Hindus Napisano 17 Październik 2006 Autor Napisano 17 Październik 2006 Wczoraj wpadło mi w ręce zdjęcie z angielskojęzycznego albumu o Waffen-SS, przedstawiające dwóch żołnierzy SS (plutonowego i szeregowca) przymocowującego gołębiowi wiadomość. Podpis głosił: z powodu niewystarczających środków łączności radiowej jeszcze w roku 1940 Waffen-SS korzystało z gołębi pocztowych. Czy jest to prawdą – czyli czy w czasie kampanii francuskiej wojska niemieckie posługiwały się jeszcze w komunikacji gołębiami pocztowymi?Jak uda mi się zeskanować zdjęcie, o którym pisałem to załączę je? A na razie fotografia przedstawiająca niemieckiego żołnierza transportującego gołębie.
anton1984 Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 Fajny telefon polowy:) Swoją drogą też gdzieś czytałem że w czasie wojny posługiwano się gołębiami do przekazywania informacji. Jak znajdę coś na ten temat to postaram się wrzucić.Pozdrawiam
Boruta Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 W Allo Allo, to francuzi mieli kaczkę pocztową nawet.Pozdrawiam
Bathin Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 No i polecam film Szeregowiec Dolot" :)
Badylarz Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 WitamProszę o podanie definicji wojskowej gołębia pocztowego.Badylarz
pablos Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 Witam.Posiadam trzy kompletne roczniki gazety Wochenpost".W numerze 12.z grudnia.1939r,jest artykuł na ten temat rieftauben im dienste der Wehrmacht".Załanczam fotPozdr
Badylarz Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 Pablos, co to znaczy załanczam" ??!! Pierwszy post i już szkolny błąd ortograficzny. Jak będzie to po niemiecku ?
Badylarz Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 No cóż, w takim razie Wam powiem o tym gołębiu. Gołąb pocztowy składa się z gołębia właściwego i koperty.PozdrowieniaBadylarz
Podziemny_Kosmos Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 WitamDziś był program w TV o służbie gołębi pocztowych podczas II wojny, w Europie zachodniej.Program ten był na PLANETE, także jeśli by to kogoś interesowało, niech sprwdzi czy przypadkiem jutro nie będzie powtórki.Otóż gołębie pocztowe były wykorzystywane praktycznie przez całą wojnę.Wożono je w samolotach, brały udział w D-Day itp.Tak Alianci jak i Niemcy posiadali też jednostki do zwalczania gołębi wyposażone" w jastrzębie.I w związku z tym, mam pytania.Czy niemieckie jednostki gołębiarskie i anty-gołębiarskie posiadały własne odznaki/klamry ?Czy Polska i ZSRR też miały zmilitaryzowane gołębie i jastrzębie ?Wreszcie, najważniejsze - czy komuś się udało znaleźć jakiś fant związany z powyższym tematem ?
muslim Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 hehehno to teraz wiadomo skąd te obraczki gołębi, które czasem sie trafia na II wojennych pozycjach (czasem bywają również w dziale identyfikacji - i jakiś post o tych obrączkach już był)
Podziemny_Kosmos Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 Niemcy wprowadzili przepis obrączkowania wszystkich gołębi hodowlanych.Kto nie obrączkował swych gołębi, dostawał kulkę w łeb.Także, znalezione przez poszukiwaczy obrączki, niekoniecznie pochodzą od gołębi a służbie"Tymbardziej, że oprócz obrączek, taki gołąb miał także kapsułkę na wiadomość.
