Skocz do zawartości
  • 0

odłamek?

281

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji tego kawałka,wiem tylko tyle że jego grubość to 12mm i jest kawałek miedzianego paska(nie wiem jak to nazwać).

Pozdr.281

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jesli to jest cienka blacha, to jest to prawdopodobnie rozerwana luska stalowa platerowana miedzia. Co do dzialania pociskow kumulacyjnych, poszukaj zasady dzialania w necie, jest tego duzo.
Napisano
Kiler.

Może jakąś fotkę wmontujesz?bo za pierona nie wiem o co ci chodzi.Lub co to jest (miedzia)?mozdziesz?
Napisano
Ostatni wyraz to pomyłka,proszę nie reagować.

Chodziło mi o to że,w jakim celu ta miedz?

Pozdr.281
Napisano

Nie zbierałem ich, wygląda jak zwykły odłamek tylko po wklęsłej stronie warstwa miedziana którą z zardzewiałka można odkleić". Tak to wygląda, są to skany więc jakość nie ta.

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji tego kawałka,wiem tylko tyle że jego grubość to 12mm i jest kawałek miedzianego paska(nie wiem jak to nazwać).

Pozdr.281

Napisano
Znalazłem go w schronie i parę mniejszych,niestety schron ma wysadzoną górę czy to on mógł być przyczyną tego że dach czy jak to się nazywa został rozerwany?Schron jest mały,znajdziecie jego zdjęcia na głównym forum (von Treskow i radiostacja).W koło jest sporo dziur a wykrywka szaleje,jak zaczne grzebać to się okazuje że nic niema,mógł się rozlecieć na tyle drobnych kawałków?
Napisano
Witam, jak już mowa o odłamkach... spotkaliście się z odłamkami które od środka wyłożone były miedzią??? kilka takich trafiłem i mnie to trochę zastanawiało po co płaszcz miedziany?? żeby ładunek nie korodował czy co??
a ten z fotki na bank wystrzelony.
Napisano
W koło są transzeje i to dosyć sporo.Tam jest dosyć sporo łusek od mausera,a w samym schronie kilkadziesiąt znalazłem.Ściany są prawie nie naruszone nie licząc upływu lat.Oczywiście nie wykluczam że ktoś go wysadził od środka.

pozdr.281
Napisano
Widziałem takie wysadzone bunkry amunicyjne i było tam bardzo dużo takich pocisków-frędzli a ten na fotce ma na pierścieniu ślady po wystrzeleniu z lufy więc nie był wysadzony.
Napisano
Może ktoś z kolegów podał by namiary jakiejś strony z przybliżeniem jak wygląda taki pocisk.

Dzięki!

Pozdr.281

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie