balans Napisano 25 Grudzień 2006 Autor Napisano 25 Grudzień 2006 Podczas przedświątecznych porządków wpadła mi w ręce teczka z wycinkami prasowymi jeszcze z lat 70-tych. A w niej, jak sądzę znalazły się i takie, które powinny zainteresować Forumowiczów.balans
balans Napisano 25 Grudzień 2006 Autor Napisano 25 Grudzień 2006 Wokół pełno jest wojennego sprzętu. Samochody, motocykle, działka."
jaca2003 Napisano 25 Grudzień 2006 Napisano 25 Grudzień 2006 Na H... dwa tematy o tym samym?Pozdrawiam
Cronos Napisano 25 Grudzień 2006 Napisano 25 Grudzień 2006 H??... jeśli chodzi o to co myślę to powinno być Ch" :-)Masz balans resztę tego artykułu? Pozdro
balans Napisano 25 Grudzień 2006 Autor Napisano 25 Grudzień 2006 Pocięliśmy już na kawałeczki całą masę niemieckich ciężarówek."
balans Napisano 25 Grudzień 2006 Autor Napisano 25 Grudzień 2006 Tu mam pytanie, znaleziono coś na dnie jeziora Piaseczno czy nie? A może to tylko legenda, a może coś tam jeszcze leży?
balans Napisano 25 Grudzień 2006 Autor Napisano 25 Grudzień 2006 Ten niemiecki ponton z czołgami i samochodami na dnie jednego z olsztyńskich jezior to pewnie bajka?
balans Napisano 25 Grudzień 2006 Autor Napisano 25 Grudzień 2006 Przepraszam Wszystkich, a szczególnie Jace2003 za dwa tematy o tym samym, ale miałem problemy z załadowaniem skanów i coś pomieszałem.balans
woytas Napisano 25 Grudzień 2006 Napisano 25 Grudzień 2006 pomylka, rzecz ludzka- posprzatane. Ale artykul ciekawy...
Ryszard Ochucki Napisano 25 Grudzień 2006 Napisano 25 Grudzień 2006 allle się uśmiałem Panowie!!! znam bardzo dobrze tego superbosmana Andrzeja A.Facet na Helu wchodzi na dwa metry glebokosci z nozem,kompasem i cala masa innych gadgetów.Twierdzi ze jest najlepszy buahaha,mistrz:)) Ehh...szkoda gadac! a jesli chodzi o torpedownię to fakt-w latach 1960-80 pletwonurkowie z OSNiPWP doskonalili tam swoje umiejetnosci- mieli tam wodny poligon na ktorym jeszcze dzialaja chlopaki z Formozy" -pozdr Rumun" ;) . Jeden ze starych nurków który ma na koncie jedno z pierwszych zejsc na Helskiego U-boota opowiadał mi jak wytargał podczas cwiczen z podwodnych pomieszczen na torpedowni(!) malo ludzi wie nawet dzis o tym:) drewnianą skrzynkę pelną czapek kriegsmarine.Czapki legły na piasku i rozkradli je marynarze-kogo to wtedy interesowało? powiedział...Ludzie z osady rybackiej którzy zajmuja sie rybaczeniemczesto jeszcze niszcza sobie sieci na pordzewialych elementach wystajacych z dna zatoki.Powracajac do pletwonurka z którym czesto rozmawiam-z tego pomieszczenia wytargal tez w latach 70 niemiecki aparat tlenowy z biciami z 42 roku- w srodku bylo jeszcze powietrze..Dzis aparat mozna zobaczyc na malej wystawie w jednym z bardziej znanych sklepów nurkowych prowadzonym przez zapalonego pletwonurka Pana P :) Osobiscie na Babich Dolach a dokladniej na osadzie podczas samowolnego oddalenia z JW 2485 rozwalilem sobie noge o jakies zelaztwo..po tygodniu dzialali tam pletwonurkowie minerzy z GPMu z HELU powiadomieni ze morze wywala na brzeg amunicję...okazalo sie ze to byla barka wyladowana zardzewiala smiercia i po sztormie zaczela wyplywac" hehe.. Kiedys widzialem fajne zdjecie plazy na babich dolach pstrykniete zaraz po wojnie (encyklopedie II wojny wydane przez MON) -CALA PLAZA ZAWALONA ARMATAMI,KETTENKRADAMI,HELMAMI I CALA RESZTA- nie robcie sobie nadzieji:) po tylu latach morski slony piach zrobil swoje,zlomiarze i inni tez czasu nie tracili..bedac jednak kolo torpedowni warto zrobic sobie spacerek w kierunku Mechelinek, najlepiej po sztormie.Ciekawymi obiektami są tez tzw kaszyce. stoja sobie dwa domy:) na srodku zatoki :) pomiedzy którymi niemcy mieli rozciagnieta stalowa line a na niej siec do wylapywania szkolnych testowanych torped.Nurkowalem tam kiedys nawet:) Pytanie do okolicznych mieszkanców-pamietacie czolg na plazy na babich dolach? Stal sobie jeszcze w latach 80 czolg T-34 ktory to sluzyl do szkolenia dla pletwonurków z OSNiPWP (wciagany za pomoca lin do morza,do betonowego slupa) Nurkowie uczyli sie wchodzic i wychodzic do czolgu w wodzie:) -szkoda ze nie udalo mi sie zrobic zadnego zdjecia tego tanka..zlomiarze byli szybsi:((( a odnosnie tego prasowego art. -skopiuję i zapodam Panom Płetwonurkom starej daty-posmieja sie chlopaki z mistrza" który wydawał gacie z magazynu hehe! Pozdrawiam serdecznie, nie pijcie zbyt sporo szampana:)
Ryszard Ochucki Napisano 25 Grudzień 2006 Napisano 25 Grudzień 2006 Kolego Balans - klub Koral" z Olsztyna to bardzo dobry klub,wyszkolil nie jednego płetwonurka..jesli Masz z nimi kontakt to zainteresuj sie tematem:)o tym dębie i o kasie kiedys slyszalem. Jesli Chcecie to na dniach mogę zaladowac kilka fotek OSNowców:) ze starych lat.
oksio Napisano 25 Grudzień 2006 Napisano 25 Grudzień 2006 Święte słowa panie Ryszardzie. Ale na szczęście nie wszystkie torpedy poznały się bliżej z TNT . Kilka spotkał lepszy los i zostały w dobrych rękach . A po ciężarówkach zostało tylko wspomnienie i mosty. A szampana nie pijcie pod woda :-)szkodzi na powierzchni:-)pozdr.Oksiops.a fotki to zapewne chętnie zobaczymy wszak to niezły kawałek HISTORII
balans Napisano 25 Grudzień 2006 Autor Napisano 25 Grudzień 2006 Panie Ryszardzie dzięki za ciekawy post, ja swoją krótką przygodę z nurkowaniem zakończyłem jeszcze na początku lat 70-tych, na etapie Ukrainy-1 z gwizdkowym zaworem rezerwy. Ale dalej zbierałem wszelkie informacje o tym co pod wodą, a to że pod wodą wszystko wydaje się większe... Takich wycinków prasowych mam gdzieś jeszcze dość sporo, min. relacje z lat 60-tych z nurkowań w okolicach portu w Kołobrzegu, gdzie wg. nich czas zatrzymał się w 1945 roku" i mozolnie musiano wysadzać wraki czołgów, okrętów i samolotów [w tym czterosilnikowych] materiałami wybuchowymi aby oczyścić tor wodny. W tych, które zamieściłem najbardziej ciekawy wydaje się ten fragment o niemieckim samolocie w jeziorze Piaseczno.Pozdrawiam balans
balans Napisano 26 Grudzień 2006 Autor Napisano 26 Grudzień 2006 Znalazłem to zdjęcie plaży w Babich Dołach, wygląda na fotomontaż - pierwszy plan doklejono dla wzmocnienia efeku [jest tam nawet kawałek T 34?]. Ale i tak fantów na brzegu i w morzu jest cała masa.
balans Napisano 26 Grudzień 2006 Autor Napisano 26 Grudzień 2006 I jeszcze takie znalazłem, podobno też gdzieś w tamtym rejonie zostało zrobione.
Grzechotnik Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 Na plaży w Babich Dołach nigdy nie stał żaden T-34, stał T-54 i wielokrotnie było to już prostowane. Czołg nie został też złupiony przez złomiarzy a został ściągniety przez Marynarkę.
a.korbaczewski Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 byłem w T54 i w T34 i też nurkuję i się zastanawiam jak nurek może wejśc do środka przez właz jeśli ma butlę na plecach. chyba że nie ma butli ale własciwie co się trenuje wchodząc i wychodząc z czołgu pod wodą. nurkowi raczej nie jest to potrzenbie.
oksio Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 Do czołgów wchodziło się i wychodziło w zestawie ewakuacyjnym (Typu Radzieckiego) .„Brukiet” w kontakcie z woda dawał tak ciepłe powietrze że płuca paliło .Ale w sprzęcie to niemożliwe ,zapewne ćwiczyli podpinanie lin do wyciągarki.
Ryszard Ochucki Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 T34 czy T55 TEGO NIE WIEM:) nie służyłem w pancernych tylko w żandarmerii.Grzechotnik Wiesz może co dalej stało się z tym czołgiem? Ze względu na jego doskonały" stan w końcowej fazie postoju:) MW chyba nie chciała go reanimować..a swoją drogą to dowód co potrafi robić słona morska woda z takimi kolosami.Pozdrawiam
robrus Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 W czasie kopania rowu pod nowy kabel elektryczny znalezlismy kilka karabinow w bardzo zlym stanie, guziki, rogatywke z 39, luski i troche szmelcu.Szef zabronil kopac w bok, zaraz po polozeniu przewodu kazal zakopywac.Poniewaz jestem w Anglii i nic mi po tym informuje ze najlepsze wykopy sa na terenie bylych radarow, 5021 pomiedzy MPS (magazyn paliw stalych) zaraz za dystrybutorami a garazami.Na google erth ladnie widac.Acha przypominam sobie ze na wysokosci wysypiska smieci(teraz chyba zasypane) zaraz za kulochwytem w malym wawozie prowadzacym na plaze lezal mig-21 bez skrzydel i kabiny...pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.