ZUBIKED Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 Pierwszy: skan pochodzi z ksiązki Wandy Lewandowskiej (tytułu dokładnie nie pamiętam wię nie będze przekręcał)Drugi: Józef Geresz Działania wojenne na Podlasiu we wrześniu 1939 roku"; W Rok 1939 na Podlasiu" E. Jasiński i H.Mierzwiński Chodzi o Podlasie południowe lub jak ktoś woli północną Lubelszczyznę. Tu mieszkam i znam tą histerię z opowiadań naocznych świadków.
kopijnik2 Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 czyżby przypadkowa zbieżność? http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=417495
U311 Napisano 1 Luty 2007 Napisano 1 Luty 2007 Witam!Przepraszać ale za co?Za gospodarstwa, mieszkania oraz prace jakom dostali obywatele polscy narodowości Ukraińskiej przesiedleni w ramach Akcji Wisła". Dostali od Polski Ludowej jak napisałem powyżej to co zostało po wysiedlonych Niemcach na Pomorzu, Prusach Wschodnich i nad Odrą.A jak dostało solidnie UPA po d....." od NKWD to przenieśli się na tereny Polski i tu prowadzili swoje działania bojowe walcząc o wolną Ukrainę mordując bezkarnie wszystkich kto podszedł pod lufę. A Warszawa zamiast zrobić z UPA porządek ja zrobili Sowieci i Czesi to się cackali i teraz Ukraińcy wręcz żądają przeprosin jak zawsze od kogo od Polski. Wolne żarty :0)
malgolka Napisano 1 Luty 2007 Napisano 1 Luty 2007 a może. przepraszam żeście mi dziadka zarezali!!!!!!!!
5 SFG-SOG Napisano 2 Luty 2007 Napisano 2 Luty 2007 Przeprosiny!!!!!!!!!!!!!!!! chyba se stepowe kałmuki żartują za krzywdy wyrządzone narodowi polskiemu ta dzicz powinna się przymknąć i siedzieć cicho, niech się cieszą że dzięki Wiśle" zaznali choć trochę cywilizacji. Ciekaw jestem kiedy zabiorą tu zdanie zwolennicy samostijnej ukrainy i bohaterów UPA... (jak to już było kilka razy).
esus Napisano 2 Luty 2007 Napisano 2 Luty 2007 Nie wiem naprawdę co to jest,jak nie Niemcy ze swoim centrum przeciw wypendzeniom to jakiś związek pruski i do tego jeszcze Ukraińcy,to może od razu przeprośmy za wywołanie II wojny światowej.A tak na serio to zaczynam mieć wrażenie że wszyscy wokoło mają jakieś pretęsie tylko my nigdy się o nic nie upominamy jakby mało ten kraj się nacierpiał od sąsiadów!
balans Napisano 2 Luty 2007 Napisano 2 Luty 2007 Zapomniałeś o amerykańskich żydach [zdecydowana większość z nich nigdy nie była w Polsce], którzy chcą od nas ok. 60 mld $ odszkodowania za tzw. mienie pożydowskie pozostawione w Polsce po II Wojnie Światowej.PS.Jak mawiał [dawno temu] pewien mój znajomy: biednemu to zawsze wiatr w oczy i ...balans
Towarzysz Iwan Napisano 2 Luty 2007 Napisano 2 Luty 2007 Panowie, uspokójcie się...Grupa oszołomów z Ukrainy coś zgłosiła.A teraz kilka osób na forum zaczyna pisać o Ukraińcach per Stepowe kałmuki" czy dzicz". Panowie - to, że jacyś ichniejsi pseudohistorycy twierdzą, że UPA była aniołami walczącymi o niepodległość, nie znaczy, że możemy nazwać wszystkich Ukraińców dziczą, bydłem, czy jak kto woli... Mamy rzeczowe argumenty, mamy dowody, fakty historyczne, relacje, jak UPA wyzwalała polskie wsie od Lachów" - wystarczy do pokazania każdemu sądowi, jeśli będą chcieli się procesować.Nie chcemy, żeby nas nazywali (jak to na wschodzie Ukrainy mówią) pszekami", to nie obrażajmy innych... wystarczy złej opinii, którą robią nam pewni politycy" z wizją historii prawdziwą inaczej.
woytas Napisano 2 Luty 2007 Napisano 2 Luty 2007 Ano racja- popieram Towarzysza- podchodzmy do takich spraw na spokojnie.
U96 Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 Jak myślicie czy po akcji ”Wisła „ to nie próbowali się organizować? Trafili w rejony gdzie sprzętu wojennego leżało i leży sporo, z której potrafili korzystać. Ówczesne służby bezpieczeństwa krótko ich trzymały i jakaś próba (z bronią w ręku) to od razu wyroki po 10lat. Jeśli masz pochodzenie niemieckie( Pruskie) to się nie krępują w szczegółach, przy Polakach milkną. Osobiście sporo znam osób, którym nie ciąży historia i odcinają się od tych czasów, ludzi którzy kultywują przekłamania i dla nich mam szacunek.Gorzej jest z tymi, co „walczyli” tu żadne argumenty nie trafiają trzeba czekać ich kresu życia . Adam
esus Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 Pawle 80 polecam książkę Zofii KossakPożoga".Może nie do końca w temacie ale warto przeczytać.Akcja toczy się w czasach rewolucji bolszewickiej na Wołyniu.Nie jest to książka o UPA ale o rysującym się konflikcie który ma trochę więcej już lat.Autorka opisuje własne przeżycia z lat 1917 1919.Jeżeli interesuje cię temat kresów będzie w sam raz.pozd.
balans Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 Uważam, że wypowiedzi skierowane pod adresem całego narodu, a zawierające w swojej treści wyzwiska i obraźliwe epitety powinny być usuwane z forum automatycznie, a tak niestety niezawsze się dzieje [vide powyżej]. Co nie znaczy, że bandytów z pod znaku UPA nie należy nazywać bandytami i zwyrodnialcami.balans
bolas Napisano 12 Luty 2007 Napisano 12 Luty 2007 Tak na marginesie tego tematu - polska Gazeta Lwowska" z 31 stycznia donosi o zniszczonym polskim cmentarzu w Drohobyczu. Ponoć demolka na wielką skalę ...
Paweł80 Napisano 12 Luty 2007 Napisano 12 Luty 2007 echhh.... ciekawe czy choć śledztwo ruszyło?najpewniej miejscowa zindoktrynowana gówniarzeria!!
Parowóz Napisano 12 Luty 2007 Napisano 12 Luty 2007 Ad.U 96 cytJak myślicie czy po akcji ”Wisła „ to nie próbowali się organizować? Trafili w rejony gdzie sprzętu wojennego leżało i leży sporo,"Próbowali wiele razy - zostali dośc skutecznie rozsiani miedzy ludnośc polską Dolnego śląska i Pomorza aby nie mogli tworzyc swoich enklaw - pilnowali ich polacy sąsiedzi - popią religię tez im skutecznie utrudniono bo popów wybito Bardzo chętnie zmieniali nazwiska na polsko brzmiące i religię - po rewolucji 80 roku -zaczeli wracać do swych rodowych nazwisk i religii z piekła rodem
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.