adek Napisano 9 Styczeń 2007 Autor Napisano 9 Styczeń 2007 Witam.Czy możecie wklejac zdjecia Polskich rogatywek?Przed wojennych jak i z lat 40/50.Chodzi mi oczywiscie o rogatywki garnizomowe.Co macie w swoich kolekcjach a takze zbiory muzealne.Z góry dziękuje,pozdrawiam
adek Napisano 10 Kwiecień 2007 Autor Napisano 10 Kwiecień 2007 Weacam do tematu.To nie takie oczywiste!!!Codzi mi o pokazanie róznic w rogatywkach.A było ich wiele-kont nachylenia,wysokośc otoku,długość daszków.Przecież każdy Pułk chciał mieć bardziej fasoniaste:)Nazwiska sławnych czapników w miastach gdzie stacjonowało wojsko.Fajnie by było jeśli ktoś by takze mógł pokazać zdjecia orginalnych zachowanych mundurów oficerskich z okresu II RP.Licze na odpowiedzi.pozdrawiam
Łukasz Napisano 10 Kwiecień 2007 Napisano 10 Kwiecień 2007 Witam! Adek napisz do mnie na maila lukasz@poszukiwania.pl lub gadu 792152. Można powiedzieć, że lubię rogatywki i staram się je kolekcjonować. ;-) Nie podajesz maila temu piszę ten post...Pozdrawiam, Łukasz
miszka7-1 Napisano 11 Kwiecień 2007 Napisano 11 Kwiecień 2007 Niebawem wkleję zdlęcia rogatywki majora (po moim pradziadku)WP II RP.Wykonawca lubelski-Ignacy Jakubas na Krakowskim Przedmieściu.Houk.
dudzin Napisano 11 Kwiecień 2007 Napisano 11 Kwiecień 2007 Jutro wkleję fotki rogatywki 9 PSK - co ciekawe robionej w Wilnie, podajże w 1938 lub 1939 r.
Łukasz Napisano 12 Kwiecień 2007 Napisano 12 Kwiecień 2007 Witam!Jedna z moich:Rogatywka żołnierska, piechota, uszyta 1945-1949r. Pozdrawiam, Łukasz
dudzin Napisano 12 Kwiecień 2007 Napisano 12 Kwiecień 2007 Zgodnie z obietnicą rogatywka chorążego 9 psk z Grajewa. Wykonana w firmie Miron w Wilnie w VII.1939 r.Niestety na razie jest wypożyczona na wystawę, więc nie mam możliwości zrobienia fotki wnętrza.
Łukasz Napisano 12 Kwiecień 2007 Napisano 12 Kwiecień 2007 Witam! Wreszcie widzę rogatywkę obszytą karmazynową taśmą! MIÓD!!! Czekam na więcej fotek!!!!Pozdrawiam, Łukasz
Berlin Napisano 14 Kwiecień 2007 Napisano 14 Kwiecień 2007 Czy wszystkie rogatywki do 1939 roku musiały mieć bicia na okuciu daszka? oraz na samym daszku? Czy to tylko taka fama? Jak ta że wszystkie gwiazdki były naszywane na otok choć na zdjęciach widać że są tez metalowe.
Łukasz Napisano 14 Kwiecień 2007 Napisano 14 Kwiecień 2007 Witam!Nie wszystkie rogatywki sprzed 39 miały bicia na daszku lub okuciu. Te sygnowane np. Białousow lub BM na okuciu są moim zdaniem rzadsze (...) Gwiazdki, w większości były wyszywane na otoku /na podkładce lub bez/, ale rzeczywiście sporadycznie widuje się czapki z gwiazdką metalową /mosiądz.Mówię tu oczywiście o rogatywkach niekombinowanych, z pewnych źródeł etc.! Żadne składaki z allegro jakich wiele...Pozdrawiam, Łukasz
Lewarek Napisano 14 Kwiecień 2007 Napisano 14 Kwiecień 2007 Ja znalazłem zdjecia z prawdopodobnie 1948 r. - na zdjęciu mój dziadekNie widać za dobrze rogatywki ale może sie nada
Łukasz Napisano 17 Kwiecień 2007 Napisano 17 Kwiecień 2007 Witam!Orzełek nietypowy bo to orzełek PSZ na Zachodzie.Rogatywka podlatuje powojennym wykonaniem. Daj lepsze fotki- daszka, potnika.Pozdrawiam, Łukasz
miszka7-1 Napisano 17 Kwiecień 2007 Napisano 17 Kwiecień 2007 Raczej niemożliwe,ponieważ mam zdjęcia pradziadka ze strzelnicy na Majdanku podczas zawodów w strzelaniu (kbk wz.29)z 37-go r. i zdecydowanie jest w tej samej rogatywce.Poza tym guziki do paska podpinającego są przedwojenne.A właśnie dziwna jest sprawa z tym Orłem.Mam znkiome dane z lat 30-tych i okresu wojny.Tylko Trochę zdjęć ,m.in.z zawodów konnych w Hrubieszowie r.36 i jeszcze inne.Trochę pamiątek i niesprawdzonych historii.Po wojnie nikomu nic nie mówił,sami wiecie dlaczego.W wolnych chwilach staram się odszukiwać fakty.Postaram się niedługo o kolejne fotki.Houk.
Łukasz Napisano 21 Kwiecień 2007 Napisano 21 Kwiecień 2007 Witam!Kolejna z moich czapek.Kapitan, sądownictwo, 1945-1949r., uszyta o ile pamiętam w Bydgoszczy. Oprócz orzełka (kopia z lat 80-90- na szczęście ładna) całość z jednego egzemplarza.Miszka, czekam na fotki Twojej sztuki. Pozdrawiam, Łukasz
rotmistrz Napisano 2 Maj 2007 Napisano 2 Maj 2007 Niestety już jej nie mam.Producent Ciszewski z Torunia.Okucie daszka sygnowane BM.
Łukasz Napisano 2 Maj 2007 Napisano 2 Maj 2007 Witam!Elegancka czapeczka!Nie masz może innych jej zdjęć?Pozdrawiam, Łukasz
Berlin Napisano 2 Maj 2007 Napisano 2 Maj 2007 Łukasz a ta rogatywka czasami nie od czapnika z Gdyni?
Łukasz Napisano 2 Maj 2007 Napisano 2 Maj 2007 Witam!Gdynia. Coś mi się wcześniej pomerdało. ;-)Widzę, że znasz tą sztukę Berlin. :-) Świat jest mały, mamy wspólnych znajomych. :-)Pozdrawiam, Łukasz
Brylu Napisano 3 Maj 2007 Napisano 3 Maj 2007 Podepne sie pod poscik :) osttanio na gieldzie widzialem sam daszek do rogatywki byl w bardzo odbrym stanie byl okuty metalowa blaszka w kolorze złotym co to mugl byc za daszek stan jego naprawde super a cena 20 zl ale nie wiedzialem co to i nie kupilem
Łukasz Napisano 3 Maj 2007 Napisano 3 Maj 2007 Witam!Daszek z żółtym okuciem /jak mniemam mosiężnym/:-rogatywka powojenna 45-49r. - z mosiądzu zlazła srebrna oksyda;-czapki paramilitarne z lat 30. XX wieku-rogatywka wz.19-pickelhauba:-)Pozdrawiam, Łukasz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.