Skocz do zawartości

Świeczka dla Templariuszy...

VanWorden

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

699 lat temu, o świcie 13 października, w piątek 1307 roku, we Francji na polecenie króla Filipa IV, aresztowano Templariuszy.. Myślę, że nieważne jest czy traktujemy to jako akt królewskiej pazerności, spisek czy rozbicie niepotrzebnej i anachronicznej instytucji, sam fakt był karygodny. Templariusze byli poddawani straszliwym torturom, jedynie po to by złożyli obciążające siebie, nieprawdziwe zeznania. Wielu podczas tych tortur zmarło, wielu popełniło w królewskich lochach samobójstwo, wielu spłonęło na stosach.. Wspomnijmy ich dziś, nie tylko dlatego, że jest piątek trzynasty", który od tego czasu stał się synonimem pecha, ale także z racji pewnego mitu o rycerzach i ich skarbach, który wielu z nas uwiódł jako dzieci i któremu często zawdzięczamy nasze zainteresowanie poszukiwaniami skarbów..

Pozdrawiam

VW
Napisano
Podpisuję się pod tym co napisał VanWorden-jedna z dróg które doprowadziły do tego co robię obecnie była książka i serialPan Samochodzik i Templariusze"(Mikulski w Schwimwagenie :-))i cholera nie wstydzę się tego!
pozdrawiam
kruszyna
Napisano
Witam
A słyszeliście o tym, że tak naprawdę Pan Samochodzik to dawny As Wywiadu Sowieckiego występujący w czasie II wojny pod przybranym nazwiskiem Hans Kloss.
Pozdrowienia i miłych marzeń
Badylarz
Napisano
Jako człowiek interesujący się zakonami
sądzę że ta świeczka to GOOD pomysł !!!
Dołączam się i zapalam swoją.

Ps.
Mr Samochodzik też był moim idolem i jednym,
który tą dziwną miłość do poszukiwań we mnie
zaszczepił.
Napisano
.. i właśnie przesąd o PIĄTKU 13-stego wziął się od tej daty... (jak wspomina na początku VanWorden) - choć osobiście nie jestem przesądny..
ale świeczkę zapalę :) ku ich czci...
Napisano
liha - poczytaj coś więcej niż tylko Kod Leonarda" zanim zaczniesz coś pisać;) Mówimy tu o autentycznych ludziach z krwi i kości a nie zakapturzonych mnichach, rodem z Enigmy i wyssanych z palca spiskowych teorii dziejów:))
Wspominamy dziś prawdziwych braci Zakonu Świątyni..

Pozdrawiam

VW
Napisano
VW proszę nie martw sie o moją lekturę.....:) Post taki jak Twój pojawił sie chyba pierwszy raz na tym forum ,całkiem niedługo po czasie gdy wszyscy objawili nagłe zainteresowania symboliką w obrazach Leonarda da Vinci oraz właśnie Zakonem Świątyni. Jest o ile pamiętam rok 2006 , więc jeżeli pogrzebiesz trochę w datach to znajdzie sie świeczka na każdy dzień dla każdego..;) bez urazy ......ale świeczek by zabrakło.pozdrawiam . liha
  • 4 weeks later...
Napisano
Badylarz napisal:
Pan Samochodzik to dawny As Wywiadu Sowieckiego występujący w czasie II wojny pod przybranym nazwiskiem Hans Kloss."

Zastanawiam sie, po tym co napisales, czy Kloss posiada nasladowce z zycia wzietego. Mialem w reku ksiazke (nie pamietam tytulu) o polskim agencie (sowieckim agentem raczej on nie byl), ktory przebieral sie w mundur niemieckiego generala. Moze wiecie o kim mowa?
Napisano
Witam,
dopiero dzisiaj zauważyłem ten wątek, dlatego tak późno dorzucam swoje 3 grosze.
Gratuluję lekkiego pióra w pisaniu o sprawach trudnych kolego historyku VW!
Mnie również, dzięki ŚP Panu Nienackiemu zafascynowała w młodości tragiczna historia zakonu Templariuszy i być może to ukształtowało moje zainteresowania historią, poszukiwaniami i spowodowało, że zdecydowałem się studiować historię.
Warto Templariuszom zapalić wirtualną świeczkę w naszej pamięci!
Pozdrawiam
SZZ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie