morus Napisano 25 Październik 2006 Autor Napisano 25 Październik 2006 witam, proszę o id tego złomu, z góry dzięki, raczej radzieckie, długość ok 100 cm, kal 120 mm
sexo Napisano 26 Październik 2006 Napisano 26 Październik 2006 morus, polecam ci forum http://www.niewypaly.poszukiwania.pl/forum/index.phptam napewno identyfikacje pojdzie szybko :)pozdro
Grzesio Napisano 27 Październik 2006 Napisano 27 Październik 2006 A to obaczym jeszcze... ;-)PzdrGrzesiu
morus Napisano 25 Październik 2006 Autor Napisano 25 Październik 2006 witam, proszę o id tego złomu, z góry dzięki, raczej radzieckie, długość ok 100 cm, kal 120 mm
morus Napisano 25 Październik 2006 Autor Napisano 25 Październik 2006 czy ktoś zna nazwę techn. tej bombki ?
Szarubek Napisano 25 Październik 2006 Napisano 25 Październik 2006 Przy tej wielkości to już nie urwiłapka ;-)To może urwać znacznie więcej.Pozdrawiam - Szarubek
morus Napisano 25 Październik 2006 Autor Napisano 25 Październik 2006 to foto z tamtego roku, wojsko juz dawno zabrało, ale do dzis jest tam mnustwo zapalników, łusek, itp
Grzesio Napisano 25 Październik 2006 Napisano 25 Październik 2006 Gabarytowo to na AO-25 wygląda - tylko ten kształt... Nie mógłbyś wstawić zdjęcia o poprawnych proporcjach - bo to niewiele pomaga, a wręcz przeszkadza.Zapalnik był głowicowy? Są ślady po zaczepie do podwieszania, jeśli tak, to jakie?PzdrGrzesiu
morus Napisano 25 Październik 2006 Autor Napisano 25 Październik 2006 aha, jaką siłę razenia burzacą i donośność odłamków miałoby takie coś? wazyło pow 40 kg, ledwo trzymałem, powinna być dłuższa, ale foto wydłuzone do góry...
morus Napisano 25 Październik 2006 Autor Napisano 25 Październik 2006 zaraz pokaze zapalnik aha fajna to była z nia historia
morus Napisano 25 Październik 2006 Autor Napisano 25 Październik 2006 szukałem z braciakiem i ojcem łusek, aż tu nagle braciak krzyczy: bomba !, okazało się, że zaorany skraj bagienka na dawnym 1940r ruskim lotnisku jest obfity w różności. z rozrywkowych wiekszych, to tylko to spotkałem. na drugi dzień policjant po saperach ogląda urwiłapkę. szkoda, ze z materiałem, ale foto trzeba było na pamiatke zachować. biorę ja na rece, a policjant w popłochu ucieka...mówi: no jak nas rozerwie, to żona dostanie tylko 80 tys odszkodowania, było wojsko i tak się sprawa skończyła
woytas Napisano 25 Październik 2006 Napisano 25 Październik 2006 ja znam lepsze opowiadania typu bomba- milicjant.To chyba AO-25 szukam jakis normalnych fotek ale nigdzie nima :(
Grzesio Napisano 25 Październik 2006 Napisano 25 Październik 2006 No właśnie teraz wychodzi, że nie... AO-25 były robione - o ile się orientuję - wyłącznie z pocisków artyleryjskich i głowic pocisków rakietowych, tak 118-142 mm - a ta ma kształt wyraźnie bombowy, zresztą wspomniana masa jest za duża (AO-50 miały średnicę już 203 mm). Pytanie, na ile wiarygodne są wymiary - wszak mogłaby to być np. FAB-50m, ważyła nieco ponad 40 kg, ale miała średnicę 150 mm, długość ok. 126 cm i zapalnik denny.PzdrGrzesiu
woytas Napisano 25 Październik 2006 Napisano 25 Październik 2006 myslalem tez o tym FAB-ie ale teraz to juz sam nie wiem :/
morus Napisano 25 Październik 2006 Autor Napisano 25 Październik 2006 zapalnik, to któwyś z tych, chyba srodkowy pasowałby - ten od góry ma ruchomą iglicę - środkowy jakby mosiężna śrubka zamiast iglicy ( chyba się wkrecała w locie za pomoca wiatraczka? )zapalnik wewnatrz pusty, śruba wchodziła w mosiężne coś wewnatrz - na dole też śrubkowaty interes, w srodku jakieś sprężyny i 2 gwoździe? jesli wiecie co to za zabawki, dajcie znać, dzięki.
morus Napisano 25 Październik 2006 Autor Napisano 25 Październik 2006 wymiary na 100 % muwie ze mierzyłem kaliber 120 mm, dłudość z pogietym ogonem 1 metr, aha są też szczatki bomb, ale raczej pocisków od haubicy 120 mm, z lub bez pierścienia wiodacego. bardzo ciekawia mnie nazwy tych dupereli, bo mam ich zwłoki, ale bezimienne :)
Grzesio Napisano 26 Październik 2006 Napisano 26 Październik 2006 Ta druga bońba, bez stateczników, to będzie AO-25sł. Jeśli zaś o pocisk ostatni chodzi, to owszem, bardzo wiele radzieckich bomb budowanych było w oparciu o pociski artyleryjskie z doczepionym usterzeniem. Zapalniki - górny to AM-A lub AM-3, środkowy to AW-1 z urwanym detonatorem, zaś dolny to mi na resztki APUB wygląda.PzdrGrzesiu
morus Napisano 25 Październik 2006 Autor Napisano 25 Październik 2006 trzymam w domu, ale co zapalniki czy urwiczłonki ?tak dla jasności wszystko bezpieczne i w zgodzie z prawem, zapalniki po wybuchu, podziorawione ppancami itp, bomby oddaje na milicje, i tak cała tylko jedna sie trafiła
Grzesio Napisano 26 Październik 2006 Napisano 26 Październik 2006 Uuups, literówka - APUW oczywiście. :-) Natomiast ta pierwsza bońba chwilowo pozostaje dla mnie zagadką...Pzdr
morus Napisano 25 Październik 2006 Autor Napisano 25 Październik 2006 aha jest jeszcze coś takiego, kształt pocisku haubicy, dospawany krzywo gwint na zapalnik, i 4 co 90 stopni resztki dospawanej blachy, chyba stateczniki lotu. z tyłu niewiadomo co, jakiś 4 cm wystajacy stozek, od srodka z tyłu slepo, nic nie wystaje, brak jakichs techn. wynalazków, pasuje zapalnik srodkowy, kal 120 mm
morus Napisano 25 Październik 2006 Autor Napisano 25 Październik 2006 poza tym takie pierdoły w domu trzymam ( 0 niespodzianek oczywiscie )
morus Napisano 25 Październik 2006 Autor Napisano 25 Październik 2006 poza tym takie posiski były też , w tym samym miejscu, radziecki lotniczy magazyn polowy . czy takie wynalazki lotnicy z góry zrzucali ?
Pytanie
morus
witam, proszę o id tego złomu, z góry dzięki, raczej radzieckie, długość ok 100 cm, kal 120 mm
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.