2A Napisano 14 Czerwiec 2004 Napisano 14 Czerwiec 2004 Żeby było ciekawiej , Natan pokazał taką właśnie klamrę w poście zaraz wyżej:)I słusznie zauważył , że jest ona większa od innych. Dla porównania dwa 'typowe' rozmiary na górze i na dole.
2A Napisano 14 Czerwiec 2004 Napisano 14 Czerwiec 2004 Skaza odlewnicza na krawędzi doprowadziła do wykruszenia się mosiądzu. Widać stal przebijającą przez patynę.Orzeł na pewno Mikołajewski...bo to ersatz.
Frozzer Napisano 14 Czerwiec 2004 Napisano 14 Czerwiec 2004 pozwolcie ze dodam swoje spostrzezenie na temat orlow, i czy mikolajowski czy aleksandrowskiwydje mi sie ze drugim kryterium oceny orla, oprocz tego czy da sie wpisac w okrag czy nie, jest ksztalt jego ogonagdy ogon posiada dolne piora cos na styl piszczeli sterczacych na boki, wg mnie jest to orzel aleksandrowskia ogon z piorami juz bardziej przypominajacymi piora, wywinietymi lekko do dolu (lekko albo i mocno) to orzel mikolajowskico wy na to moje spostrzezenie?
Mathew Napisano 14 Czerwiec 2004 Napisano 14 Czerwiec 2004 Postaram się Twoje spostrzeżenie rozwinąć. Orła pierwszego z lewej da się wpisać w elipsę, a środkowego i prawego w okrąg. Jeśli więc prawdziwa jest Twoja teoria o kształcie piór ogonowych to również w wersji mikołajowskiej występuje szereg różnic, które można dostrzec na zdjęciu.Mathew
Mathew Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 Również z tyłu mozna dostrzec pewne rzadko występujące szczegóły. Na zdjęciu widać metalową płytkę poprzecznie przylutowaną. Prawdopodobnie pełniła funkcję wzmacniającą.Mathew
Mathew Napisano 17 Czerwiec 2004 Napisano 17 Czerwiec 2004 Technika produkcji też się różniła. Wiekszość klamer jest wytłaczana ale trafiają się też odlewy.Mathew
Mathew Napisano 18 Czerwiec 2004 Napisano 18 Czerwiec 2004 Większość klamer ma zatarte lub niewyraźne największe godło znajdujące się na piersi orła. Dlatego niektórzy mylnie uważają że przedstawia ono Pogoń. Na zdjęciu obok św. Jerzy zabijający smoka.Mathew
Frozzer Napisano 18 Czerwiec 2004 Napisano 18 Czerwiec 2004 dzieki za uswiadomienie :Dtez myslalem ze to pogon :D
pomsee Napisano 20 Czerwiec 2004 Napisano 20 Czerwiec 2004 Klamerka podobno carska i jak widac artyleryjska ale z jakiego okresu?
kopijnik Napisano 21 Czerwiec 2004 Napisano 21 Czerwiec 2004 witammam zapytanie:klamra owalna, zamknięcie typu harcerskiego"wieniec laurowo-dębowy mała szarfa naX"druciane ucha do paskacentralnie granat z płomieniem"odlew, biały metal, wygląda jak z lat 1960stylistyka stara, a wygląd świeży"część zewnętrzna przypomina pruskie policyjneIstnieje pewne prawdopodobieństwo związku z O.S.P.Ale nie mam żadnych informacji.Byłbym wdzięczny za pomoc.
Boruta Napisano 22 Czerwiec 2004 Napisano 22 Czerwiec 2004 Mam cały taki pas, jest on parciany z przywieszkami jakby do manierki. Też mnie to męczy, co to.Pozdrawiam
Gandalf de Grey Napisano 10 Lipiec 2004 Autor Napisano 10 Lipiec 2004 Salve,W sprawie plomieni nie bede sie wypowiadal. Raczej to nie sa carskie, moga byc francuskie - bo to chyba ich ulubione godlo??? Chyba ze harcerskie jakies...Ale ale - chyba takiej w naszej kolekcji fotek nie mielismy. To jest ponoc carska oficerska marynarka wojenna.Mysle, ze ciekawa.Panowie to chyba by byla ostatnia z owych mikolajowskich...wczesniej sa aleksandrowskie. Czy ktos ma jakas aleksandrowska?Apeluje aby dyskusja dotyczyla scisle carskich klamer.Z pozdrowieniami dla innych klamerkowiczowGandalf de Grey
gucio Napisano 10 Lipiec 2004 Napisano 10 Lipiec 2004 witam:-)a co możecie powiedziec na temat tej klamerki???
gucio Napisano 10 Lipiec 2004 Napisano 10 Lipiec 2004 sorki ale nie załadowałem fotyklamerka ciekawa-pierwszy raz sie z nią spotkałemgucio
Raned Napisano 10 Lipiec 2004 Napisano 10 Lipiec 2004 Powyższa klamra nie należy do klamer Rosji Carskiej a do klamer marynarskich Związku Radzieckiego.Pomsee: przedstawiona przez Ciebie, niedawno sprzedana na Allegro klamra to klamra artylerii grenadierów, przypuszczam, że XIX wieczna.Ponieważ wątek nie umiera, pozwalam sobie przedstawić moje ładniejsze klamry, oto klamra kadecka z czasów cara Aleksandra III.
Raned Napisano 10 Lipiec 2004 Napisano 10 Lipiec 2004 I jeszcze klamra angielska, która przywędrowała do nas z wojskami napoleońskimi z przełomu XVIII/XIX w.Myślę, że wybaczycie, że nie jest carska za to rzadko widywana w naszych stronach.
Natan Napisano 10 Lipiec 2004 Napisano 10 Lipiec 2004 Witam - moja klamra to typowa klamra piechoty - od przodu , a z tyłu ciekawostka - wydrapane nazwisko rosyjskiego żołnierza. Dla mnie bombabo pierwszy raz trafiłem na coś takiego. Klamra ta dla mnie ze zwykłej klamry stała się czymś uzywany przez konkretnego zołnierza - prawie jak nieśmiertelnik....Natan
Frozzer Napisano 11 Lipiec 2004 Napisano 11 Lipiec 2004 tez mam klamre z wydrapanymi inicjalamitez pierwszy raz sie z tym spotkalemneistety nie mam jak zrobic dobrego skanu :(
Gandalf de Grey Napisano 13 Lipiec 2004 Autor Napisano 13 Lipiec 2004 Salve,Czyli powoli umieszczamy carskie klamry z okresu aleksadnrowskiego. To jest jedna...
Gandalf de Grey Napisano 13 Lipiec 2004 Autor Napisano 13 Lipiec 2004 Salve, A to by byla druga.Kto da wiecej?Gandalf de Grey
Raned Napisano 13 Lipiec 2004 Napisano 13 Lipiec 2004 Gandall de Grey - nie rozumiem po co umieszczasz skan mojej klamry, który zamieściłem parę wejść wcześniej. Klamra osobiście przeze mnie wykopana i wyprostowana. Czy to może jakaś pomyłka????
Gandalf de Grey Napisano 15 Lipiec 2004 Autor Napisano 15 Lipiec 2004 Salve,P.T. Ranedzie, wybacz prosze za byc moze zle sformuowanie mysli. Oczywiscie umiescilem Twoja fotke aby podkreslic fakt iz na tym komkretnym poscie jak narazie znajduja sie dwie klamry z okresu cara Aleksadnra. Nic wiecej. Nie uzurpuje sobie bron Boze, iz to jest moja klamra czy cos w tym stylu. Prosze wszystkich innych uczestnikow forum i tego konkretnego postu aby zaczeli umieszczec klamry carskie ale z okresu aleksandrowskiego, jako ze z okresu mikolajowskiego temat chyba juz zostal wyczerpany. No moze nie do konca pozostaja jeszcze znaki producentow i rzecz jasna co fajniejsze z podpisami ich wlascicieli...PozdrawiamGandalf de Grey
bayo_pietka Napisano 22 Lipiec 2004 Napisano 22 Lipiec 2004 Według kolegów otaczających znalazcę to Rosyjska klamra zastępcza. Co ciekawe wykonana z mosiądzu. Podniesiona w Bieszczadach. Awers
bayo_pietka Napisano 22 Lipiec 2004 Napisano 22 Lipiec 2004 Rewers. Niestety poprzeczka nie zachowała się.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.