wojtekA Napisano 11 Maj 2007 Napisano 11 Maj 2007 czesc golebi uzytkowana w rejonach frontowych nosila specjalne pancerzykiPgz41, malowane zgodnie z kamuflarzem dla Me-109
Zawias Napisano 11 Maj 2007 Napisano 11 Maj 2007 Podobne te z SS to miały jeszcze tatuaże z runami pod brzuszkiem, ot takie nadgołebie ;) Pozdrowienia
mikson Napisano 16 Maj 2007 Napisano 16 Maj 2007 podczas wojny z sowietami tej tuż po odzyskaniu niepodległości nasza armia też używała gołębi ... ciekawy incydent opisywał w pamiętnikach sam marszałek ... któryś z pułkowników, nie pamiętam dokładnie, zdecydował się na zagranie va bank i podczas przesilenia warszawskiego tuż przed ofensywą znad wieprza, w celu polepszenia komunikacji i łączności sciągnięto całą rygadę" gołębi ... sęk w tym że były niedoszkolone (proces szkolenia się nie zakończył) i każdy jeden wypuszczony z wiadomością wracał jak oszalały do gołębnika na wildzie (dzielnica poznania) gdzie znajdowało się centrum szkolenia gołębi szturmowych ... eeee, przepraszam pocztowych ... ciekawe że gołębiarze poznańscy musieli być dość dobrze poinformowani o sytuacji na froncie - z pewnością niejeden z dowódców frontowych by pozazdrościł ... pozdro.
darmatt Napisano 16 Maj 2007 Napisano 16 Maj 2007 @ WojtekAKurde Wojtek prawie spadłem z krzesła jak zobaczylem tego Twojego gołebia ;D
kamilwojciechowski1987 Napisano 7 Luty 2012 Napisano 7 Luty 2012 Witam,jestem tu co prawda nowy. Temat gołębi pocztowych z racji tego,ze jestem hodowca i kolekcjonerem staroci ,jest mi całkiem dobrze znany.Wojsko Polskie używało gołębi od roku 1925-26 do 1939 roku na pewno. Co do działań na froncie wschodnim po 1939 roku nie wiadomo mi totalnie nic. Na granicy II RP i ZSRR co prawda były rozmieszczone gołębniki KOP-u. (5 gołębników) na poszczególnych odcinkach całej granicy z ZSRR).i one podobnie do gołębników wojskowych II RP działy od 1925 do 1939r.Co do Wehrmachtu i Waffen-SS to gołębie służyły praktycznie do końca wojny. Posiadam sporo gołębiarskiej prasy niemieckiej z lat 1940-1944. Która nafaszerowana jest wszelakimi zdjęciami z frontów zarówno wschodniego jak i zachodniego. Jak i sylwetkami zmilitaryzowanej rzeszy ludzi zajmującej się gołębiami dla potrzeb wojska. Mogę chętnym i ciekawskim podesłać skany bądź ksera.To samo jeśli chodzi o Brytyjska i Amerykańska armie.Ciekawym zagadnieniem jest brytyjski Dickin Medal. Odznaczonym nim zostało 32 gołębie za wybitna zasługę podczas działań wojennych.Pozdrawiam
ktos451 Napisano 7 Luty 2012 Napisano 7 Luty 2012 Oj kolego to odgrzebałeś wątek - ale przynajmniej coś nowego w temacie. :)
niflheim85 Napisano 10 Luty 2012 Napisano 10 Luty 2012 Troszke na temat:)http://www.filmy-dokumentalne.pl/wojna-ptakow/
kamilwojciechowski1987 Napisano 11 Luty 2012 Napisano 11 Luty 2012 A ja męczyłem sie słuchając tego filmu na yt po niemiecku :).Dzięki Kolego za linka.
kamilwojciechowski1987 Napisano 25 Luty 2012 Napisano 25 Luty 2012 Gdyby kogoś interesowało więcej fotografii, proszę o info na maila.Chętnie podeśle osobom zainteresowanym tematem.Pozdrawiam
MartinMartin Napisano 31 Lipiec 2012 Napisano 31 Lipiec 2012 kamilwojciechowski1987 czy mógł bym prosic Cię o skany tych niemieckich gazetek gołębiarskich? Posłałem wiadomośc ale chyba nie doszło...
Cowboys From Hell Napisano 1 Sierpień 2012 Napisano 1 Sierpień 2012 Witam.@ MartinMartin- Pisałem do Kamila i powiedział że na dniach się odezwie, bo on wiecznie w delegacji itp. i nie ma czasu.Coby nie zaśmiecać wątku to wrzucam fotkę.Fotka od Kamila kolegi, wrzucam z pozwolenia Kamila.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.