bolas Napisano 21 Listopad 2006 Autor Share Napisano 21 Listopad 2006 Czy ktoś mógłby podać wymagania techniczne samego materiału lnianego, z którego szyte były drelichy wz.36" ? Interesuje mnie ciężar materiału w gramach na metr kwadratowy. Mam oryginał do dyspozycji ale ni czorta nie potrafię tego oszacować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalmiazga Napisano 22 Listopad 2006 Share Napisano 22 Listopad 2006 Bolku. To nie takie trudne. Wystarczy wyciąć fragment materiału z tej orginalnej kurtki, zważyć, podzielić przez powierzchnie wyciętą i gotowe;))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczor Napisano 22 Listopad 2006 Share Napisano 22 Listopad 2006 ...i nie zapomnij podzielić się informacją, bo wszyscy czekamy na wyniki.;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 22 Listopad 2006 Autor Share Napisano 22 Listopad 2006 .... taaaaaa, już pędzę z nożyczkami wycinać ;)generalnie ten ciężar to chyba sprawa kluczowa. Dla mnie w ogóle te odzieżowe detale to niezły kosmos - spójrzcie na fotkę i kto normalny zrozumie coś takiego ?Tkanina odzieżowa 5/N202 4/4 bieli 100% len ciężar /g/m2 182, szer/cm 150"To pod spodem to oryginał :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 22 Listopad 2006 Share Napisano 22 Listopad 2006 Ale co w tym trudnego?Masz podany numer identyfikacyjny tkaniny, jej skład, gramaturę, kolor oraz szerokość beli.W skrócie to Twoja próbka jest czystym lnem w kolorze 100% bieli o ciężarze 182 gramów na metr kwadratowy (cienka ta próbeczka) i produkcyjnej szerokości beli 150cm (ten wymiar jest istotny bo długość jest prawie nieograniczona).Pzdr., MariuszPs. Ta próbka ma zbyt luźne tkanie i nie odpowiada drelichowi, który prezentujesz obok... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 22 Listopad 2006 Autor Share Napisano 22 Listopad 2006 A czy ja piszę, że odpowiada ?Jakby odpowiadała to bym przecież tu nie pisał postów ;)Spróbujmy więc oszacować ... ja na oko/rękę i amatorkę w głowie szacuje że ten ciężar powinien wynosić z 250-300g jak nic. To o tyle ważne, że ta przykładowa próbka grubość ma odpowiednią ale jest za luźno tkana (co ładnie widać). Oryginał jest cienki, ale piekielnie gęsto pleciony. Jest też stosunkowo lekki. Bez WT ani rusz ... ciekawe czy to był 100% len czy jakaś domieszka ? Jak wygląda kwestia farbowania takiego materiału, czy ktoś wie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczor Napisano 22 Listopad 2006 Share Napisano 22 Listopad 2006 A jak chcesz farbować? W domu:A: w garze?B: w pralce?W farbiarniA: w punktach z farbowaniem/praniem – łączy się to jednak z dużym wydatkiem.?B: zamówić w fabryce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian76 Napisano 22 Listopad 2006 Share Napisano 22 Listopad 2006 Witam jeśli zamówisz w fabryce to 500 do 1000m nie mniej.Wiem coś o tym bo sam szukałem i szukam Drelichu.Co do farbowania w domu to nawet łupiny po cebuli szły w ruch ,cięzko z barwnikiem.Pozd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 22 Listopad 2006 Autor Share Napisano 22 Listopad 2006 W grę wchodzi tylko zakup całej wielkiej beli i farbowanie w farbiarni z takowej. Nie w punkcie z praniem a w jakiejś farbiarni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aragog Napisano 22 Listopad 2006 Share Napisano 22 Listopad 2006 Bolku jesli chodzi o zamowienie wiekszej ilosci zafarbowanego lnu podobno zgodnego z wymaganiami to skontaktuj sie ze mna na meila.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 23 Listopad 2006 Share Napisano 23 Listopad 2006 Może lepiej wziąć coś małego drelichowego - mam na myśli opinacz - tam bez problemu zmierzysz powierzchnię. 0dejmujesz masę guzików i włala" :D. Jeśli nie zdecydujesz się ciąć kurtki (mam nadzieję :D) a nie masz opinacza to daj znać - znam kogoś kto ma ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 23 Listopad 2006 Share Napisano 23 Listopad 2006 opinacz" (wł. spinacz) jest wykonany z niego innego materialu niż reszta munduru lnianego. pozdr. J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 23 Listopad 2006 Autor Share Napisano 23 Listopad 2006 Za Jeagrem - mam spinacze i niestety są z innego materiału. Owszem podobnego, ale jak mawiają stare baby - diabeł siedzi w szczegółach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.