kaliber Napisano 9 Październik 2003 Autor Napisano 9 Październik 2003 Czy moze ktos z kolegow bedzie wiedzial co to za tajemnicza sybstancja rozsadzila ten oto pocisk od mausera.Dotam ze jest idealnie biala i mnij wiecej o konsystencji cukru pudru lub jeszcze bardziej drobnej.Za odpowiedzi z gory dziekuje.
kaliber Napisano 9 Październik 2003 Autor Napisano 9 Październik 2003 Czy moze ktos z kolegow bedzie wiedzial co to za tajemnicza sybstancja rozsadzila ten oto pocisk od mausera.Dotam ze jest idealnie biala i mnij wiecej o konsystencji cukru pudru lub jeszcze bardziej drobnej.Za odpowiedzi z gory dziekuje.
michalczewski Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 Boze czlowieku czy ty zbierasz tylk wybuchowe zabawki ciagle tylko: a co to za krysztalki?, a co to za proszek?, a co to za puder??? Za dlugie masz jeszcze lapy???
Domino(*) Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 Zbieraj Zbieraj, jak Ci urwie łapy to się nie będziesz już tak durnowato pytał:/Dalej nie skomentuje...
Frozzer Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 podejzewam ze to fosfor, a pocisk byl zapalajacy
bird_dog Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 Jak chodzisz na wykopki z piszczala to zawsze niech idzie z toba ktos dorosly albo najpierw przeczytaj kilkanascie ksiazek z tej branzy bo z taka niewiedza mozesz dlugo nie pociagnac. To nara.
kaliber Napisano 24 Październik 2003 Autor Napisano 24 Październik 2003 jezeli jest to utleniony olow to utlenil sie w 100% bo tam nie ma sladu olowiu w srodku tylko ten samitki bialy proszek.A tak na narginesie to czy taki tlenek olowiu to nie jest przez przypadek bardzo trujacy bo gdzues mi sie cos takiego o uszy obilo.Pzdr
kaliber Napisano 23 Październik 2003 Autor Napisano 23 Październik 2003 sorki ze nie odpisywalem ale nie mialem nesu przez kilka dni a wiec podaje oznaczenia na lusce.Luska jest z zelaza platerowana miedzia a oznaczenia tog12 39 g3 P207g6 IV z 1 ( nie jestem pewien czy to jest jeden ale na 95 % jest)g9 17mam nadzieje ze sie wkoncu wyjasni co to jest za substancja.Ale na skorodowane aluminium mi to nie wyglada.powinna chociaz jakas czesc tego aluminium zostac a tu jest sam sypki proszek.pozdrawiam
janek_toruń Napisano 16 Październik 2003 Napisano 16 Październik 2003 KALIBER przecież ty masz łuskę , dawaj oznaczenia i zaraz wszystko będzie jasne PLEASE ja mam sam pocisk,pozdrjanek
beyo Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 Do Frozzera: to absolutnie nie może być fosfor. Ten stosowany do pocisków zapalających tak łatwo się utlenia, że prawie zawsze zapala się na powietrzu (dlatego w stanie czystym przechwuje się go pod wodą).A według mnie to białe to po prostu produkty korozji rdzenia ołowianego pocisku (zasadowy węglan ołowiu ;-).Tak czy inaczej radzę się tego naboju pozbyć, tym bardziej, że amunicja mauserowska nie stanowi właściwie żadnej atrakcji kolekcjonerskiej. Szczególnie w tym stanie.
bjar_1 Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 Aleście kolesia zestresowali :)) ,nie no ,ale tak naprawdę Kaliber ,to nie przynoś do domu rzeczy co do których nie masz pewności że są bezpieczne ! Wiadomo ,że są świry co takie gówniane rzeczy przynoszą do domu i rozbierają ,ale jeżeli jesteś jednym z nich to długo nie pozyjesz...Rest In Peacebjar_1
Gość Napisano 23 Październik 2003 Napisano 23 Październik 2003 Tu nie ma co się panowie zastanawiać, jest to pocisk smugowy. W środku była fosforowa mieszanina oświetlająca. Głównym produktem jej spalania to biały proszek, pięciotlenek fosforu. Jeżeli była to amunicja sygnałowa, to jest to podobna mieszanina fosforowa, tyle ze dodano do niej niewielkie ilości związków barwiących płomień (NaCO3, NaNO3 na żółto, SrCO3 czerwono, CuCO3 niebiesko).PS. Nie jest topocisk zapalający – substancja by się wypaliła, a wypadku termitu spaliła nawet łuska.Przeciwpancerny – brak rdzeniaprzeciwpancerno-zapalajacy - brak rdzenia, zapala się przy zderzeniu z przeszkoda, zapalajacego rdzenia uranowego (U238)dawnie nie stosowano.
kaliber Napisano 11 Październik 2003 Autor Napisano 11 Październik 2003 dzieki za odpowiedzi i chcailem powiedziec ze juz mnie to zaczyna powoli dolowac . jak sie o cos pytam to nie znaczy ze to rozbrajam bo tego nie robie . I moje pytania na to nie wskazuja .wic nie wiem na co takie bezcelowe komentarze, jezeli juz cos piszecie to piszcie na temat a jak nie macie co do powiedzenia to poprostu ne piszcie.A i ja na na twoim miejscu panie bird dog nie prorokowal bym nikomu ile kto pocioagnie. Czy ty jestes taki pewny wszystkiego co wyjmujesz z ziemi .To wogole chyba nie ma sensu bo tak zawsze ktos zarzuci jakis taki glupi komentarz. kiedys pytalem sie o udowe zapalnika to oczywiscie kilka osob tez odazu pomyslalo o tym ze chce cos rozbrajac. Nie rozumiem jakie sa do tego podstawy.moe mnie ktos oswieci. dziekuje i pozdrawiam...
Kiler Napisano 24 Październik 2003 Napisano 24 Październik 2003 Wedlug wykazu na stroniewww.user.swing.be/sw017995/german-codes.htmnaboj o tych oznaczeniach posiadal pocisk sS. Pocisk caly byl wypelniony (jakby to ujac) ciezkim olowiem (z niem. hartblei}. Zatem uwazam, ze jest to po prostu jakis mocno utleniony ołów.http://users.swing.be/sw017995/polte.htg/p31.jpg
janek_toruń Napisano 16 Październik 2003 Napisano 16 Październik 2003 Znalazłem wczoraj sprzączkę LCM od plecaka i właśnie taki sam czubek od mausera, skłaniałby się ku tlenkom ołowiu ale ołów się tak nie zachowuje, (chyba że zaistniały specyficzne warunki) zaraz podrzucę fotkę, wcześniej już też spotkałem takie podobne czubeczki, ale co to tak naprawdę dla mnie pozostje tajemnicą ,,, szczur może wiesz ty jesteś mistrzem w małokalibrowej amunicji ??????pozdr janek
janek_toruń Napisano 16 Październik 2003 Napisano 16 Październik 2003 a to mój , na rdzeń ołowiany to nie wygląda za cienkie ścianki płaszcza, zadałem to pytanie wojakom zobaczymy co powiedzą,
Pytanie
kaliber
Czy moze ktos z kolegow bedzie wiedzial co to za tajemnicza sybstancja rozsadzila ten oto pocisk od mausera.Dotam ze jest idealnie biala i mnij wiecej o konsystencji cukru pudru lub jeszcze bardziej drobnej.Za odpowiedzi z gory dziekuje.
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.