Skocz do zawartości
  • 0

Kawałek czegoś

herr

Pytanie

Napisano

Witam czy wie ktoś z czego jest ta część,niedawno kolega znalazł to przy remontowanej drodze, czekam na Wasze sugestie.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jak dla mnie na pierwszy rzut oka to to jest część która w asfalciarce podaje smołę ( znaczy ten taki czarny glut) która polewa warstwę drobnych kamyczków....a te przewodziki to od grzałki ....

PZDR PATRON
Napisano
Jaki to materiał, wymiary oraz czy na nakrętkach są ślady jakichś zabezpieczeń przed odkręcaniem (kontrówka, zawleczki, podkładki zaginane itp.)?
Pozdrawiam - Szarubek
Napisano
Sprawdzę to i dam znać napewno jest to mocno skorodowane na bokach były resztki drewna,ten wygięty element jest obrotowy a środek przypomina jakby jakiś zamek od którego odchodzi kawałek stalowej linki i jeszcze miałem dodać że do boku przymocowana jest miedziana tasiemka.Czyżby jakieś uziemienie????
Napisano
Jeśli ta tasiemka wygląda jakby była wykonana z miedzianej plecionki, to można domniemywać, że pochodzi to z samolotu.
Wszystkie metalowe części statku powietrznego połaczone są takimi miedzianymi lub stalowymi paskami. To jest tak zwana metalizacja. Dzięki niej cały płatowiec ma jednakowy potencjał elektryczny. Pozwala to uniknąć zakłóceń w pracy urządzeń radiowych i elektrycznych, a także przepięć i wyładowań pomiędzy poszczególnymi zespołami.
Jako część lotnicza mógłby to być nie tylko zamek bombowy, ale też, co wydaje mi się równie prawdopodobne, zamek utrzymujący podwozie w położeniu schowanym.
Pozdrowienia - Szarubek
Napisano
Herr - jeśli można byłoby Cię prosić o fotki o lepszej rozdzielczości i najlepiej na tle jakiejś miarki na priva:
szarubek@wp.pl
Spróbowałbym ocenić co nieco, bo w tej chwili mam wątpliwości do kilku szczegółów, których na tych zdjeciach nie potrafię rozróżnić.
Pozdrawiam i z góry dziękuję - Szarubek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie