty 2007 fot. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 25 Luty 2007 Share Napisano 25 Luty 2007 Kamil, a Sławek nie ma? Przecież to powinno być w likwidowanym muzeum w Pałacu Mostowskich, a Sławek raczej zna tamtejszego kustosza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 26 Luty 2007 Autor Share Napisano 26 Luty 2007 może i tak jest jak mowisz ale mnie interesuje wszystko na temat PP a rozp. to jest lucz do dobrego zrobienia munduru ,poza tym jest niewiele zdjec PP a wszystkie są ciekawe i warte zobaczenia (dzieki za fotki ).Do Sławka musze sie usmiechnąć po wytyczne dotyczące blachy i numeru bo ja chce okręg Lwów ale nie jestem pewien czy to napewno 8"pare ptyań :1 czy policjanci zawsze nosili blachę (numer )?2 czy każdy policjant niezależnie od stopnia miał pas z koalicyjką ? 3 czy były jakieś torby policyjne ? 4 czy policjanci miejscy mieli broń długą czy kr.?5 jak wygladał ten mini-pałasz o którym jest w ustawie ???CYT: f) buty zasadniczo wysokie z cholewami, w czasie przejściowym trzewiki z owijaczami koloru munduru. g) pas. Przy pasie krótki pałasz," Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 26 Luty 2007 Share Napisano 26 Luty 2007 Kamilo,jak widac na pierwszym z dodanych przeze mnie zdjęć - tylko jeden z policjantów ma pas z koalicyjką, reszta bez. Co ciekawe numery identyfikacyjne noszą na otokach czapkach w miejscu, gdzie wojskowi mają oznaczenie stopni (w oryginale widać to dokładniej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 26 Luty 2007 Share Napisano 26 Luty 2007 Aha i wskocz na allegro wpisz policj* w Kolekcje - Miloitaria - Zdjecia jest pare interesujących fotek ze szczegolami umundurowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 19 Marzec 2007 Autor Share Napisano 19 Marzec 2007 policja państwowa reko okręg LWÓW :)jak sie podoba ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio3 Napisano 19 Marzec 2007 Share Napisano 19 Marzec 2007 Również polecam kontakt z Sławkiem - Bzura2005". Ostatnio na Ogólnopolskim Seminarium Kolekcjonerów Policyjnych i Środowiska Policyjnego Zainteresowanych Historią Policji w Warszawie Tomicach w OSP był ciekawy referat w temacie wzorów użytkowych i projektów wzorów użytkowych oznaczenia identyfikacji indywidualnej policjanta lacha". Co prawda , referat dotyczył genezy obowiązującego wzoru - ale badający zagadnienie, dał przykład rzetelnej analizy tematu. Jeżeli znajdę oficjalną publikacje referatu - przedstawię. Wskazówki co do badania dostałeś wyżej. Zapytania - możesz również posłać do KKP ( Klubu kolekcjonerów Plicji ) i do Sekcji Polskiej IPA przy Komendzie Głównej Policji w Warszawie - Ale osobiście na początek - wybrał bym się do Biblioteki w Szczytnie - na miejscu można skorzystać z czytelni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 20 Marzec 2007 Autor Share Napisano 20 Marzec 2007 Tak wiem Misio sam jestem w IPA i sobie przegladałem czasopismo IPA gdzie jest opis całego zażądzenia ale w najbliższym czasie chce sie wybrać do szczytna i troszkę poczytać na temat właśnie wyposażenia ale najważniejsze że mundurek już jest ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 20 Marzec 2007 Share Napisano 20 Marzec 2007 W Archeologii Wojskowej" (nie pamietam numeru) jest tekst dot. helmow PP, ciekawy i z duza iloscia zdjec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 22 Marzec 2007 Share Napisano 22 Marzec 2007 Mitam . nr 6 Archeologi ... ". Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.