Dziadkus Napisano 19 Luty 2007 Autor Share Napisano 19 Luty 2007 Witam!Poszukuję danych technicznych na temat lnianego umundurowania WP wz 36 - najlepiej warunki techniczne - w celu przedstawienia krawcowi i wykonania repliki. Jezeli ktoś dysponuje w/w danymi (skany Warunków technicznych", rysunki wykonane własanoręcznie na podstawie oryginału) lub wie, gdzie je znakeźć, proszę o informacje. Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMbAtAnT Napisano 20 Luty 2007 Share Napisano 20 Luty 2007 był taki sam jak mundur sukienny wz 36, z tym że całkowicie bez podszewki.A warunki tech. napewno gdzieś sa na necia i napewno chyba w 1 nr ' Do Broni'pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadkus Napisano 20 Luty 2007 Autor Share Napisano 20 Luty 2007 jesteś pewny, Lesiu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 20 Luty 2007 Share Napisano 20 Luty 2007 Były w nr 1 NPK i w DB też były:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meleskul Napisano 20 Luty 2007 Share Napisano 20 Luty 2007 Daj namiary, to Ci poślę fotki tych warunków technicznych - dobre rady pt. w którym numerze czego coś było" najczęściej nic nie dają - odnośne numery NPK i DB są ciężko osiągalne, najczęściej też zazdrośnie strzeżone, licho wie czemu.Mam warunki kurtki z DB - mają one tę wadę, że pomylone są rubryki w tabeli wymiarów, ale można się rozeznać przy odrobinie wytrwałości.Ogólnie trzeba odrobinę uściślić stwierdzenie drelich taki sam jak wz.36" Kurtka drelichowa jest nawet prostsza w budowie - nie ma podszewki, jedynie wzmocnienia na rękawach. i plecy są z dwóch połówek, a nie z jednego kawałka, jak sukienna kurtka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 20 Luty 2007 Share Napisano 20 Luty 2007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 20 Luty 2007 Share Napisano 20 Luty 2007 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 20 Luty 2007 Share Napisano 20 Luty 2007 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 20 Luty 2007 Share Napisano 20 Luty 2007 Ale jak wspomniał mój przedmowca są to warunki techniczne kurtki sukiennej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadkus Napisano 21 Luty 2007 Autor Share Napisano 21 Luty 2007 DziękiRozumiem, że spodnie letnie były identyczne z sukiennymi? (warunki techniczne spodni sukiennych akurat mam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 Witamjazlowiak jak bys mogl to wyslij mi na maila warunki techniczne tej kurtki i oczywiscie jak masz spodni bo to na forum to tyci malutkieschutse.lothar@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 Dziadkus, spodnie nie były identyczne z sukiennymi. Znana mi różnica to lokalizacja kieszeni bocznych (wzdłuż a nie w poprzek nogawek jak w sukiennych).pozdr. J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 p.s. kurtka występowała zarówno z dzielonymi jak i z całymi plecami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadkus Napisano 22 Luty 2007 Autor Share Napisano 22 Luty 2007 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reneaktors Napisano 9 Kwiecień 2007 Share Napisano 9 Kwiecień 2007 Ja bardzo polecam przeróbke na taki mundur jakiej dokonać łatwo można z munduru USarmy z okresu wietnamskiego! sam takom przerobiłem i wyszła super, jedyne co bym zmienił to troche krztałt kieszeni ale kto patrzy na takie pierdoły!!!Do tego spodnie do kompletu, oficerki np DDR - super jakosc i niska cena i można śmigać na reko a nie drogo i pożądnie!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 9 Kwiecień 2007 Share Napisano 9 Kwiecień 2007 buahahahahahahahahah to chyba najśmieszniejszy post roku!... proszę o zbanowanie tego użytkownika na tym forum :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 9 Kwiecień 2007 Share Napisano 9 Kwiecień 2007 heh ciekawe reneactors pewnie najadł sie zgnitych jaj na swieta :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadkus Napisano 10 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2007 a wracając do tematu - bo nadal niewiele mi się wyklarowało" - zbierając do kupy to co wiem - ogólnie mundur lniany był krojem podobny do sukiennego - rózniły się kieszenie spodni (ułożone równolegle do nogawki, a nie ukośnie). Nie miały też podpinek. Różnorodny był sposób uszycia pleców" kurtki - mogły być z 1 kawałka materiału, lub z 2. Z opisów w literaturze wiem też, że mundury te szybko traciły kolory i robiły się jaśniejsze. Czy ktoś posiada może fotki z widocznymi szczegółami wspomnianego umundurowania letniego ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meleskul Napisano 10 Kwiecień 2007 Share Napisano 10 Kwiecień 2007 Podpinek nie mają też mundury sukienne, żeby być ścisłym, Koledze chodziło zapewne o podszewkę.Spodnie miały jakąś namiastkę podszewki, w pasie, no i kieszenie z podszewkowego materiału.Jeśliby analizować, jakie zmiany należy wprowadzić w warunki tech. aby stworzyć drelich, to m. innymi:- sposób szycia kołnierza. Drelich nie musi mieć tych zygzakowatych i podłużnych przeszyć od spodniej strony, właściwych dla kurtek z sukna.- mankiety. W przeciwieństwie do kurtek sukiennych mankiety nie zawsze były w jednym kawałku z rękawem, szyje się je z oddzielnego kawałka. Dobrze będzie chyba także wstawić wzmacniający sztywnik w sam mankiet.- wzmocnienia przy kołnierzu - trójkątne wkładki z tego samego drelichu, wszyane u podstawy kołnierza ku pagonom, wewnątrz munduru - dzięki nim można mocno przyszyć guzik od pagonów- przeszycie przez plecy nie oznacza wcale szycia z dwóch fragmentów, ważne jest po prostu, aby na łącie plecowej zrobić zakładkę i przeszyć ją. Drelich jest słabszy od sukna i szybciej się wyciera - zaś plecy mocno pracują - taka zakładka zmniejsza ryzyko przedwczesnego rzaśnięcia": materiału przy napinaniu pleców.- pamiętać też należy o obrzuceniu szytych krawędzi wewnątrz kurtki, aby uniknąć tzw. siepania" sie materiału, czyli wypruwania nitek z krwędzi ciętych. Doprowadzi do do rozpadniecia się ubrania. Najistotniejsze są szwy spajające rękaw z korpusem. O ile pozostałe szwy wystarczy obrzucić zygzakiem, owerlokiem, alebo ręczną okrętką, krawędzie tego szwu należałoby obszyć złożoną tasiemką bawełnianą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meleskul Napisano 10 Kwiecień 2007 Share Napisano 10 Kwiecień 2007 Ogólnie mam wrażenie, że na podstawie warunków tech. możliwe jest uszycie kurtki drelichowej o poprawnym fasonie - oto próba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadkus Napisano 10 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2007 Dzięki!Zgadza się, chodziło o podszewkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 8 Kwiecień 2008 Share Napisano 8 Kwiecień 2008 Orientuje się może ktoś czy kieszenie w spodniach drelichowych były pionowo umieszczone w szwie bocznym, czy też może w pewnym oddaleniu od niego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 9 Kwiecień 2008 Share Napisano 9 Kwiecień 2008 Tak, kieszenie w polskich spodniach lnianych byly umieszczone tylko w szwie bocznym.Nie polecam kombinowania i praktykowania innych rozwiazan.pozdrawiam,ArturSz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 9 Kwiecień 2008 Share Napisano 9 Kwiecień 2008 Wielkie dzięki za pomoc.Z dostępnych zdjęć tak właśnie wynikało, ale wolałem się upewnić.Pozdrawiam, Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 9 Kwiecień 2008 Share Napisano 9 Kwiecień 2008 Tak, kieszenie w polskich spodniach lnianych byly umieszczone tylko w szwie bocznym.Nie polecam kombinowania i praktykowania innych rozwiazan.pozdrawiam,ArturSz"A skąd to wiadomo Arturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.