jacw Napisano 10 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2007 Mój sąsiad (saper) zatrudnił się do przeczesywania terenu pod budowę autostrady A1. Dzisiaj znalazł metalową skrzyneczkę, a w niej 30 sztuk paczek oznaczonych swastyką. (Jedna kosztuje 100 zł) Jakby tego było mało znalazł kilka srebrnych i złotych monet. Tylkoże on ma profesjonalny sprzęt, a ja z moim Explolerem wymiękam. Jak udostępni mi te zbiory to zamieszczę fotki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro76 Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 Cze. Jacw daj znać na maila co było w skrzynce i co jest za 100 zł może dobijemy targu. I wstaw fotki. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacw Napisano 11 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2007 zapomniałem napisać, że były to paczki z petami :P W skrzynce znajdował się złoty zegarek, wieczne pióro i rzymskie monety:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 11 Styczeń 2007 Share Napisano 11 Styczeń 2007 daj fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy ss Napisano 11 Styczeń 2007 Share Napisano 11 Styczeń 2007 a Exploler to nie profesionalny sprzet? czekamy na fotki;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 11 Styczeń 2007 Share Napisano 11 Styczeń 2007 to co on z ramą lata ??????? a skrzyneczka to na 3 metrach była ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 11 Styczeń 2007 Share Napisano 11 Styczeń 2007 Z ciekawości - Jakich sprzętów używają panowie z firmy na E" ? Fisherów? Widziałem ich sprzęt z kilku metrów przez chwilę, sondy były podobne do tych w Fisherach, nowych Tesoro (bo przecież to nie były wykrywacze Geoscan Denarius", huehehe)Razu pewnego widziałem pod Gdańskiem ich terenówkę, wykrywki leżały wrzucone do bagażnika, w stanie gotowym do akcji... Ja jechałem wtedy do pracy (grzecznie, pod krawatem), a oni też jechali sobie do roboty... Kurczę, wtedy naprawdę poczułem że chciałbym mieć zupełnie inną pracę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 12 Styczeń 2007 Share Napisano 12 Styczeń 2007 widzialem kilka razy , ze chodzili na smetkach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacw Napisano 12 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2007 Niestety sąsiad sprzedał już wszystko Ruskim. (Mają teraz kasę to kupują pamiątki po wygranej wojnie) Wszystkie paty poszły za 3000 zł, skrzynka za 300, ale nie chciał zdradzić ceny monet. Egoista jeden:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekC Napisano 13 Styczeń 2007 Share Napisano 13 Styczeń 2007 a tak btw to niemiał obowiązku zgłosić tego znaleziska archeologom? zdaje sie ze przy budowie autostrad zawsze kręcą się archeolodzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pig123 Napisano 13 Styczeń 2007 Share Napisano 13 Styczeń 2007 I taki pan jest tam po to żeby wszystko zgłaszać!! w tym momecie dokonał przestepstwa. jacw jak możesz to podaj dane personalne tego pana (na priv) a napewno juz niczego nie ukradnie...Pig123@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacw Napisano 13 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2007 Koledzy poszukiwacze! Teoretycznie rzecz biorąc, to my wszyscy tu obecni (znakomita większość) jesteśmy... może inaczej: naginamy prawo. Nie wierzę, żeby ktoś po odkryciu złotej monety zgłaszał to archeologom. Praktycznie jedyne co z tego możesz mieć to dyplom jakiegoś muzeum:P Śmiech na sali. Mój sąsiad z tego żyje i jak widać jest to iealny sposób, żeby zarobić pieniążki. Połączył swoje hobby z pracą. Wiem, że nie jedno muzeum byłoby szczęśliwe mając skrzynkę niemieckiego oficera, ale naszej mentalności już chyba nic nie zmieni.(Ostatnio przywiózł z Belgii 15 kg niemieckich medali i w ciągu miesiąca nie został mu ani jeden- wszystko pojechało na wschód.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacw Napisano 13 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2007 Dobrze napisałeś: archeolodzy się kręcą" i tylko tyle:P A dla ludzi z wykrywkami to chulaj dusza piekła nie ma. Nie dość, że płacą im za sprawdzone metry, to jeszcze mają powypychane kieszenie znalezionymi przedmiotami. Idealna praca- świeże powietrze, słoneczko, pracujesz kiedy chcesz i radość ze znalezionego skarbu". Takiej pracy życzę Wam wszystkim:) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekC Napisano 13 Styczeń 2007 Share Napisano 13 Styczeń 2007 Teoretycznie rzecz biorąc, to my wszyscy tu obecni (znakomita większość) jesteśmy... może inaczej: naginamy prawo."- można powiedzieć złodziejstwo w pracy (sąsiad) i po pracy (my). My złodzieje w wolnym czasie jakos się zawsze staramy usprawiedliwiać a to ze archeolodzy maja w dupie łuseczki a to cośtam ale dla działań sąsiada niema usprawiedliwienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekC Napisano 13 Styczeń 2007 Share Napisano 13 Styczeń 2007 ja broń Boże nie atakuje Pana. Zawsze jednak potępiam tych którzy kopią dla pieniędzy. Przykład niedawny to ur z okolic Ruskiego Brodu sprzedany sprzez znalazców. Gdybym ja go znalazł byłby już w muzeum (pewnie rzeki pilicy w tomaszowie-no niestety nie moj fant). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacw Napisano 13 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2007 Prawo nie rozróżnia kradzieży w pracy i poza nią. Kradzież to kradzież. Takich jak szanowny pan sąsiad są tysiące. Szczególnie na pomorzu. Po prostu mamy nieprecyzyjne prawo i to je trzeba zmienić:) Sąsiad to tylko wykorzystał. Polak potrafi:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pig123 Napisano 13 Styczeń 2007 Share Napisano 13 Styczeń 2007 Jacw nie zrozumiałeś mnie chyba, to że znajdziesz złotą monetę i jej nie zgłosisz to twoja sprawa. Sasiad twój żyje w tym momencie z ciebie ze mnie i z innych tu obecnych ponieważ sprzedaje Polskie dziedzictwo kulturowe.Chodzi po teoretycznych stanowiskach archeologicznych i nie zgłaszajac ich (znalezisk) bezpowrotnie je niszczy!Paczka fajek jest tylko fantem i nic nie wnosi a monety dużo.pig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drag47 Napisano 13 Styczeń 2007 Share Napisano 13 Styczeń 2007 Panie pig123 zajmij sie Pan swoim życiem a nie donoszeniem na innych! Czasy ORMO sie skończyły i lepiej niewtykać nosa w nieswoje sprawy... I tak dzedzctwa kulturowego Pan nieuratujesz a tylko komuś chleb zabierzesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacw Napisano 13 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2007 Szanowny pig123:) Zgadzam się z Tobą w 100%. Monety mają dużą wartość historyczną, ale również materialną, dlatego niewiele osób zgłasza ich odkrycie. Na samym forum widać ile osób znajduje bardzo rzadkie i cenne okazy. Jest jeszcze 100 innych podobnych forów i jeszcze więcej osób, które nie chwalą się znaleziskami. Wszyscy dobrze wiemy, że jest to powszechny proceder, oczywiście nieuczciwy. Naturalnie możemy oskarżyć kilkanaście osób z tego forum, tylkoże co to da? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacw Napisano 13 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2007 A tak na marginesie, te papierosy również mają wartość historyczną. Chociażby z tego powodu, że należały do człowieka, który tę historię kształtował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacw Napisano 13 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2007 Tą cudowną konkluzją można zakończyć powyższą, jakże burzliwą, dyskusję :) i tak życzę wszystkim złotych garnków ze złotymi monetami, ale również tych mniejszych skarbów", które cieszą oko każdego prawdziwego odkrywcy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honker Napisano 14 Styczeń 2007 Share Napisano 14 Styczeń 2007 witam,w firmie E szukają smętkami,pan Henio szykuję im kolejną partię,a co do przyjemnego z pożytecznym to nie zawsze chodzi w parze.na obwodnicy Wyszkowa oprócz kilku bomb i paru niemickich 20mm nabojów nie znależli nic ale te hektary trzeba sprawdzić bez względu na padający deszcz i wiejący wiatr,niedziela też nie była przeszkodą[kolega wrócił po 17 ].pozd,marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 14 Styczeń 2007 Share Napisano 14 Styczeń 2007 Dzięki Honker za odp. Fakt, HS-3 także ma sondę-pajęczynkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
G-23 Napisano 26 Styczeń 2007 Share Napisano 26 Styczeń 2007 HS-3 jest niezły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.