Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam gorąca prośbę do wszystkich użytkowników. Poszukuję wszelkich materiałów, zdjęć i dokumentów dotyczących 9 pułku strzelców konnych.
W swoich zbiorach tzn. