Skocz do zawartości

Zmarł Leon Niemczyk

acer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przed chwilą TVN24 podało informację o śmierci znanego polskiego aktora Leona Niemczyka , który zagrał w wielu znanych filamch historycznych i serialach

Ogniomistrz Kaleń", Celuloza", Baza ludzi umarłych"....
by tylko wymienić.

[*]
Napisano
Bede go wspominal bardzo serdecznie :(
Jak bylem mlody to mi sie zle kojarzyl z powodu roli w akademi pana kleksa- gral golarza- taki czarny charakter... brrrrrr
Super facet, zolnierz w armii pattona..
Obiecal, ze na 90 urodziny pojdzie do hmmm domu ... i poprosi o 3 panie. Dwie polaza go na tej trzeciej . I nima chlopa :(
Napisano
Panowie, nikt z nas zapewne nigdy nie przeżyje tyle co on.....na szczytach popularności już na początku lat 60'....kultowy Nóż w wodzie" dzieło światowego formatu z jego udziałem.....

Kiedy nas nie było on był kimś i znał życie.
Napisano
Ja go jeszcze bardzo cenię za rolę Dziewiątki" w Bazie ludzi umarłych".
A czym byłaby Stawka" bez Rioletto? Krzyżacy" bez de Lorche'a
Kiedyś opowiadał, że po Nożu w wodzie" miał propozycje z Zachodu, ale ktoś chował je do szuflady i o wszystkim dowiedział się po latach.
Zagrał w największej liczbie filmów z polskich aktorów (ponad 400).
W NRD tez go bardzo cenili.
Napisano
Wspaniały oktor...zawsze w tle ale zawsze w swietnej kreacji. Mimo że tak mało głównych ról to zawsze były to role odznaczające sie na tle innych... De Lorche, rioletto, Dziewiątka...to wszystko co wymieniliscie to wspaniałe postaci zagrane ze smakiem.
Cóz mnie też zawsze kojarzył sie z Golarzem Filipem...mało poztywnie.
Zastanawiam się od wczoraj nad przmijanem naszego świata (wczoraj odszedł brat mojego ojca) i dochodze do wniosku że coraz mniej ludzi wyjątkowych, zdolnych i cikeawych których zyciorys byłby tak interesujący. Te wszystkie blade pseudogwiazdki mnie irytują tylko. A w TV dzie sie podział humor rodem z Kabaretu Starszych Panów, przebojowość i urok Pana Leona... Wszystko staje sie takie nijakie nawet wykopki to już wspomnienie dawnych lat...
Szkoda...juz tylu moich idoli odeszło, chyba trzeba sięgnąc po Bravo.
Napisano
Raz go widziałem na Bałuckim Rynku w Łodzi, akurat dźwigałem świeżo zakupiony wrześniowy koc. Pamiętam jak dziś. To był jeden z lepszych aktorów, bardzo naturalny.
Pozdrawiam
Napisano
O tak Dziewiątka" z Bazy ludzi umarłych" to film szczególnie bliski mi, bo przecież rzecz dotyczy wywozu pozyskanego drewna z lasu i kierowców pewnej zagubionej bazy w bieszczadach...

Jest taka scena kiedy stary leśniczy przestrzegał Dziewiątkę przed braniem dodatkowych kubików - a on wziął i pojechał ostatni raz.....

Cześć i pamięć dla wielkiego artysty i życiowego człowieka Leona Niemczyka.
Napisano
Wielki jako aktor i jako człowiek.Wspaniale wypowiadał się na temat kobiet.
Szkoda , niezastapiony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Napisano
Byłem pożegnać pana Leona.. Smutne,że odchodzą ludzie takiego formatu.

Krótka notatka z łódzkiej prasy z ostatniej drogi :
http://www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/675639.html
  • 2 weeks later...
Napisano
Swoją drogą dla mnie to dziwne, że dwóch rodzonych braci nawet na starość, po tylu przeżyciach, nie potrafiło sobie paść w ramiona.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie