acer Napisano 14 Listopad 2006 Share Napisano 14 Listopad 2006 Rzecz oczywiście działa się na Wyspach Normandzkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 15 Listopad 2006 Share Napisano 15 Listopad 2006 http://www.occupied.guernsey.net/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 18 Listopad 2006 Share Napisano 18 Listopad 2006 U311: Jako, że list skierowany do mnie to odpowiadam. Ksenofobem nie jestem i wypraszam sobie takie określenia. Widzisz. Ja grzecznie pytałem to nie raczyłeś odpowiedzieć.Sprawa narodowości byłaby rozwiązana. A pytałem z ciekawości. Obraziłeś Polską Marynarkę Wojenną a Ciebie nie można ?Krytykujesz polskie odznaczenia legalnie ustanowione przez Prezydenta RP a Ciebie nie wolno ?Więc nie dziw się zaistniałej sytuacji. Teraz rozumiem, że słowo folksdojcz" było nadużyciem z mojej strony i za to przepraszam. Jednak zastanów się czy Ty nie popełniłeś podobnego nadużycia w dniu święta narodowego Polaków bo jako Niemiec i obywatel sojuszniczego" kraju i prawdziwy kosmopolita powinieneś to uszanować.pozdrawiam d007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U311 Napisano 18 Listopad 2006 Autor Share Napisano 18 Listopad 2006 Witam d007!Czytam Twoją odpowiedz i stwierdzam że Kol. d007 to prawdziwy polski patriota, nie przejednany wobec nikogo, kto nie jest urodzony na starej piastowskiej ziem. Zalecam dokładne czytanie moich postów i wiarygodne odpisywanie na nie.A to co piszesz Kol. d007 bardzo odbiega od faktów zawartych w umieszczonych w tym wątku moich postów.Więcej uśmiechu i jak pisałem wcześniej wyzbyć się ksenofobii:0) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryszard Ochucki Napisano 18 Listopad 2006 Share Napisano 18 Listopad 2006 U-300 - Nie kierowałem mojej wypowiedzi bezpośrednio do Ciebie ale skoro tak to Odebrałeś to widocznie coś w tym jest...Fajnie że jesteś nauczycielem, odnosisz sukcesy w tym co robisz ale...troszkę wyrozumiałości! Gdyby wszyscy mieli gniewać się na tym forum na siebie to forum by nie było :) Czy wszyscy Niemieccy marynarze tak szybko się gniewają:) ? Pozdrawiam serdecznie,jesli nie Możesz spać przez Ryśka to przepraszam, bez urazy do mojej skromnej osoby,wnuka marynarza z ORP SĘP" -WSZYSCY MAMY PRAWO DO WŁASNEGO ZDANIA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryszard Ochucki Napisano 18 Listopad 2006 Share Napisano 18 Listopad 2006 Przepraszam,nie gniewaj się. T H E E N D :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 18 Listopad 2006 Share Napisano 18 Listopad 2006 U311:O mój uśmiech proszę się nie martwić bo czytając Twoje posty nie ustępuje z mojej twarzy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 18 Listopad 2006 Share Napisano 18 Listopad 2006 Panowie bo z tego przepraszania wynikna jakies kwasiory :)Przybijcie sobie piatala i jest ok- a zolte kartki po jakims czasie znikaja :) No chyba, ze ktos zaslozy na nowa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 18 Listopad 2006 Share Napisano 18 Listopad 2006 Z mojej strony sprawa wyjaśniona. Pomyliłem się i przeprosiłem. Gdyby Kol. U311 zaraz przyznał się, że jest Niemcem sprawy nie byłoby wcale.Pozdrawiam d007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 20 Listopad 2006 Share Napisano 20 Listopad 2006 a jesli mozna zapytać to dlaczemusz uzywasz nicka U311.raczej zbyt wiele nie osiągnał na wojnie (1 statek 10tys. w ciągu roku działalności na atlantyku). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mauser29 Napisano 21 Listopad 2006 Share Napisano 21 Listopad 2006 ŻELAZNY KRZYŻ 1939 kl.2, KRZYŻ ZASŁUGI WOJENNEJ 1939"czytałem kiedyś wspomnienia w necie że w 44-45r żołnierze polscy nie brali do niewoli zołnierzy w takimi odznaczeniami-od razu kulka za ich ofiarność" w kampanii wrzesniowej. Polacy jak zawsze mają każdego i za wszystko przepraszac...a z tą nagrodą od Romana to.... (im blizej do nazizmu niż do Polski) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 21 Listopad 2006 Share Napisano 21 Listopad 2006 ...i seria znów przetrąciła maszt z białą flagą w wątku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 21 Listopad 2006 Share Napisano 21 Listopad 2006 W kontekście wypowiedzi mauser29 - dotrwajcie do finału postu...Конкурс законченИтак, неофициальный крест За убитого в рукопашной схватке офицера СС". Как правило, кавалера Железного креста любого класса. С трупа такого офицера обычно и снимался крест. Так что, учитывая время и интенсивность боёв, особенно у штурмовых групп, постоянно имевших дело с опытными эсэсовцами на улицах и в подвалах разрушенной Варшавы, награда не такая редкая, но крайне тяжёлая.Награда впервые была введена в отряде Хробры II", который сражался в Средместье (в центре города) до самой капитуляции восстания. Его бойцы в основном и ввели моду на эти кресты. Остатки штурмовых групп и других отрядов перешли в Средместье, которое осталось последним окружённым районом восставшей Варшавы, в сентябре месяце. В это время большое количество Железных крестов имелось уже в запасе", и было снято с убитых солдат, офицеров Вермахта и СС. Да и эсэсовцев с крестами стало меньше. Жизни офицеров, тем более орденоносцев, старались беречь. В рукопашных схватках, которые вспыхивали на относительно узких улицах всё чаще, немцы несли очень большие потери. Поэтому в сентябре кавалер Креста Варшавского восстания мог просто убить в бою своими руками офицера СС (не обязательно кавалера Железного креста)и получить награду.Монетка в один злотый, кстати, показывла ценность жизни немецкого офицера в Варшаве.Незамысловатый фронтовой юмор... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 21 Listopad 2006 Share Napisano 21 Listopad 2006 Odznaczenie nadawane powstańcom za potwierdzone zabicie w walce oficera ss......Popularny w zgrupowaniu Chrobry".Spory rarytasik obecnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 21 Listopad 2006 Share Napisano 21 Listopad 2006 Монетка в один злотый, кстати, показывла ценность жизни немецкого офицера в Варшаве.myślę, że to jest krzywe zwierciadło" - przypomnijcie sobie wątek o wykopkach w Rosji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mauser29 Napisano 22 Listopad 2006 Share Napisano 22 Listopad 2006 czy mi się wydaje czy chcesz porównać Odznaczenie nadawane Powstańcom za potwierdzone zabicie w walce oficera ss z np Krzyżem żelaznym z 39r?? ze to wojna i to wojna? zabicie w obronie i zabicie w okupacji? zabicie ss-mana czy zabicie cywila, dziecka? kolego kopijnik2 napisz proszę że się mylę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 22 Listopad 2006 Share Napisano 22 Listopad 2006 dyskusją możemy ozsadzić" wątekz jakiej płaszczyzny chcesz poznać odpowiedź?MoralnejFilozoficznejNarodowo-historycznejEmocjonalnej (a jeżeli tak to kata", ofiary", czy widza")Nie są one w pełni zgodne ze sobą - ja to wiem...Ogólnie - żelazny krzyż za 1939 nie powinien być traktowany jako obligatoryjny wyrok śmierci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldwin89 Napisano 30 Grudzień 2008 Share Napisano 30 Grudzień 2008 Wracając do tego powstańczego krzyża...http://www.allegro.pl/item518175763_krzyz_zelazny_z_polska_moneta.htmlZastanawiające jest to, że na zdjęciu komputerowym moneta z kotwicą jest na rewersie. Natomiast w tej aukcji jest odwrotnie - moneta na awersie, tam gdzie powinna być swastyka.Podróba ?:D Jak to z tym było...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 1 Styczeń 2009 Share Napisano 1 Styczeń 2009 ciekawe od kiedy to w Essen są jednostki Marynarki Wojennej (Bundesmarine)To bzdury jakies koles wypisuje wyssane z palca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 1 Styczeń 2009 Share Napisano 1 Styczeń 2009 sorry nie doczytałem uwaznie -to jednak wszyscy urodzili sie w Essena słuzyli? w Eckerforde? w Kiel ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rem Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Z tego co pamiętam, Niemcy w 1939r napadli na Polskę nie wypowiedziawszy wojny.Jak to wyglada w świetle prawa wojennego?I kim byli wobec powyzszego żołnierze niemieccy?Bo z tego co pamiętam Rosjanie do końca utrzymywali, (a sytuacja była analogiczna), że u Nich nie ma jeńców wojennych tylko bandyci którzy dokonali napaści z bronią w ręku na terytorium ZSRR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.