Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podniosły temat?? Niewiele mogę dodać?

• Może coś wcześniejszego.
  • Perełka! ?      Następne zdjęcie 17x11cm. mistrza Munza. Uczestnicy patrolu bojowego w dn. 8.III. do 21.III. 1935r. z życzeniami od Pułku dla Pana Marszałka Polski. Jak wiadomo nie zastano jubilata z wiadomych powodów. Na odwrocie zdjęcia, pamiątkowa dedykacja pisana ręką D-cy Pułku               p.płk. dypl.  Andrzeja Kunachowicza.  Pieczątka i podpis.

PU.jpg

Napisano

?? Prima

Mistrz, pieczątka, czy podpis dcy Pułku, miła i ważna rzecz dla Kolekcjonera. Ale to co można zidentyfikować ... bezcenne. Lewa część koszar widoczna, nawet kawałek  pułkowego kortu się załapał ? Są prawie na wybiegu z koszar. O, a gdzie pełny owsiak dla " Senatora" ? Wszyscy mają z przodu, u dowódcy pewnie niewidoczny , z tyłu.

Napisano
2 godziny temu, boleo54 napisał:

Niewiele mogę dodać?

Uzupełnię jeszcze co nieco o uczestnikach warty honorowej. Pierwszy, Józef Kogut ...

Został przydzielony jako rekrut do 3 szwadronu 3 listopada 1934 roku. Po przysiędze w grudniu 1934 roku, w styczniu 1935 roku został powołany do szkoły podoficerskiej Pułku przy 1 szwadronie, który w tamtym roku był szwadronem szkolnym. Nauka trwała od stycznia do lipca 1935 roku. Może dlatego Józef Kogut nie pojechał w ramach plutonu honorowego Pułku, na uroczystości pogrzebowe marszałka Józefa Piłsudskiego, w maju 1935 roku w Warszawie.
Szkołę podoficerska ukończył pomyślnie w początku lipca z lokatą 20, z wynikiem dobrym, na 63 ułanów szkoły. Następnie wrócił  i pełnił dalszą służbę w macierzystym 3 szwadronie.W dniu święta pułkowego w dniu 10 lipca zostaje awansowany do stopnia starszego ułana . W święto pułkowe w lipcu 1936 roku kpr. Kogut uhonorowany Znakiem Pułku. tego roku w październiku zakończył służbę czynną.

kogut0.JPG

kogut 4.JPG

kogut2.JPG

Napisano
2 godziny temu, formoza58 napisał:

Jw.

Druga połowa się zawieruszyła. Tak mi się przy okazji mimo woli przypomnial " Killer" i pan Waldek z cargo ? 

kogut3.JPG

Widzę, ż ułana Koguta masz obstawionego pamiątkami? Pamiątki cenne, szkoda, że gdzieś zostały sponiewierane - ale są.?

Tak na marginesie: tylko my dwaj dorzucamy coś do wątku, a co reszta Jazłowiaków?

Napisano

Przez lata obserwowałeś i byłeś jednym z tysięcy obserwujących trzy gigantyczne części wątku jazłowieckiego na innej stronie . I tutaj jest dokładnie tak samo. Ja przez lata kieruję się dewizą ze szwoleżerskiego sztandaru: " Tuum fac nec respicies finen". I czynię  ? I raduje się serducho, że w tym przypadku spojrzało do niego przeszło 45000 ludzi, zainteresowanych historią " Czternastki". I przez lata wrzucałem, co znalazłem, starając się, aby czytelne, często technicznie " dopieszczone" materiały mogły się przydać innym. Nagrodą bywało i bywa wiadomość na priv. Raczej nie z " darami", lecz prośbą o pomoc w znalezieniu choćby małego śladu Bliskich, którzy  w któryś latach przewinęli się przez Pułk.  A podziękowanie za pomoc i  choćby cieple świąteczne życzenia, w zupełności mi wystarczą.  I dalej będę tak czynił, czy w zacnym towarzystwie, czy też sam ? 

Teraz, boleo54 napisał:

Tak na marginesie: tylko my dwaj dorzucamy coś do wątku, a co reszta Jazłowiaków?

A reszta Jazłowiaków? W komplecie, siedzą weseli w siodłach w " Niebieskim Garnizonie" , aż Im szablimenty podskakują ? 

Napisano

I jeszcze słów kilka o drugim Jazłowiaku z warty honorowej w krypcie św. Leonarda w dniu 3 grudnia 1935 roku...

Tadeusz Guzik przybył do służby czynnej w Pułku min. z Józefem Kogutem  3 listopada 1934 roku, w szeregi 1 szwadronu. 1 lutego 1935 roku przystąpił do nauki w pułkowej szkole podoficerskiej przy 1 szwadronie. 22 czerwca odbył się bieg patrolowy dla ułanów elewów pułkowej szkoły podoficerskiej i brygadowej szkoły podoficerskiej CKM. Starszy ułan Guzik zajął w nim 31 miejsce na 87 uczestników. W początku lipca ukończył szkołę w wynikiem dobrym, z lokatą 22 na 63. Na kaprala awansował 19 marca 1936 roku i w tymże roku podczas święta pułkowego otrzymuje Znak Pułkowy. Powinien wyjść do cywila w pażdzierniku, ale zostaje prawdopodobnie  na podoficera nadterminowego. Wskazuje na to jedno z podkoloryzowanych zdjęć, przedstawiające kpr. Tadeusza Guzika w podoficerskich szaserach.

Na zdjęciu nr. 1 st. uł. Guzik przed katedrą wawelską pamiętnego 3 grudnia 1935 roku. Na zdjęciu nr.2  jako kapral w 1936 roku.

guzik0.JPG

guzik kpr.JPG

Napisano
W dniu 17.01.2021 o 11:14, boleo54 napisał:

Podniosły temat?? Niewiele mogę dodać?

• Może coś wcześniejszego.
  • Perełka! ?      Następne zdjęcie 17x11cm. mistrza Munza. Uczestnicy patrolu bojowego w dn. 8.III. do 21.III. 1935r. z życzeniami od Pułku dla Pana Marszałka Polski. Jak wiadomo nie zastano jubilata z wiadomych powodów. Na odwrocie zdjęcia, pamiątkowa dedykacja pisana ręką D-cy Pułku               p.płk. dypl.  Andrzeja Kunachowicza.  Pieczątka i podpis.

PU.jpg

Tak Pułk żegnał  na terenie koszar na Jalowcu odchodzący do Warszawy patrol...

ra pozegnanie.JPG

Napisano

Brawo? Piękne uzupełnienie do zdjęcia. Widać jak w szczególny sposób Pułk odprawiał Patrol. Jest jeszcze kilka zdjęć z przejazdu Patrolu, zdjęcia z trasy.

Nic dziwnego, że pamiątkową dedykację na zdjęciu napisał i podpisał sam Dowódca pułku.

Napisano

Szanowni Państwo. Zbliża się rocznica ważnego wydarzenia w historii 14PUJ. Środowiska związane z Pułkiem ułanów Jazłowieckich na pewno zechcą to wydarzenie uczcić w szczególny sposób. Jako kolekcjoner i pasjonat 14PUJ, pragnę do tego wydarzenia dołożyć małą cegiełkę. W Albumie jaki opracowałem i wydałem, na str.6 zawarłem sentencję odnoszącą się do tej rocznicy. Natomiast w rozdziale V pkt.1 załączone są zdjęcia dokumentujące to wydarzenie. Dodam tylko, że oryginały tych zdjęć znajdują się w moich zbiorach.

61.jpg

137.jpg

138.jpg

139.jpg

140.jpg

141.jpg

142.jpg

143.jpg

144.jpg

145.jpg

Napisano (edytowane)

?Oo, Leonie, jeszcze sporo czasu do rocznicowego " kochelberga" za Pułk. Ale kiedy nadejdzie ten czas, chętnie dołożę do kompletu resztę brakujących zdjęć z uroczystości na Siwej Polanie.

A póki co, karnawał za progiem, więc  kilka słów, jak onegdaj  bywało. I co się przytrafiło młodemu, pięknemu i romantycznemu porucznikowi Pułku ? ... 

Ułan jazłowiecki.JPG

Edytowane przez formoza58
Napisano

W temacie rocznicy, co miałem to dałem. Mogę dołożyć jeszcze zdjęcie dekoracji Sztandaru 1 PUK, na tej samej uroczystości, zrobione przez Warszawską Agencję Fotograficzną. A jak przyjdzie czas rocznicy i na forum zrobi się tłoczno, będę tylko czytał i przeglądał.

146.jpg

Napisano
Teraz, boleo54 napisał:

A jak przyjdzie czas rocznicy i na forum zrobi się tłoczno, będę tylko czytał i przeglądał.

I na pewno się nie zawiedziesz ? 

Odnośnie zamieszczonego momentu uhonorowania sztandaru braterskiego 1 Pułku Ulanów Krechowieckich warto dodać dla nie wtajemniczonych, że w dalszym planie za sztandarem, konno, stoi ppłk. Konstanty Plisowski. Nasz kochany, trydziesto kilkuletni  " Stary Plis".

Napisano
2 godziny temu, formoza58 napisał:

I na pewno się nie zawiedziesz ? 

Odnośnie zamieszczonego momentu uhonorowania sztandaru braterskiego 1 Pułku Ulanów Krechowieckich warto dodać dla nie wtajemniczonych, że w dalszym planie za sztandarem, konno, stoi ppłk. Konstanty Plisowski. Nasz kochany, trydziesto kilkuletni  " Stary Plis".

Chyba, pułkownik, z tego co wiadomo, awansował z majora na pułkownika z pominięciem p.płk.

Napisano

Kiedy zmieniono obchody święta pułkowego z grudniowego ziąbu na lipiec, bywało, że popadło na upał. Wtedy oficerowie występowali w " gali", natomiast reszta Pułku występowała skromniej, ale praktyczniej, w bluzach letnich. I to również tyczyło plutonu trębaczy. Jak tutaj , podczas święta w 1927 roku, kiedy Pułk defilował wtedy w szyku pieszym.

pl treb.JPG

Napisano
22 godziny temu, formoza58 napisał:

Kiedy zmieniono obchody święta pułkowego z grudniowego ziąbu na lipiec, bywało, że popadło na upał. Wtedy oficerowie występowali w " gali", natomiast reszta Pułku występowała skromniej, ale praktyczniej, w bluzach letnich. I to również tyczyło plutonu trębaczy. Jak tutaj , podczas święta w 1927 roku, kiedy Pułk defilował wtedy w szyku pieszym.

pl treb.JPG

I  święto pułkowe w upalny lipiec 1927 roku.

Podczas obiadu w cieniu i chłodku  ujeżdżalni krytej nr.1 widoczni ułani w bluzach letnich, oficerowie w " gali"...

u sw 27r0.JPG

u sw 27r1.JPG

Napisano

Jw.

A tutaj komplet Gości Honorowych i oficerów w " gali". Same znane twarze ? Na  pierwszym kadrze siedzi mjr. Piotr Massalski, mjr. Kazimierz Plisowski,, mjr. Ryszard Garniewicz. Na drugim stoją min.  " Kocio" i " Stary Plis". Między paniami w swoim delikatnym siadzie " Filka". .. .

u sw 1.JPG

u sw2.JPG

u sw3.JPG

Napisano

Oj tam, oj tam, dawno odstawiłem " cukier" ? A czy ładna? W każdym razie nie kolekcja jeno  44- letnie, aktywne archiwum pułkowe . A i ja  kolekcjonerem nie bylem i póki co nie jestem ?

Napisano

Te pierwszy raz widzę ? ?

Na pierwszym prawdopodobnie święto pułkowe w 1933 roku. Od lewej pierwszy zca Pułku mjr. dypl. Jerzy II Zaleski, pierwszy od prawej ppłk. dypl. Andrzej Kunachowicz. Porucznik z adiutanckimi sznurami wygląda na por. Tadeusza Płoskiego. On miał KW .

Portret porucznika... Wygląda na to, że prezentowany zbiór pochodzi z lat 1929 i zakończy się w sierpniu 1937 roku.

Tutaj prawdopodobnie por. E. Brandt na " Senatorze", ale nie jako dca patrolu imieninowego w marcu 1935 roku. Ułani z korpusówkami szkoły podoficerskiej.