matiin Napisano 7 Październik 2006 Autor Share Napisano 7 Październik 2006 witam,czy może ktoś ma jakiś pomysł co je spotkało? znalazłem je w promieniu ok 5m. czubeczki też nienaruszone. kolejne fotki z biciami łusek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niechludow Napisano 8 Październik 2006 Share Napisano 8 Październik 2006 Z tak rozerwanymi nabojami spotkałem się na Mazurach( naboje MAS).Jest to efekt podpalenia amunicji - wrzucenie do ogniska, pożar lasu itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiin Napisano 7 Październik 2006 Autor Share Napisano 7 Październik 2006 witam,czy może ktoś ma jakiś pomysł co je spotkało? znalazłem je w promieniu ok 5m. czubeczki też nienaruszone. kolejne fotki z biciami łusek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiin Napisano 7 Październik 2006 Autor Share Napisano 7 Październik 2006 foto2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiin Napisano 7 Październik 2006 Autor Share Napisano 7 Październik 2006 foto3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiin Napisano 7 Październik 2006 Autor Share Napisano 7 Październik 2006 foto4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiin Napisano 7 Październik 2006 Autor Share Napisano 7 Październik 2006 foto5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiin Napisano 7 Październik 2006 Autor Share Napisano 7 Październik 2006 foto6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiin Napisano 7 Październik 2006 Autor Share Napisano 7 Październik 2006 foto7. tak sobie złożyłem, wysokość całkowita 132mm, kaliber ok 13mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiin Napisano 7 Październik 2006 Autor Share Napisano 7 Październik 2006 foto8. Całość.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 7 Październik 2006 Share Napisano 7 Październik 2006 Paliły się i rozrywały np.w ognisku(głupia zabawa),nie mówię że teraz,mogło to być np.kilka lat po wojnie.Wtedy też dzieciaki miały niezdrowe pomysły.pozdrawiamkruszyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 7 Październik 2006 Share Napisano 7 Październik 2006 Rosyjskie 12,7 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiin Napisano 7 Październik 2006 Autor Share Napisano 7 Październik 2006 ptrd,ptrs-ruski ppanc, może być od tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 7 Październik 2006 Share Napisano 7 Październik 2006 Są to amerykańskie Browningi półcalowe różnych producentów, więc niewykluczone, że amunicja być może z rozbitego i palącego się gdzieś nieopodal samolotu. Bądź też ktoś potraktował je ciepłem ogniska :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarubek Napisano 7 Październik 2006 Share Napisano 7 Październik 2006 Zmierz długość łuski. Jeśli 108 mm to 12,7x108 DSzK. Kaliber PTRDi PTRS wynosił 14,5x114http://www.geocities.com/russianammo/145mm.htmlPozdrawiam - Szarubek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 7 Październik 2006 Share Napisano 7 Październik 2006 dszk chodził" na amerykańskiej amunicji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarubek Napisano 7 Październik 2006 Share Napisano 7 Październik 2006 Przy tym samym kalibrze różniły się długością łuski:DSzK 12,7x108, Browning 12,7x99, ale nauka radziecka zna różne przypadki ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarubek Napisano 7 Październik 2006 Share Napisano 7 Październik 2006 Nie popatrzyłem na bicia. Faktycznie Browning. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 7 Październik 2006 Share Napisano 7 Październik 2006 http://www.cartridgecollectors.org/ww2usmfrs/index.htmAmunicja ewidentnie amerykańska i to od różnych producentów i wiele rocznków.Wg.mnie samolot uzbrajany byłby z jednego rocznika i jednej partii amunicji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiin Napisano 7 Październik 2006 Autor Share Napisano 7 Październik 2006 długość łuski 98 - 99 mm, mieżąc dokładnie suwmiarką całą łuskę to 98,9 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasqez Napisano 7 Październik 2006 Share Napisano 7 Październik 2006 Podepne sie pod post. Znalazlem takie same luski na miejscu katastrofy amerykanskiego B 17. Mam pytanie niektore z tych pociskow maja rozne kolory : zolty , niebieski , czarny . Czy ktos z was wie co one oznaczaja?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziki Napisano 8 Październik 2006 Share Napisano 8 Październik 2006 Przeciewpancerny chyba byl czarny. Inny kolor to pewnie smugacz. Co chyba 4 ladowano (smugacz) by strzelec mogl latwiej narzucic poprawke a oko". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
matiin
witam,
czy może ktoś ma jakiś pomysł co je spotkało? znalazłem je w promieniu ok 5m. czubeczki też nienaruszone. kolejne fotki z biciami łusek.
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.