Skocz do zawartości

Co to własciwie jest ?

Gunship!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich. Przed paroma dniami wpadlo mi w lapy to zdjecie. Co ono wlasciwie przedstawia?
Kadłub Go-229? To jakas makieta czy co? :)

Pozdrawiam!

Gunship
Napisano
Zgadza się. Jest to kadłub nieukończonego przez Amerykanów (bodaj forsy im zabrakło) prototypu Go 229 V3 znajdującego się obecnie w magazynach NASM w Silver Hill, gdzie czeka na lepsze czasy. Malowanie jest powojenne.
Napisano
Troche o samolocie jest na naszych stronach
ftp://s34621q@ftp.republika.pl/underground%20Horten.htm
Napisano
Pomyłka jeszcze raz adres http://www.s34621q.republika.pl/underground%20Horten.htm
Napisano
Nie wiem po co, może dla ozdoby, ale primo powyszy prototyp V3 znaleziony we Friedrichsrodzie i znany z bardzo wielu zdjęć był niemalowany i w ogóle dość mocno rozgrzebany w porównaniu ze stanem obecnym, a po secundo o ile zdobyczne samoloty miały zamalowywane oznaczenia niemieckie i nanoszone angielskie, czy amerykańskie, to potem często malowano im z powrotem Haken- i Balkenkreuze, z reguły zresztą w mocno ahistorycznych formach (tak jak i tu zresztą).
Ho 229V3 oznaczony przez Amerykanów numerem T2-490, jako najbardziej zaawansowany w budowie spośród prototypów Ho 229 trafił po wojnie do Air Force Technical Museum, gdzie zamierzano doprowadzić go do stanu latającego w Park Ridge, co jak wspomniałem, nie powiodło się ze względu na cięcia funduszy na przełomie l. 40. i 50., a sam samolot trafił do NASM w Waszyngtonie, lądując ostaecznie w składnicy w Silver Hill, gdzie spoczywa do dziś, częściowo zresztą skanibalizowany.
  • 2 years later...
Napisano
Co do tych 7 sztuk, ktore Amerykanie iby" przetransportowali do USA, to mialem na mysli iz Amerykanie przetransportowali okolo 7 sztuk samolotow przypominajacych latajace skrzydla ...
ile z tego bylo na prawde z typu 229V-3 to wiedzo tylko i wylacznie Amerykanie...
Napisano
Wystarczy tylko wpisać w Googlach -Horten"- i już sporo się można dowiedzieć . Szczególnie o drugim bracie, który przeżył wojnę i konstruował dalej latające skrzydła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie