jotes Napisano 18 Wrzesień 2007 Napisano 18 Wrzesień 2007 Na zdjęciu 1. widać po prawej przewróconego Boforsa.
Gebhardt Napisano 18 Wrzesień 2007 Napisano 18 Wrzesień 2007 Nic typowo WP mi to nie przypomina ale to zaden dowod jeszcze. Chodzi mi po glowie sowiecka biedka piechoty ale tez chyba nie - w kazdym razie sprawdze. Najprawdopodobniej jakies cos cywilnego.
Gebhardt Napisano 18 Wrzesień 2007 Napisano 18 Wrzesień 2007 Wydaje sie za duze i kola wygladaja na drewniane. Proporcje po prostu wydaja sie nie takie i brak tytpowych pokryw ale baaardzo niebezpiecznie jest gdybac na podstawie jednego bialo-czarnego zdjecia. Perspektywa i cienie plataja najrozniejsze figle.
Gebhardt Napisano 18 Wrzesień 2007 Napisano 18 Wrzesień 2007 Wydaje sie za duze i kola wygladaja na drewniane. Proporcje po prostu wydaja sie nie takie i brak tytpowych pokryw ale baaardzo niebezpiecznie jest gdybac na podstawie jednego bialo-czarnego zdjecia. Perspektywa i cienie plataja najrozniejsze figle.
bjar_1 Napisano 18 Wrzesień 2007 Napisano 18 Wrzesień 2007 Drewniane szprychowe koła, dośc wysokie burty i dyszel (chyba) - to raczej cywilny wózek...
Gebhardt Napisano 19 Wrzesień 2007 Napisano 19 Wrzesień 2007 Ze znanych mi sowietow tez nie. Chyba cywilny.
Schrek2 Napisano 19 Wrzesień 2007 Napisano 19 Wrzesień 2007 jotes 2007-08-31 15:42:00Tak, podczas Zaolzia mieli już hełmofony nowego typu (całe załogi). Zresztą jedyny zachowany egzemplarz znajduje się w Londynie.---------------------------------------------Jotes o ile sie nie mylę taki hełmofon znajaduje sie na wystawie w Muzeum uzbrojenia na poznańskiej Cytadeli.
jotes Napisano 19 Wrzesień 2007 Napisano 19 Wrzesień 2007 Możliwe. Z tą wystawą to w ogóle wielka wpadka, bo nie potrafiłem się na nią wybrać przez 3 miesiące. Czy ona czasami już się nie skończyła?
Lenard Napisano 19 Wrzesień 2007 Napisano 19 Wrzesień 2007 Witam drogich kolegów Forumowiczów, może jesteście wstanie mi pomóc - w jakich miejscach Warszawy w walkach brały udział czołgi 7TP dwiez? Z forum dowiedziałem się ze między innymi na Okęciu, ale gdzie dokładnie? Ktoś wie? Dysponuje jakimiś zdjęciami/ materiałami? Z góry dziękuje :)
jotes Napisano 19 Wrzesień 2007 Napisano 19 Wrzesień 2007 Wygląda na to, że wystawa (z hełmofonem wz. 38) została przedłużona i być może będę miał szansę się zrehabilitować ;)
trufelhunter Napisano 20 Wrzesień 2007 Napisano 20 Wrzesień 2007 Lenard,A o co dokładnie Ci chodzi? Czołgi dwuwieżowe brały udział prawdopodobnie we wszystkich akcjach kompanii czołgów lekkich DOW. Zadaj konkretne pytanie, a forumowicze pomyślą nad konkretną odpowiedzią.pozdrawiamT
Lenard Napisano 20 Wrzesień 2007 Napisano 20 Wrzesień 2007 Trufelhunter,wiem ,że brały udział w obronie Warszawy, ale interesują mnie dokładne miejsca ich walk. np. ulica xxx albo dzielnica yyy. Chcę zrobić dioramę z tym czołgiem i panc. I i szukam jakiś szczegółowych materiałów na ten temat. Czy owe 7TP dw. walczyły gdzieś w terenie zabudowanym? Jeśli tak to na jakiej ulicy? I jakie były te wszystkie akcje k.c.l DOW?pozdrawiam,L
trufelhunter Napisano 20 Wrzesień 2007 Napisano 20 Wrzesień 2007 Lenard,Z całą pewnością dwuwieżowe 7TP brały udział w walkach na Ochocie w dniu 9 września. Szczegóły znajdziesz w „Polska Broń Pancerna w 1939 roku” Szubańskiego. I wg mnie była to jedyna akcja dwuwieżowych 7TP, która się odbyła w typowo wielkomiejskiej zabudowie. Inne odbywały się na terenach o zabudowie niższej i bardzie rozproszonej (przedmieścia Warszawy). Obok zamieszczam potencjalną wizualizację Twojej dioramy – tym razem pomysłu (i pędzla) Davida Pentlanda.Pozdrawiam,T
jotes Napisano 20 Wrzesień 2007 Napisano 20 Wrzesień 2007 Można odnieść wrażenie (błędne?), że wizualizacja ta powstała na podstawie jakiegoś zdjęcia?
Schrek2 Napisano 21 Wrzesień 2007 Napisano 21 Wrzesień 2007 Jotes wystawa jakiś czas potrwa ale trzeba sie spieszyć jeśli jesteś z Poznania lub okolic no to naprawdę jedno popołudnie ci to zajmie razem z dojazdem ;-)Pozdrawiam Schrek
jotes Napisano 21 Wrzesień 2007 Napisano 21 Wrzesień 2007 Wystawa tylko do końca września. Coś mi chodzi po głowie, że ten hełmofon, który pokazują, to może być lotniczy?
LeszekS Napisano 22 Wrzesień 2007 Napisano 22 Wrzesień 2007 Z Ebay. Na zdjęciu które zamieścił Bodziu000000 2007-03-16 15:14:00 i z którego wydobyłem trochę więcej (2007-03-16 22:30:00) też widać samochód pancerny Skoda i chyba jednak 2 wieże czołgu. Myślę, że to też Wiedeń.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.