Skocz do zawartości
  • 0

Hełm polski wz.31

ppp.p

Pytanie

Napisano
Witam! Żywię nadzieję, że trafiłem kategorię... Mam pytanie do posiadaczy polskich hełmów wz.31: moglibyście sprawdzić, czy Wasze skorupy przyciągają magnes? Jednocześnie prosiłbym o informację, czy jest to hełm produkcji Huty Ludwików", Silesia", Sosnowieckiej Fabryki Rur", czy też egzemplarz o niezidentyfikowanym pochodzeniu. Starałem się uzyskać odpowiedzi na innych forach, jednak wygląda na to że ci, którzy je czytają nie posiadają chyba takich hełmów :) Z góry dziękuję za odpowiedzi, Piotrek
  • Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Oto przedstawiciel helmu wz.31 iemagnetyczny". jaca2003 fakt jest on lżejszy od typowego Ludwika ale i Silesia i Sosnowiec robiły takie lekkie" hełmy. Nie mam wagi by go dokladnie zważyc ale sie postaram. Jak pisze ppp.p stali manganowej nie przyciąga magnes (helmy francuskie wz.26)Z jakiej stali były produkowane hełmy z Silesi??
Pozdrawiam.

Napisano

Mimo iz czerep nie jest ferromagnetyczny, to w miejscach odprysku farby widac wyraznie brazowy nalot, wygladajacy jak tlenki zelaza (potocznie rdza).

Pozdrawiam

Napisano
wyniki szybkiej analizy u mnie:2 z ludwikowa przyciagają ładnie,opl(siwy lekki)z ludwikowa przyciaga ładnie,silesia przyciaga ładnie,31/50z grzebieniem przyciąga ładnie...pozostałe 4 sztuki zmagazynowane głęboko i na dziś dzień niedostępne bo musiałbym pół szafy przekopać...
Napisano
ps zróbcie podobny tescik na strażakach wz.35-u mne wychodzi tak-leciuskie błyszczące strazaki z tabliczkami z ludwikowa za nic nie chcę przyciągać magnesu,a powojenne zarówno te błyszczące jak i malowane przyciągają-nio i opl(chyba )strażak z Ludwikowa czarny gruba blacha też ładnie przyciąga.
Napisano
witam !! ja dostałem mojego od wójka za free, na farbie są przebarwienia rdzewki, na nicie kontrolnym jest oznaczenie II " lub W " może mi ktoś coś bliżej o nim powiedzieć ??

słabe fotki (za ciemne)
http://moje-militaria.blog.onet.pl/2,ID132288732,DA2006-09-02,index.html

czuwaj !!
Napisano
Model31, dzięki za foty. Po prostu rewelacja! To trochę nie po chrześcijańsku, ale zzieleniałem z zazdrości :) Fajnie na tej Twojej fotce widać różnicę w kształcie z Ludwikowem.
W zasadzie można chyba przyjąć jako regułę, że hełmy z Ludwikowa" są magnetyczne, natomiast z Silesii" niemagnetyczne. Trochę egzemplarz Czarka nie pasi do tych wywodów -pewnie wyjątek potwierdzający regułę. Trzeba o nim szybko zapomnieć :) Ciekawe, czy garnki z Silesii" były robione z blachy manganowej (jak francuskie wz.26 - niemagnetyczne). Kijak napisał o jakiejś partii manganowej z Sosnowca, a nic o Silesii. W każdym razie można teraz z dużym prawdopodobieństwem łatwo rozpoznać producenta wz.31.
Honker, dzięki za odpowiedź! Oczywiście czekamy na jeszcze.
Piotrek
Napisano
Acha, i jeszcze żebyście nie myśleli, że problem magnetyczności to lack magic", zacytuję odpowiedź na moje pytanie na forum chemicznym: Nie znam się na właściwościach magnetycznych konkretnych stopów, ale ogólnie magnesowalność jest związana z obecnością niesparowanych spinów elektronów w atomach znajdujących się krysztale. W zależności od związku czy stopu tworzącego kryształ i jego symetrii można wnioskować o jego właściwościach magnetycznych". Popolupo.
Piotrek
Napisano
Mój powojenny 35 magnetyczny. Ciekawe te Twoje niemagnetyczne strażaki... Niektórzy twierdzą, że hełmy z Silesii są niemagnetyczne. Jesteś, Czarek, pewny że ten Twój to Silesia? I nie zapomnij o tych czterech pozostałych :) Piotrek
Napisano
Na to wygląda. Może jeszcze ktoś nam przedstawi swoje spostrzeżenia odnośnie posiadanych hełmów wz.31?? Jak to jest, Silesia powinna być magnetyczna czy też nie?

Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku.
Napisano
Hełm wz.35 produkowany po wojnie. Łatwo odróżnić po niebieskich kieszonkach na poduszeczki i rodzajowi skóry. Oczywiście brak tabliczki znamionowej. Bardzo często występują z przedwojennym modelem wojskowej podpinki. Piotrek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie