acer Napisano 10 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2006 Zróbmy ranking lepszych polskich filmów historycznych - arcydziełek, które nawet i teraz pomimo powstania za PRL cieszą oczy:)Obstawiam nastepująco :Śmierć Prezydenta" z Z. Mrożewskim w roli tytułowej, J. Kawalerowicza,amach stanu" R. Filipskiego Hubal" B. Poręby,Virtuti" J. ButrymowiczaWesterplatte" S. RóżewiczaBolesław Śmiały" W. LesiewiczaKazimierz Wielki" małżeństwa PetelskichJarzębina czerwona"Sól ziemi czarnej" KutzaPerła w koronie" KutzaDo tego Krzyżacy" Forda, i trylogia w reżyserii Hoffmana.Dzieła Wajdy pomijam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 10 Grudzień 2006 Share Napisano 10 Grudzień 2006 Kierunek BerlinOstatnie dnireż. J. Passendorfer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 10 Grudzień 2006 Share Napisano 10 Grudzień 2006 4p+p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 10 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2006 Co, 4 pierwsze filmy ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 10 Grudzień 2006 Share Napisano 10 Grudzień 2006 i pies :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 10 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2006 aaaaaha :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 10 Grudzień 2006 Share Napisano 10 Grudzień 2006 ogniomistrz kalen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U311 Napisano 11 Grudzień 2006 Share Napisano 11 Grudzień 2006 Witam!SĄSIEDZI; JARZĘBINA CZERWONA; PTAKI, PTAKOM; KWIECIEŃ; WOLNE MIASTO; KIERUNEK BERLIN; KRAJOBRAZ PO BITWIE; AKCJA POD ARSENAŁEM; URODZINY MŁODEGO WARSZAWIAKA; PORANNE GWIAZDY; PIĘCIU; KANAł:0)I tak można mnożyć tytuły filmów wojennych zrealizowanych w dobie Polski Ludowej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 11 Grudzień 2006 Share Napisano 11 Grudzień 2006 Do krwi ostatniej.Kolumbowie rocznik 20.Polskie drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esus Napisano 11 Grudzień 2006 Share Napisano 11 Grudzień 2006 Prawo iPięść" reż.J.Hoffman i E.Skórzewski. Wspaniała gra Gustawa Holoubka no i ta piosenka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2006 Ballada recytowana przez Edmunda Fettinga.Fakt bardzo dobry kawałek. a dzień, za dwa......" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 11 Grudzień 2006 Share Napisano 11 Grudzień 2006 Z drugowojennych doałbym jeszcze amach" i Orła". akazane piosenki" też powinny się znaleźć.No i oczywiście Eroica", Świadectwo urodzenia", Krzyż walecznych", Godzina W".Nie zapominajmy o komediach. Bez ezowatego szczęścia", Giuseppe w Warszawie" i Franka Dolasa nie da się zrobić żadnego rankingu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2006 Zgadzam się :)Aczkolwiek w filmach Zamach stanu i Śmierć prezydenta są unikatowe sceny polskiej kinematografi przedstawiające pałowanie - pałkami drewnianym posłówAż miło popatrzeć jak leją i puchną mordy :))Tylko dzwonią zęby :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Indian Chief Napisano 13 Grudzień 2006 Share Napisano 13 Grudzień 2006 Przed rozpoczęciem dyskusji trzeba ustalić aparat pojęciowy. A więc jakie rozgraniczenie szanowni koledzy proponują pomiędzy filmami wojennymi, przygodowymi a historycznymi...względnie awanturniczo-przygodowym :).A na serio to:1. Potop (Ogniem... poniżej wszelkiego poziomu)2. Hubal/Westerplatte3. Ulica GranicznaOcieające sie o historie filmy przygodowe:1. Rycerze i rabusie2. Śmieciarz3. Przyłbice i kaptury4. Puł. Kwiatkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badylarz Napisano 14 Grudzień 2006 Share Napisano 14 Grudzień 2006 WitamPrzyłbice i kaptury" to chyba serial. Ma u mnie pierwsze miejsce, jeśli chodzi o najgorszy film historyczny. Tragedia !!!!!!!!!Nie polecam nawet włączać telewizora. Pamiętam, że się strasznie emocjonowałem, kiedy puszczali pierwszy odcinek - do dziś się wstydzę, że obejrzałem wszystkie - straszny gniot. Scenariusz skopany na podstawie dwóch książek Kazimierza Korkozowicza Przyłbice i kaptury" oraz Nagie ostrza". Książki świetne, czytałem po parę razy, od chwili obejrzenia tego czegoś, nie sięgnąłem po książkę ani razu, po prostu pozostał niesmak. Może teraz odgrzebię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 14 Grudzień 2006 Share Napisano 14 Grudzień 2006 Seriale widziałem gorsze. Np. Gniewko syn rybaka" z Markiem Perepeczko w roli głównej. Nie mylić ze nakiem orła" - choć wg mnie ten drugi też słaby i nudny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Indian Chief Napisano 14 Grudzień 2006 Share Napisano 14 Grudzień 2006 Napisałem, że ocierają sie o historie... :)Cóż ne chciałem tu rozstrzygać wartosc estetycznej tych dzieł". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.