VanWorden Napisano 13 Październik 2006 Autor Napisano 13 Październik 2006 Witam! 699 lat temu, o świcie 13 października, w piątek 1307 roku, we Francji na polecenie króla Filipa IV, aresztowano Templariuszy.. Myślę, że nieważne jest czy traktujemy to jako akt królewskiej pazerności, spisek czy rozbicie niepotrzebnej i anachronicznej instytucji, sam fakt był karygodny. Templariusze byli poddawani straszliwym torturom, jedynie po to by złożyli obciążające siebie, nieprawdziwe zeznania. Wielu podczas tych tortur zmarło, wielu popełniło w królewskich lochach samobójstwo, wielu spłonęło na stosach.. Wspomnijmy ich dziś, nie tylko dlatego, że jest piątek trzynasty", który od tego czasu stał się synonimem pecha, ale także z racji pewnego mitu o rycerzach i ich skarbach, który wielu z nas uwiódł jako dzieci i któremu często zawdzięczamy nasze zainteresowanie poszukiwaniami skarbów.. Pozdrawiam VW
dect Napisano 13 Październik 2006 Napisano 13 Październik 2006 Dobrze i fajnie napisane - zgadzam sie w calej rozciaglosci
KRUSZYNA Napisano 13 Październik 2006 Napisano 13 Październik 2006 Podpisuję się pod tym co napisał VanWorden-jedna z dróg które doprowadziły do tego co robię obecnie była książka i serialPan Samochodzik i Templariusze"(Mikulski w Schwimwagenie :-))i cholera nie wstydzę się tego!pozdrawiamkruszyna
Badylarz Napisano 13 Październik 2006 Napisano 13 Październik 2006 WitamA słyszeliście o tym, że tak naprawdę Pan Samochodzik to dawny As Wywiadu Sowieckiego występujący w czasie II wojny pod przybranym nazwiskiem Hans Kloss.Pozdrowienia i miłych marzeńBadylarz
Badylarz Napisano 13 Październik 2006 Napisano 13 Październik 2006 PS. Teraz wiadomo dlaczego jeździł VW.
Romo Napisano 13 Październik 2006 Napisano 13 Październik 2006 Jako człowiek interesujący się zakonamisądzę że ta świeczka to GOOD pomysł !!!Dołączam się i zapalam swoją.Ps. Mr Samochodzik też był moim idolem i jednym, który tą dziwną miłość do poszukiwań we mnie zaszczepił.
dareQ Napisano 13 Październik 2006 Napisano 13 Październik 2006 .. i właśnie przesąd o PIĄTKU 13-stego wziął się od tej daty... (jak wspomina na początku VanWorden) - choć osobiście nie jestem przesądny..ale świeczkę zapalę :) ku ich czci...
liha Napisano 13 Październik 2006 Napisano 13 Październik 2006 Taaaaaaaa , widze że Kod Leonarda " nadal działa , hahahahahahahahahahahahahahahaha .pozdrawiam i sie nie dołączam.liha
VanWorden Napisano 13 Październik 2006 Autor Napisano 13 Październik 2006 liha - poczytaj coś więcej niż tylko Kod Leonarda" zanim zaczniesz coś pisać;) Mówimy tu o autentycznych ludziach z krwi i kości a nie zakapturzonych mnichach, rodem z Enigmy i wyssanych z palca spiskowych teorii dziejów:))Wspominamy dziś prawdziwych braci Zakonu Świątyni..PozdrawiamVW
liha Napisano 14 Październik 2006 Napisano 14 Październik 2006 VW proszę nie martw sie o moją lekturę.....:) Post taki jak Twój pojawił sie chyba pierwszy raz na tym forum ,całkiem niedługo po czasie gdy wszyscy objawili nagłe zainteresowania symboliką w obrazach Leonarda da Vinci oraz właśnie Zakonem Świątyni. Jest o ile pamiętam rok 2006 , więc jeżeli pogrzebiesz trochę w datach to znajdzie sie świeczka na każdy dzień dla każdego..;) bez urazy ......ale świeczek by zabrakło.pozdrawiam . liha
Ogrodnik Napisano 7 Listopad 2006 Napisano 7 Listopad 2006 Badylarz napisal:Pan Samochodzik to dawny As Wywiadu Sowieckiego występujący w czasie II wojny pod przybranym nazwiskiem Hans Kloss."Zastanawiam sie, po tym co napisales, czy Kloss posiada nasladowce z zycia wzietego. Mialem w reku ksiazke (nie pamietam tytulu) o polskim agencie (sowieckim agentem raczej on nie byl), ktory przebieral sie w mundur niemieckiego generala. Moze wiecie o kim mowa?
SZZ Napisano 7 Listopad 2006 Napisano 7 Listopad 2006 Witam,dopiero dzisiaj zauważyłem ten wątek, dlatego tak późno dorzucam swoje 3 grosze. Gratuluję lekkiego pióra w pisaniu o sprawach trudnych kolego historyku VW! Mnie również, dzięki ŚP Panu Nienackiemu zafascynowała w młodości tragiczna historia zakonu Templariuszy i być może to ukształtowało moje zainteresowania historią, poszukiwaniami i spowodowało, że zdecydowałem się studiować historię. Warto Templariuszom zapalić wirtualną świeczkę w naszej pamięci!PozdrawiamSZZ
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.