Skocz do zawartości

Kolekcje - militarny sprzęt kuchenny [część II].

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zgodnie z propozycją 'Marka123' druga część wątku :]
Ostatnio wpadły mi w ręce :
- manierka pruska, emaliowana granatową emalią
- manierka włoska II w.ś.
- dwa rosyjskie kubki żołnierskie - pięknie sygnowane na denku orłem carskim i firmą Wulkan Warszawa".
Oprócz tego jeszcze pokrywka aluminiowa od menażki pruskiej wz.1910, ale nie mam jej na zdjęciu.

Zapraszam do pokazywania swoich garczków".

• Odpowiedzi 98
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Na początku grudnia powinienem mieć sprzęt fotograficzny o niebo lepszy od obecnego paździerza" to pocykam dokładne fotki garczków".
Napisano
Niezła sprawa! Te dwa przedmioty zostały znalezione przez kumpla na strychu u babci! Niamce to wiadomo ale skąd tam Ruskie paraszutisty się znalazły?? :) - może ktoś z 9 roty"...a teraz serio- Miejscowość koło Bornego Sulinowa- tyle się dowiedziałem i to by sprawę ruskiej maniorki wyjasniało..Przy okazji dowiedziałem się ze koleś ma lyżkę z wygrawerowanym napisem 1 mai Berlin 1945" i gwiazda z sierpem i młotem. Postaram się wpasc do niego i zrobić Wam foto. Dzieki Maxi i pozdrawiam.
  • 9 months later...
Napisano

Witam,
To ja się pochwalę kuchnią okopową pochodzącą z I wś.
Środkowy element jest płytą, boczne składa sie pod kątem prostym. Na zdjęciu nie ma krążków typowych dla pieców, ponieważ gdzieś je posiałem i nie mogłem zrobić im zdjęcia.
Pozdrawiam

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Czy spotkaliscie już takie łychy, bagnet dodany dla skali przedmiotu, jeżeli tak to proszę o wklejenie fotek, druga sprawa to pytanie odnośnie miarki 1/2litra czy mogła należeć do WP z 1939r

• 3 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie