Skocz do zawartości

Styczniowa rekonstrukcja nad Pilicą

Rekomendowane odpowiedzi

Krążyły dotąd słuchy, że została przeniesiona na luty. Mam nadzieję, że może jednak zdecydują się na drugowojenne forsowanie Pilicy w lutym. Dobrze jest jak organizator podtrzymuje tradycję corocznych rekonstrukcji. A zwłaszcza tak nielicznych jak zimowe.
A tak ma być pierwszowojenna, czyli przebieranka, a nie właściwa rekonstrukcja z udziałem właściwych GRH.

Witam serdecznie.

GRH Batalion Tomaszów chce serdecznie podziękować organizatorom za super imprezę. Bawiliśmy się świetnie i mam nadzieję, że to nie ostatnia rekonstrukcja z cyklu 1 WŚ. Dziękujemy także grupom, które chętnie przybyły z innych miast, aby wspólnie się poganiać po polu.

Widzę, że rekostrukcja spotkała się z negatywnymi opiniami forumowiczów, którzy oczekiwali powtórki zeszłorocznej zimowej bitwy styczniowej z okresu 2 WŚ. Nie można mieć żalu i nikogo winić za to, że imprezy tej nie było.

Myślę jednak, że zorganizowanie potyczki 1-wojennej nie było, jak to określił mój poprzednik przebieranką", a bardzo dobrą inicjatywą organizatora, która mam nadzieję da początek odwarzaniu i tego kawałka historii, jakim jest okres 1 WŚ. Kto nie był niech żałuje. Komentarze widzów mówią same za siebie. Byli pozytywnie zaskoczeni dobrym poziomem rekonstrukcji i realiami, jakie panowały na polu bitwy. Tyle jest teraz imprez 2-wojennych, więc czasem taka odmiana jest też potrzebna :)

Moim zdaniem jako grupy rekonstrukcyjne powinniśmy szukać nowości, a nie wkółko maglować to samo i powtarzać te same wątki. Mamy za zadanie pokazywać żywą historię", a wątki historii nie kończą się na latach 1939-1945.

Jeżeli ma ktoś fotki z tej rekonstrukcji, prosimy o wstawienie ich tu bądź przesłanie na maila.

P.S.
A propo zeszłorocznej imprezy. Trzeba wziąć także poprawkę na pogodę i się zastanowić nad pytaniem, czy powtórka zeszłorocznego Przełamania linii Pilicy - styczeń 1945" bez śniegu miałaby ten sam urok?

Mam nadzieję, iż chociaż po części podzelacie moje zdanie.

Pozdrawiam
kloki
GRH Batalion Tomaszów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie