Skocz do zawartości
  • 0

jakie klamry znaleźliście lub posiadacie?

danieloff

Pytanie

Napisano
W nawiązaniu do ciekawego wątku dotyczącego klamer carskich, proponuję pochwalić się swoimi zbiorami. Szanowni państwo, jakie klamry udało Wam się wykopać, albo posiadacie w swoich magazynach? Z niecierpliwością czekam na aporty" i zdjęcia:-)
Daniel
  • Odpowiedzi 136
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Salve,

No coz - jestem rowniez ciekawy i innych klamerek. Co jakis czas prosze jednak o zagladanie do tematu Rosji carskiej jako ,ze w niej sie bardziej lubuje.
Co do ostatniego obrazka - wydaje mi sie, ze to jest typowy ersatz - jak juz nie mieli na skladzie to robili takie aby szybciej... podobnie jak z bagnetami. Wiec nie koniecznie dla legionow. Poza tym widzialem zdjecia legionistow z klamrami autsrijackimi.

Pozdrawiam

Gandalf de Grey
Napisano
Witam !
Do Gandalf de Grey - ta klamra ( o której Piszesz że podobno jest austryjacka pre I wś ) , to chyba jest austryjacka oficerska z I wś.
Podobne były oficerskie Legionów, z tym że z orłem zamiast liter i były one właśnie wzorowane na austryjackich I WŚ.
Pozdrawiam
grzesiek
Napisano
Gandalf, zgadzam się z tobą, ale ersatze były raczej druciane" (ramówki). Na fotce powyżej masz podobną klamrę z nałożonym legionowym orzełkiem. Nie upieram się przy swoim stanowisku, ale moja klamra jest zbyt solidna jak na ersatz, mosiężna. Ale to tylko przypuszczenia.
Pzdr.
Daniel
ps-nie zapomimy o temacie Rosji carskiej, zapewniam...
Napisano
Ja niestety jeszcze żadnej nie wykopałem , ale mój sąsiad posiada SS alu , niestety cały przód przeszedł defaszyzację.Jak będe mógł to podeślę skany.
pozdro pol
Napisano

ok mam cyfrowke wiec robie zdjecia, oto moja klamra pierwszowojenna, plus scyzoryk, zdjecie takie, gdyz jest to czesc mojej gablotki, reszte zdjec zrobilem juz na papierowym tle :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie