aro57 Napisano 16 Grudzień 2006 Autor Napisano 16 Grudzień 2006 Witam czy to moze byc czekan Strzelców podchalanskich pomózcie znalezione w rejonie walk wrzeszniowychMoze macie jakies foto i do czego słuzyla ta dolna czesc bo to komplet oczywiscie bez trzonka
Miroslaw Jastrzebski Napisano 16 Grudzień 2006 Napisano 16 Grudzień 2006 To z pewnością nie jest czekan. Łopatka" w czekanach ustawiona jest w pozycji poziomej, czyli obrócona o 90 stopni w stosunku do tej widocznej na zdjęciu. Zakończenie styliska( drewnianego) czekana ma formę ostrza, tu jest obłe. Żadna polska jednostka we wrześniu nie używała czekanów. Raz- był wrzesień, dwa- Tatry to nie Alpy.
miszka7-1 Napisano 16 Grudzień 2006 Napisano 16 Grudzień 2006 Mirosław,czekany były na etatowym wyposażeniu sekcyjnych w kawalerii {regulamin z 38-go}i podoficerów zaprzęgowych w DAKach.
miszka7-1 Napisano 17 Grudzień 2006 Napisano 17 Grudzień 2006 Właśnie,apropos tego wątku,czy ma ktoś zdjęcie lub inne materiały dotyczące czekanów?
Leśny Władek Napisano 17 Grudzień 2006 Napisano 17 Grudzień 2006 To toporek strażacki ,a dwa okucia zabezpieczały go przed spadnieńciem ztrzonka.
atyl Napisano 17 Grudzień 2006 Napisano 17 Grudzień 2006 Nie spotkałem się z oddzielnym wzorem czekanika ( chyba nie był opracowany i wdrożony przed wojną). Zamiennie dowódcy sekcji wyposażani byli w topór II.
kolekcj Napisano 17 Grudzień 2006 Napisano 17 Grudzień 2006 CK Dezerter:Może i a-w, ale napewno korzystali z niego w 3 Pułku Strzelców Podchalańskich.
Boruta Napisano 18 Grudzień 2006 Napisano 18 Grudzień 2006 Aro ten twój, to wojskowy czekan. Ja mam coś podobnego z drewnem, z piwnicy, wrzucę jutro fotkę. Nie ma sygnatur. Pozdrawiam
Miroslaw Jastrzebski Napisano 19 Grudzień 2006 Napisano 19 Grudzień 2006 Czekan używany przez jednostki górskie, to przedmiot,który widoczny jest na zamieszczonym przez Kolekcjonera zdjęciu. Spełnia określone funkcje, w przypadku jednostek górskich pomaga w bezpiecznym poruszaniu się na zboczach pokrytych śniegiem/ lodem. Wykorzystywany był w okresie letnim jako laska. Tą nazwą określano inne przedmioty mające różne zastosowania. Począwszy od średniowiecznych czekanów do rozbijania zbroi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.