Skocz do zawartości
  • 0

bomba

morus

Pytanie

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Gabarytowo to na AO-25 wygląda - tylko ten kształt... Nie mógłbyś wstawić zdjęcia o poprawnych proporcjach - bo to niewiele pomaga, a wręcz przeszkadza.
Zapalnik był głowicowy? Są ślady po zaczepie do podwieszania, jeśli tak, to jakie?

Pzdr

Grzesiu
Napisano
aha, jaką siłę razenia burzacą i donośność odłamków miałoby takie coś? wazyło pow 40 kg, ledwo trzymałem, powinna być dłuższa, ale foto wydłuzone do góry...
Napisano
szukałem z braciakiem i ojcem łusek, aż tu nagle braciak krzyczy: bomba !, okazało się, że zaorany skraj bagienka na dawnym 1940r ruskim lotnisku jest obfity w różności. z rozrywkowych wiekszych, to tylko to spotkałem. na drugi dzień policjant po saperach ogląda urwiłapkę. szkoda, ze z materiałem, ale foto trzeba było na pamiatke zachować.

biorę ja na rece, a policjant w popłochu ucieka...
mówi: no jak nas rozerwie, to żona dostanie tylko 80 tys odszkodowania, było wojsko i tak się sprawa skończyła
Napisano
No właśnie teraz wychodzi, że nie... AO-25 były robione - o ile się orientuję - wyłącznie z pocisków artyleryjskich i głowic pocisków rakietowych, tak 118-142 mm - a ta ma kształt wyraźnie bombowy, zresztą wspomniana masa jest za duża (AO-50 miały średnicę już 203 mm). Pytanie, na ile wiarygodne są wymiary - wszak mogłaby to być np. FAB-50m, ważyła nieco ponad 40 kg, ale miała średnicę 150 mm, długość ok. 126 cm i zapalnik denny.

Pzdr

Grzesiu
Napisano

zapalnik, to któwyś z tych, chyba srodkowy pasowałby

- ten od góry ma ruchomą iglicę
- środkowy jakby mosiężna śrubka zamiast iglicy ( chyba się wkrecała w locie za pomoca wiatraczka? )zapalnik wewnatrz pusty, śruba wchodziła w mosiężne coś wewnatrz
- na dole też śrubkowaty interes, w srodku jakieś sprężyny i 2 gwoździe?

jesli wiecie co to za zabawki, dajcie znać, dzięki.

Napisano
wymiary na 100 % muwie ze mierzyłem kaliber 120 mm, dłudość z pogietym ogonem 1 metr,

aha są też szczatki bomb, ale raczej pocisków od haubicy 120 mm, z lub bez pierścienia wiodacego.

bardzo ciekawia mnie nazwy tych dupereli, bo mam ich zwłoki, ale bezimienne :)
Napisano
Ta druga bońba, bez stateczników, to będzie AO-25sł. Jeśli zaś o pocisk ostatni chodzi, to owszem, bardzo wiele radzieckich bomb budowanych było w oparciu o pociski artyleryjskie z doczepionym usterzeniem.
Zapalniki - górny to AM-A lub AM-3, środkowy to AW-1 z urwanym detonatorem, zaś dolny to mi na resztki APUB wygląda.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
trzymam w domu, ale co zapalniki czy urwiczłonki ?

tak dla jasności wszystko bezpieczne i w zgodzie z prawem, zapalniki po wybuchu, podziorawione ppancami itp, bomby oddaje na milicje, i tak cała tylko jedna sie trafiła
Napisano

aha jest jeszcze coś takiego, kształt pocisku haubicy, dospawany krzywo gwint na zapalnik, i 4 co 90 stopni resztki dospawanej blachy, chyba stateczniki lotu. z tyłu niewiadomo co, jakiś 4 cm wystajacy stozek, od srodka z tyłu slepo, nic nie wystaje, brak jakichs techn. wynalazków, pasuje zapalnik srodkowy, kal 120 mm

Napisano

poza tym takie posiski były też , w tym samym miejscu, radziecki lotniczy magazyn polowy . czy takie wynalazki lotnicy z góry zrzucali ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie