Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 godziny temu, boleo54 napisał:

Piękny Album, piękne zdjęcia, jesteś szczęściarzem otrzymując taki album???

Zdjęcia z patrolu konnego do Marszałka w 1935r. się uzupełniają

B1.jpg

• Słabe 1
Napisano
4 godziny temu, boleo54 napisał:

Piękny Album, piękne zdjęcia

Nie powtarzaj proszę, tych " słodków", bo mi  się po już palce kleją na klawiaturce  ? A to dopiero jeden z kilku...

27 minut temu, boleo54 napisał:

Zdjęcia z patrolu konnego do Marszałka w 1935r. się uzupełniają

B1.jpg

" Ale to już było..."

Napisano

I chyba tak będzie, ja jak zawsze  będę wrzucał , Ty będziesz oglądał ? Tyle, że nauczony smutnym doświadczeniem, już nie będę jak dotychczas  tak "wyrywny". Uśmiechnij się , nie ma co się dąsać. Nie warto ... Pozdrawiam

Napisano
35 minut temu, formoza58 napisał:

I chyba tak będzie, ja jak zawsze  będę wrzucał , Ty będziesz oglądał ? Tyle, że nauczony smutnym doświadczeniem, już nie będę jak dotychczas  tak "wyrywny". Uśmiechnij się , nie ma co się dąsać. Nie warto ... Pozdrawiam

Widzisz, nie ma powodu do dąsania, jeśli by tak było to czułbyś się mocno nobilitowany, a do tego nie widzę powodu. A co do wyrywania, to tak naprawdę czujesz się ,,wyrywany" do czego ?................pomyśl trochę. 

• Słabe 1
Napisano
Teraz, boleo54 napisał:

A co do wyrywania, to tak naprawdę czujesz się ,,wyrywany" do czego ?................pomyśl trochę. 

Ano właśnie, czytaj uważniej. Nie chodzi akurat o to, że czuję się "wyrywany", tylko, nauczony smutnym doświadczeniem przez ostatnie lata, nie będę " wyrywny" , czyli nie będę pchał się przed szereg, ili nie będę nadgorliwy, lub będę oszczędny w postach... Tak, że, nie warto

Pozdrawiam

Napisano
W dniu 18.01.2021 o 14:21, boleo54 napisał:

Szanowni Państwo. Zbliża się rocznica ważnego wydarzenia w historii 14PUJ. Środowiska związane z Pułkiem ułanów Jazłowieckich na pewno zechcą to wydarzenie uczcić w szczególny sposób. Jako kolekcjoner i pasjonat 14PUJ, pragnę do tego wydarzenia dołożyć małą cegiełkę. W Albumie jaki opracowałem i wydałem, na str.6 zawarłem sentencję odnoszącą się do tej rocznicy. Natomiast w rozdziale V pkt.1 załączone są zdjęcia dokumentujące to wydarzenie. Dodam tylko, że oryginały tych zdjęć znajdują się w moich zbiorach.

61.jpg

137.jpg

138.jpg

139.jpg

140.jpg

141.jpg

142.jpg

143.jpg

144.jpg

145.jpg

Pora na rocznicowego " kochelberga" za Pułk . Zgodnie z obietnicą uzupełnienie zdjęć z uroczystości w Tomaszowie , z mojego archiwum pułkowego. Od momentu przyjazdu " Dziadka", poprzez uroczystości na Siwej Polanie...

tom00.JPG

tom0.JPG

tom3.JPG

tom5.JPG

tom12.JPG

tom13.JPG

tom15.JPG

tom16.JPG

tom17.JPG

tom19.JPG

tom20.JPG

tom21.JPG

tom22.JPG

tom23.JPG

tom24.JPG

• 5 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano
W dniu 22.01.2021 o 17:34, boleo54 napisał:

Trzecie zdjęcie to prawdopodobnie, wymarsz patrolu w grudniu, do klasztoru w Jazłowcu. Jeden z tych patroli prowadził por. E. Brant.

W patrolu do Jazłowca Edward Brandt wziął udział jako podporucznik po promocji, a tutaj na zdjęciu jest już jako porucznik i prowadzi ułanów szkoły podoficerskiej Pułku.

Do Jazłowca wyruszył z kolegą "po promocji" , ppor. Aleksandrem Rylke plus luzacy i podkuwacze.

Napisano
W dniu 22.01.2021 o 20:59, boleo54 napisał:

Szkoda że zakończył to w 1937r. Został Album zdjęć dokumentujący jego służbę. W 14PUJ ją zakończył.☹️

Smutny koniec służby  por, Edwarda Brandta... Z Jego pogrzebu, w sierpniu 1937 roku, kiedy pluton trębaczy przybyły z Obozu Letniego wystąpił podobnie jak pluton honorowy, w szyku pieszym.

alb pogrz.JPG