Skocz do zawartości
  • 0

łuska do ID

karpik

Pytanie

Napisano
Wysokość łuski 14,3 cm, dół 2,6cm, napis - P181 36 14, nie mogę dać foto bo to łuska". W czym była używana? Z góry dziękuje.

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zależy gdzie, u nas było kilka strzelnic w których ćwiczyli żołnierze i mase takich łusek leży z lat 1890-1944.Pozatym jakieś drobne potyczki z radzieckimi oddziałami w 45r.
Napisano
Podczas I wojny nic sie nie dzialo,wedlug mnie to byla jakas strzelnica, w okolicach Lesna znajdywalem podobne rzeczy, mase roznych starych lusek, lodek, guzikow, lusek od rakietnic, slepaków, szkolniakow, drobniakow i takich dupereli, ktore gubili.
Napisano
No dobra, łuski, wykonywali strzelania, ale spora ilość amunicji na sporym terenie. I to nie w skupieniu tylko co 1-2m. No chyba, że mieli za dużo, choć miejsce może wskazywać na strzelnice.
Napisano
Ruscy po wojnie wysadzali amunicje, niestety w większości im się to nie udało i tylko rozwaliła się po lesie, pozatym część rozbrajała ludność, są różne wytłumaczenia.
Napisano
Domino a te też przecielotnicze?
-góra D.W.u.M dół K boki jakby kwiatki-długość łuski 8cm, szerokość na dole 3 cm
-W.I K39- tego nie zmieżyłem bo cały a nie wziąłem linijki- na oko- długość ok.8, szerokość na dole ok.2cm
Napisano
Wysokość łuski 14,3 cm, dół 2,6cm, napis - P181 36 14, nie mogę dać foto bo to łuska". W czym była używana? Z góry dziękuje.
Napisano
A więc od początku, czy podczas I wojny działo się coś u Nas? Bo jest tam też sporo jakby starych okopów 50 cm głębokości. Ale miejsce napewno używane" podczas II WŚ. Sorry Domino, że zawracam Ci gitarę. Skieruj mnie może do siakiejś lektury. Żeby do tematu to ta druga na dolę miała W.I, na górze K 39, była podobna do tej pierwszej p-lot, tyle, że mniejsza i cała pokryta zieloną patynką(pocisk w płaszczu ieżelaznym":). Pozdrawiam.
Napisano
P181 - Hugo Schneider A.G., Lampenfabrik, Hugo Schneider Straße, 87, Leipzig O 5, Sachsen

36 - 1936r.

14 - numer partii

Zdaje się, że to łuska 20 x 137 Flak 30/38 do działka p-lotniczego 2cm.Na naszych terenach bardzo częste znalezisko.Mosiądz czy platerowana?

Pozdrawiam
Napisano
Dzięki Domino. Nie wiem jak odróżnić te dwie rzeczy. Powiem Ci, że pocisk jest w osłonie żelaznej. Ps. Mówiłeś, że się nie bronili, wieć skąd łuski i naboje? Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie