Skocz do zawartości

Schrony SGO Narew

victor

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 486
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Prawa ściana
zapomniałem dodać, że między wyjściem zapasowam a strzelnicą znajduje się otwór łączności optycznej

Na tej focie po prawej stronie na pierwszym planie widać resztki śluzy gazowej prowadzącej do wyjścia posiadającego labirynt.

Może wspólnymi siłami panowie rozwiążemy kilka ciekawych zagadek:))

Fotka że skansenu

nawiązanie do zdjęcia hisorycznego

W dole młyn wodny po którego lewej znajduje się rynna dawnego ścieku, w miejscu gdzie stoją betonowe podstawki pod parasolki był umiejscowiony schron

raczej właściwie to umiejscowiłem

Masz racje robo01,
god work!!! :))

zajefajne porównanie

te same uszkodzenia ścian i na fotce z 1939 roku widać, że strzelnica jest nisko - dla pozycji klęcząc, więc jednak to ten sam obiekt.
Ale byłoby fajnie jakby kolega rfx zrobił jeszcze z tego mału model graficzny.

Ja też tak myśle na głowę padac nie bedzie co najwyżej kropić ze stalagmitów, snieg nie straszny no to ruszamy w weekend.

A tak na marginesie to schron nieżle oberwał podczas ostrzału, współczuje tym ostatnim którzy tam zostali usmażeni przez miotacze grup szturmowych.

Super Ropcio! Patrzyłem na te zdjęcia wiele razy i zawsze poszukiwałem śladów walk z 1939 roku i nigdy ich znaleźć nie mogłem, oraz nie mogłem znaleźć na zdjęciach archiwalnych otworu do łączności optycznej. Szczegóły, które wskazałeś przekonały mnie na sto procent. Przypomniałem też sobie, że przecież sowieci naprawiali nowogrodzkie schrony po włączeniu ich do linii swoich umocnień, stąd brak śladów po trafieniach pocisków, odłupań betonu itd. Do roboty Panowie grhowie:)

Nic ne zastąpi pracy organicznej u podstaw...." jak to ktoś" pisał w znanym dziele.
Tylko prace na miejscu nas ratują panowie, a im więcej osób będzie w to zaangazowanych tym więcej zagadek uda się nam rozwiązać...

...albo lepiej nie, na jagody! na jagody!..."

Dzięki Panowie za słowa uznania:).Ale przypominam że to nie tylko moja zasługa.To nasza wspólna wczorajsza dyskusja/Michał,Artur,Wojtek/na miejscu przyniosła efekty,a ja dzisiaj tylko porównałem obie fotki i samo wyszło.Jak to Każmierz Pawlak mówiłja tylko pociągnął"
hahahahah
Dzieki takim odkryciom chce się więcej pracować przy naszych betonach.Do zobaczyska w terenie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie