Skocz do zawartości

Drelichowa kurtka WP - wymagania tech.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mógłby podać wymagania techniczne samego materiału lnianego, z którego szyte były drelichy wz.36" ? Interesuje mnie ciężar materiału w gramach na metr kwadratowy. Mam oryginał do dyspozycji ale ni czorta nie potrafię tego oszacować.

.... taaaaaa, już pędzę z nożyczkami wycinać ;)
generalnie ten ciężar to chyba sprawa kluczowa. Dla mnie w ogóle te odzieżowe detale to niezły kosmos - spójrzcie na fotkę i kto normalny zrozumie coś takiego ?

Tkanina odzieżowa 5/N202 4/4 bieli 100% len ciężar /g/m2 182, szer/cm 150"

To pod spodem to oryginał :)

Ale co w tym trudnego?
Masz podany numer identyfikacyjny tkaniny, jej skład, gramaturę, kolor oraz szerokość beli.
W skrócie to Twoja próbka jest czystym lnem w kolorze 100% bieli o ciężarze 182 gramów na metr kwadratowy (cienka ta próbeczka) i produkcyjnej szerokości beli 150cm (ten wymiar jest istotny bo długość jest prawie nieograniczona).
Pzdr., Mariusz
Ps. Ta próbka ma zbyt luźne tkanie i nie odpowiada drelichowi, który prezentujesz obok...

A czy ja piszę, że odpowiada ?
Jakby odpowiadała to bym przecież tu nie pisał postów ;)

Spróbujmy więc oszacować ... ja na oko/rękę i amatorkę w głowie szacuje że ten ciężar powinien wynosić z 250-300g jak nic.

To o tyle ważne, że ta przykładowa próbka grubość ma odpowiednią ale jest za luźno tkana (co ładnie widać). Oryginał jest cienki, ale piekielnie gęsto pleciony. Jest też stosunkowo lekki.

Bez WT ani rusz ... ciekawe czy to był 100% len czy jakaś domieszka ? Jak wygląda kwestia farbowania takiego materiału, czy ktoś wie ?

Może lepiej wziąć coś małego drelichowego - mam na myśli opinacz - tam bez problemu zmierzysz powierzchnię. 0dejmujesz masę guzików i włala" :D. Jeśli nie zdecydujesz się ciąć kurtki (mam nadzieję :D) a nie masz opinacza to daj znać - znam kogoś kto ma ;).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie