Alkali Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 mat - w Poznaniu znalazłem 15 kwietników" na 5 pozycjach. Niestety jedynie jedna bateria jest kompletna czyli ma 6 stanowisk z podstawami. Na innych zachowało się od 1 do 3 kwietników". Czemu ? Widać to na zdjęciach, wchłonęło je miasto ;)
Alkali Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 i jeszcze jeden, miejski kwietnik" ;) Każde z powyższych zdjęć zrobiłem w Poznaniu na różnych bateriach.
Alkali Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 stg1971 - skoro znasz doskonale lasek na Siedlcu to powinieneś wiedzieć, że jest tam łącznie 12 podstaw. 6 to kwietniki", a kolejne 6 pod 8,8 cm. Jak to wygląda widać na rysunku. Czarne kropki to stare kwietnikowe" stanowiska, W ceglano-ziemnych obwałowaniach są stanowiska dla armat 8,8 cm. W środku baterii 8,8 cm znajduje się zapasowy punkt kierowania ogniem. Główny, z radarem, był w innym miejscu.
stg1971 Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 obok jednego ze stanowisk z 88 jest potężny lej,widać że rosjanie starali się zniszczyć baterię,jedna okopana bateria została wysadzona przez jakiegoś miłośnika fortyfikacji w latach 80 ubiegłego wieku,obecnie teren porządne przeszukany przez kilku naszych użytkowników z tego forum i mnie też,śmigam tu już od ponad 25 lat.generalnie znajduje tu się śmietnik,fanty z festung breslau.jedna podstawa znikneła kilka lat temu.
Alkali Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 jedna podstawa znikneła kilka lat temu."Jaką podstawę masz na myśli ? Byłem tam wiosną ubiegłego roku i znalazłem wszystkie 12.
stg1971 Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 w kółku podstawa po 88 wysadzona wschodnia strona i lej po bombardowaniu,na wschodniej części baraki dla obsługi.pozostały tylko podstawy fundamentów,cholera jasna przecież ja mieszkam w tym rejonie,około 5 km.
stg1971 Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 chodzi o wieniec przy drodze,tam gdzie występowały szklane guziki byłem tam dwa dni temu.między barakami,pierwsza podstawa od ulicy.
stg1971 Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 podstawa oznaczona została buchnięta albo zakopana ale jej nie widziałem.
Alkali Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 Dobrze szukałeś ? Wiosną jeszcze była na swoim miejscu, na dowód zdjęcie. Za betonkiem widać podmurówkę baraku. No chyba, że ktoś ją przysypał po mojej wizycie bo raczej nie została wykopana.
WERTTREW Napisano 1 Marzec 2010 Napisano 1 Marzec 2010 RPS - odpowiadajac na Twoje wątpliwości cyt.: W Stalowej Woli jedno ze stanowisk było w odległości 20m (dwudziestu metrów) od bloku mieszkalnego. Czy szyby w oknach mogą "wytrzymać kaliber większy niż 20mm ?"Na warszawskim Mokotowie jest takie miejsce, a i znam relację świadka, który nordyckie strzelanie z większego kalibru" w tejże okolicy wraz z kamienicą przetrzymał. Szyby wytrzymały w każdym razie. ;)
mat Napisano 1 Marzec 2010 Napisano 1 Marzec 2010 Dzięki Alkali .Interesuje mnie jeszcze lokalizacja tych baterii w Poznaniu.Podejrzewam że to mogą być Rataje, Starołęka itp.Czy możesz zdradzić gdzie mam szukać tych stanowisk.Chętnie bym się temu przyjżał na żywo.
RPS Napisano 1 Marzec 2010 Napisano 1 Marzec 2010 WERTTREW już starożytni mawiali iema reguły bez wyjątku". Moje wątpliwości to tylko skutek sąsiedztwa poligonu który w czasach świetności HSW trząsł szybami. Pozdrawiam.
stg1971 Napisano 1 Marzec 2010 Napisano 1 Marzec 2010 czytam i widzę same głupoty,bateria flaka umieszczona pod okiem mieszkańców,????rozmawiamy o 2 wojnie a nie terażniejszości,czy tu spotkam osobę myslącą logicznie.
RPS Napisano 2 Marzec 2010 Napisano 2 Marzec 2010 ateria flaka umieszczona pod okiem mieszkańców,????" Że co? Niemożliwe? Bo nie kumam.
RPS Napisano 3 Marzec 2010 Napisano 3 Marzec 2010 Po słowach krytyki (niekonstruktywnej) chcę na koniec podać tylko kilka faktów. Nie było festung Stalowa Wola". Było miasto i STAHLWERKE BRAUNSCHWEIG G.m.b.H WERK STALOWA WOLA produkująca uzbrojenie. Jako ważny obiekt wymagała ochrony przed nalotami ze wschodu. Tak się składa że od tej strony było miasto więc siłą rzeczy baterię ustawiono przy jednej z dzielnic, a była to dzielnica niemiecka przy ówczesnej Goethestrasse (dzisiaj Narutowicza). Pozdrawiam.
@ndrew Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 Witam,mogę już napisać oficjalnie że fundamenty typu 'doniczka' służyły do montażu Schneidera 75 mle 1897 :)Pzdr.@ndrew
DaSk Napisano 8 Czerwiec 2010 Napisano 8 Czerwiec 2010 A masz na to jakieś dokumenty lub coś podobnego? Czy jesteś pewien, że tylko ta armata była montowana na tym fundamencie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.