Skocz do zawartości
  • 0

Figurka.

SP17

Pytanie

Witam. Figurka ma 4 cm wysokości, wykonana jest ze stopu miedzi. Twarz jakby Chrystusa(?),fryzura jakby egipska(?)Na głowie coś jakby taca(?)o śr.1,3cm. Nie widać by nogi były oderwane od czegoś - chyba, że dawno. Proszę o jakieś sugestie na temat przedmiotu...

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

W pobliżu (promień ok. 15m)była tylko ta ozdoba ale widać , że to nie ten okres. W figurce tej zastanawia mnie dlaczego została uwypuklona : torba , przewieszona przez ramię oraz...genitalia, że nie wspomnę o tym czymś na głowie. Pozdrawiam.

Takie znależisko ma znaczną wartość, i ciężko o kupca w polsce. Oczywiście znalazłeś w polu poza stanowiskiem archeologicznym. W pierwszym mym poście pisałem, że to Rzym, obecnie po zbliżeniach, uważam że może być nawet starsza i pochodzić z innych rejonów np Anatolii. Jest dość prymitywniw wykonana, no i ta fryzura. Nawet Celtowie oddawali więcej szczegółów. Dużo mógł by wyjaśnic skład stopu.

Witam. Figurka ma 4 cm wysokości, wykonana jest ze stopu miedzi. Twarz jakby Chrystusa(?),fryzura jakby egipska(?)Na głowie coś jakby taca(?)o śr.1,3cm. Nie widać by nogi były oderwane od czegoś - chyba, że dawno. Proszę o jakieś sugestie na temat przedmiotu...

Znalazłem kiedyś podobne figurki i słonia (naprawde słonia), potem okazało sie że to były importy rzymskie. Więc sprawdz dokładnie i przeszukaj miejsce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie