bolas Napisano 19 Grudzień 2006 Autor Napisano 19 Grudzień 2006 W jednym z serwisów aukcyjnych pojawiła się świetna fotka i poszła wczoraj za niebagatelną sumkę. Opisana była jako polska kawaleria szarżująca pod Wyszkowem. Tak sobie jednak patrzę na to zdjęcie i coś mi tu nie gra. Specem od kawalerii polskiej nie jestem - ale Ci goście nie wyglądają za bardzo na naszych. Mam wrażenie że to słowacka lub czeska jazda - czy ktoś mogłby się nieco przyjrzeć ?W paru miejscach nieostrości bo usunąłem sobie napisy wrzucone przez sprzedawce. pozdrawiam
bolas Napisano 19 Grudzień 2006 Autor Napisano 19 Grudzień 2006 na moje oko, jak w mordę strzelił to czeskie hełmy ... czy tak ?
kopijnik2 Napisano 19 Grudzień 2006 Napisano 19 Grudzień 2006 nie moja działka, ale: wg. wojsko polskie 1939-1945" szabla była troczona po lewej stronie pod strzemieniem i pod kocem na ukos...koce rolowane z przodu...na foto brak sakw ...ogólne wrażenie sytuacji z foto:stosunkowo duże zagęszczenie (mała prędkość)szable ewidentnie przeskadzają" jeźdźcomco najmniej w jednym przypadku jeździec obserwuje fotografawniosek (subiektywny)propagandówka z wymuszonym użyciem szabli która w tej jednostce była słabo szkolonaczy w 39 Słowacy nie wystawili na front BK?
kolekcj Napisano 19 Grudzień 2006 Napisano 19 Grudzień 2006 Albo Niemiecka kawaleria przebrana za Polską na cele zdjęcia propagandowego. Poza detalami munduru najbardziej podpada mi to, że fotograf Niemiecki stał spokojnie obok oddziałów nieprzyjaciela :)
yorik Napisano 19 Grudzień 2006 Napisano 19 Grudzień 2006 To mogą być zdjęcia kadrów z filmu Kampfgeschwader Lutzow".
bodziu000000 Napisano 19 Grudzień 2006 Napisano 19 Grudzień 2006 Zajrzyj pod ten mój link:http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=386490Niedawno zdjęcia były na ebayu
bolas Napisano 19 Grudzień 2006 Autor Napisano 19 Grudzień 2006 Czyli fake" ;)Ciekawe jednak w co poprzebierani są ci kawalerzyści ... raczej to chyba nie niemiecki sprzet ... hełmy mocno czeskie chyba ...
radett Napisano 19 Grudzień 2006 Napisano 19 Grudzień 2006 to niemcy ekonstruują" szarżę naszej kawalerii i ich ieudolność" w konfrontacji ze wspaniałą niemiecką bronią pancerną". Kawalerzystów wyposażyli w nasze hemy piechoty. Propaganda i tyle.
Gebhardt Napisano 19 Grudzień 2006 Napisano 19 Grudzień 2006 Sylwetka w zarysie (slabo jednak widac co trzeba) bardzo podobna do kawalerzysty slowackiego. Tyle ze pochwa do szabli chyba powinna sie dyndac po lewej stronie - musze to zbadac wieczorem. O ile pamiec nie myli, Slowacy nie wystawiali samodzielnych oddzialow konnej kawalerii - byly dywizjony czy szwadrony przy dywizjach piechoty i oddzialach zmotoryzowanych.
bolas Napisano 19 Grudzień 2006 Autor Napisano 19 Grudzień 2006 Moim zdaniem na focie sa takie garnki - czeskie vz.32 - ja tam nie widze polskich wz.31 ...
bolas Napisano 19 Grudzień 2006 Autor Napisano 19 Grudzień 2006 Generalnie nie sadzę że przy kręceniu takiego filmu było koniecznie potrzeba szwadronu prawdziwej kawalerii itp. Mogli przecież ad hoc wziąć tylko tych którzy jeżdzą konno i ich poprzebierać i popędzić przez pole :)O ile dobrze pamiętam, to w polskiej kawalerii były jakieś zwyczaje, że konie w szwadronach dobierano pod względem maści - więc chyba nie było szans na taką mozaikę. Tak więc te mieszanka koni i ich maści też jakby sugerowała, że to przypadkowa kombinacja.
bolas Napisano 19 Grudzień 2006 Autor Napisano 19 Grudzień 2006 A tu ładnie widać, jak ten hełm może się wydawać podobnym do wz.31. Jest optycznie podobny. Być może to była konieczność - może przy kręceniu brakowało odpowiednich ekwizytów" stricte polskich, więc zdecydowano się wykorzystać pełne fantów magazyny czechosłowackie ?
bolas Napisano 19 Grudzień 2006 Autor Napisano 19 Grudzień 2006 Oooo znalazła się ładna fotka czechosłowackiej kawalerii ... w końcu ...http://www.fronta.cz/foto/jezdectvoPohled na cvičení jezdectva v 30. letech. Dragouni jsou vyzbrojeni puškami vz. 24 a na hlavách mají přilby vz. 32."
bolas Napisano 19 Grudzień 2006 Autor Napisano 19 Grudzień 2006 I ostatnia ... no to jak Czesi czy nie ? Ja obstawiam że na focie widać, albo czechosłowacką kawalerię, albo niemiaszków poprzebieranych w czechosłowackie klamoty.
kopijnik2 Napisano 19 Grudzień 2006 Napisano 19 Grudzień 2006 hełmy zbliżone...karabiny noszone odwrotnie" na długich paskach
Gebhardt Napisano 19 Grudzień 2006 Napisano 19 Grudzień 2006 Obejrzalem sobie jeszcze fotek czechoslowackiej kawalerii i jestem pewien ze calosc jest czechoslowacka - patrz widoczne patki na coniektorych kurtkach. Jedynie mnie gnebi nieregulaminowe zawieszenie pochew do szabli - we wszystkich fotkach z czeskich ksiazek szble sa zawieszone z LEWEJ strony i kbk przewieszone przez LEWE ramie.
yorik Napisano 19 Grudzień 2006 Napisano 19 Grudzień 2006 Więcej było tej Czechosłowacji w Kmfgeschwader...". Choćby Avie B534 zamiast pejedenastek".
bolas Napisano 19 Grudzień 2006 Autor Napisano 19 Grudzień 2006 Swoją droga napiszcie nieco więcej o tym filmie. Każdy chyba o nim słyszał, ale ja np. nie bardzo wiem nic poza tym że jest o Wrześniu 1939. Ale co pokazuje poza szarżą Słowaków na Niemców ?
Schrek Napisano 20 Grudzień 2006 Napisano 20 Grudzień 2006 Na pewno nie sa to Polacy. Mozliwe ze czesi lub przebierancy.To chyba nie jest kadr z tego filmu moze byc fotka zorbiona przy okazji filmu. a sa film a ładna opowiesc o dzielnych zołnierzach niemeckich walczacy na froncie z polnische banditen czasami sa łądne fotki nap jak niby nasi strzelaja z plotek 75 st. i takie tam.schrek
bolas Napisano 20 Grudzień 2006 Autor Napisano 20 Grudzień 2006 No właśnie te akie tam" najbardziej mnie ciekawią. Co można z oryginalnych polskich rzeczy zobaczyć ?
kulcev Napisano 20 Grudzień 2006 Napisano 20 Grudzień 2006 Witam. Mam pytanie związane z czeskimi hełmami. Mieszkam w okolicach Rawicza w Wielkopolsce. Na łące niedalego mojego domu znalazłem dwa takie hełmy. Czy jest mośliwe, że jakieś polskie jednostki w 39 roku miały takowe?Możliwe że znalazły się tam później.Pozdrawiam
bolas Napisano 20 Grudzień 2006 Autor Napisano 20 Grudzień 2006 LWP zaraz po wojnie używało czeskich hełmów vz.32 - ponoć w sporych ilościach ... podejrzewam, że po części też dlatego że były podobne do typowo polskich" ...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.