axelxxl Napisano 1 Styczeń 2007 Autor Napisano 1 Styczeń 2007 Prosze o opinie osoby ktore miały w użytku oba wykrywacze, który lepiej nadaje sie do poszukiwania monet? Obecnie chodze z Rutusem First Plus, wykrywa wszystko tylko nie monety. Może to błąd z mojej strony w kierunku ustawien dyskryminacji i czułosci a moze po prostu są to mało fartowne miejsca. Mosieżne łuski wykopywałem z 20-30 cm wiec zasieg rutusa jest chyba ok. Czy do poszukiwania monet warto zmienic go na Ace 250? Prosze bardzo o rade i opinie, ewentualnie wskazówki jak ustawic rutusa aby dobrzy łapał monety. Pozdrawiam i czekam na opinie.
karpik Napisano 1 Styczeń 2007 Napisano 1 Styczeń 2007 Jak chcesz szukać tylko drobiazgu to zmień na ace, jak nie to kup solarisa.
Igomas Napisano 1 Styczeń 2007 Napisano 1 Styczeń 2007 Chyba z tym Rutusem przesadzasz. Najprawdopodbniej, nie umiesz czegos ustawic.
axelxxl Napisano 1 Styczeń 2007 Autor Napisano 1 Styczeń 2007 Nie wiem w czym przesadzam. A co do ustawien, to tak jak pisałem, prosze o rade jak ustawic dyskryminacje i czułosc aby dobrze łapał monety. Nie do konca tez wiem o co chodzi z ustawieniem gruntu i z regóły ustawiam na srodku.
majros Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 Grunt na połowie teoretycznie jest dobry, czułosć jak najwieksza, dyskryminacja godz.11-12, tryb dynamiczny, czas 60, próg czym niższy tym lepszy zasieg, ale mogą pojawić się lewe sygnały. Ogólnie na monety jest dobry. Sprzet ma już swoje lata i byc może trzeba wymienić sonde dla lepszych efektów. Podobno z nową sondą są o wiele lepsze. Pozdrawiam.
axelxxl Napisano 3 Styczeń 2007 Autor Napisano 3 Styczeń 2007 Zaproponowane ustawienia na pewno wyprobuje. Przesadzałem chyba z dyskryminacja ale tak jakos wychodziło mi po tescie powietrznym. Choc niektorzy pisza ze testy powietrzne nie maja sensu. First to moj pierwszy wykrywacz wiec wiedzy jakotakiej nie za wiele. Jezeli zas chodzi o sonde to gdzie taka mozna kupic i czy rzeczywiscie warto. Moze zna ktos cene takowej? Wielkie dzieki za pierwsze porady. Pozdrawiam
beaviso Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 Dogadaj się z producentem odnośnie kosztów i wyślij mu wykrywacz. Sondę wymienić naprawdę warto.
AndrzejBr Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 Witam. Co prawda 250-tki nie miałem w ręku ale chodziłem z plusem z tzw pełną cewką. Teraz mam solarisa i ta cewka jest faktycznie lepsza bo mniej tzw. dzikich pisków wydaje. Wracając do twojego problemu to chyba jednak masz kiepskie miejsca. Z cewką pełną czy nie to trudno jest go ustawić by omijał monety. Czasami mnie cholera brała, że takie małe pierdółki pokazywał i szukałem tego 5 min.(np. pokrętełko od ręcznego zegarka) Czułość zmniejszałem i też nie bardzo pomagało. Monetki plusik łapie do 20-25cm. Więc moja rada zmień miejsca. Cewkę też możesz o ile masz pełną bo o tym nie wspominasz, ale to nie wpłynie bezpośrednio na fanty w postaci monet.pzdr andrzej
PUMA1 Napisano 8 Styczeń 2007 Napisano 8 Styczeń 2007 Miałem Gareretta 250 i na monetki super . Ma dobre zasiegi i super dyskryminacje . Na monetki super sprawa i nie tylko na monetki.
michado Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 Witam.Rutus First Plus" był moim pierwszym wykrywaczem. Zakupiłem go na Allegro już z nową cewką. Użytkowałem go 1 sezon i znalazłem nim dość sporo monet. Początkowo chodziłem na ustawieniach w trybie dwutonowym". Potem przestawiłem wykrywacz na tryb monety" i tak już zostało. Ustawienia takie jak podał Majros" (obowiązkowo czułość na max !!! - inaczej monety pozostaną w ziemi). W chwili obecnej używam sprzętu Minelab Explorer II" i muszę stwierdzić, że jeżeli chodzi o zasięg, to Rutus First Plus" radził sobie z tym bardzo dobrze. Nie chcę się narazić innym posiadaczom Explorera" ale chyba nie widzę zbytniej różnicy jeżeli chodzi o głębokość znajdowanych monet :). Nieco gorzej jest z dyskryminacją Rutusa, chociaż później dość dobrze nauczyłem się odróżniać kolor i mniej już kopałem. Reasumując - uważam, że jest to bardzo dobry sprzęt na monety i wszelaką drobnicę. Bardzo wysoki wskaźnik efektywności do ceny. Bardzo duży plus jeżeli chodzi o serwis.Mojego Rutusa" nie sprzedałem. Uważam, że pieniądze jakie bym za niego otrzymał, w żaden sposób nie przystają do rzeczywistej wartości tego sprzętu a poza tym po prostu go lubię i nie chcę się go pozbywać. W stosunku do drugiego z wymienionych wykrywaczy się nie wypowiadam, bo osobiście nigdy nim nie prowadziłem poszukiwań. Pozdrawiam. M. P.S. Ja też bym tą pełną cewkę wymienił.
POliSH Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 miałem garret'a gtax 400, a teraz mam rutus'a ultre 2 i rutus 100 razy lepszy ;D
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.