Skocz do zawartości

szyb miechowice

norbert492

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam pytanie:czy szyb miechowice ma coś wspólnego z operacją odessa?z tego co wiem niemcy pod koniec wojny coś tam ukryli,ale nie wiadomo co bo szyb zaminowano,po wojnie istniała możliwość podkopania się pod tecoś"ale nikt nie chciał wyłożyć kasy na to!wiem że podczas operacji odessa niemcy ukrywali swe skarby i łupy gdzie sie dało!np w górach sowich,ludzie szukający tam czegoś w nie wyjaśnionych okolicznościach gineli,a wszystkich łączyło zamiłowanie do IIwojny światowej>
Napisano
Hmm
daj mi jakiś dowód, że szyb jest do dziś zaminowany to ja wyłożę kasę na rozminowanie. Nawet jak na dole tego zaminowanego" szybu będzie tylko worek kartofli.

pozdr
robert_kudelski
  • 3 months later...
Napisano
Kasa by się przydała, ale na odkopanie szybu.. Zapraszamy do Bytomia (z funduszami), resztki szybu pozostały do dzisiaj. Wystarczy" tylko wkopać się w dół. Chyba niewiele jest takich pewniaków na mapie skarbów Polski..

Co tam może być? To co SS pakowało w skrzynki :) Przypomnę, że pod koniec wojny alianci w północnej Francji bodajże wtargnęli do takiego zasypanego szybu to musieli dostać kompanie czołgów do ochrony wykopanych dóbr :)
  • 3 weeks later...
  • 4 years later...
Napisano
http://www.polskatimes.pl/fakty/kraj/467020,ipn-poszuka-skarbu-ukrytego-przez-nazistow-w-miechowicach,id,t.html

IPN poszuka skarbu ukrytego przez nazistów w Miechowicach

Jeszcze miesiąc musimy poczekać na wyjaśnienie jednej z największych zagadek historycznych na Śląsku. Prywatna kopalnia Siltech obiecywała, że pod koniec października dotrze do starego szybu w Miechowicach, w którym podobno naziści ukryli skarb. Śledztwo w tej sprawie prowadzi katowicki IPN.

- Resort środowiska nie przekazał nam jeszcze koncesji na wydobycie w tamtym terenie - wyjaśnia Cezary Kasperek, kierownik ruchu kopalni. - Urząd ma na to trzy miesiące, minęły już dwa. Dlatego czekamy. Stoimy około 300 metrów od miejsca, gdzie podobno znajduje się skrytka ze skarbem.

- Naprawdę Hans Frank i jego specjalny pociąg zatrzymał się zimą 1945 roku w Katowicach. W wagonach były zrabowane dzieła sztuki - mówi historyk prof. Ryszard Kaczmarek. - Czy któreś z nich schowano w okolicy, nie wiemy. Gdyby okazało się, że coś przetrwało w miechowickim szybie, byłaby to sensacja na skalę światową.

Legenda szybu powstała zaraz po wojnie, gdy znaleziono listę jeńców, o których słuch zaginął.

Podobno stracili życie po zakończeniu robót w Szybie Południowym, gdzie 370 metrów pod ziemią ukryli hitlerowskie skarby. Czy to były obrazy, w tym do dzisiaj nie odnaleziony "Portret młodzieńca Rafaela? Sztaby złota, jak uważał sławny radiesteta Zbigniew Zbiegieni? Bursztynowa komnata? A może archiwum śląskiego gestapo? Zdania są podzielone.

Katowicki IPN podkreśla, że ma nadzieję znaleźć ślady po zamordowanych jeńcach i wyjaśnić zagadkę ich śmierci. Poszukiwaczy skarbów najbardziej jednak rozpala pogłoska, że w szybie ukryte jest złoto.

W szybie może być wszystko i nic. Górnicy muszą jednak liczyć się z tym, że teren, w którym przejdzie im prowadzić poszukiwania będzie zaminowany."
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie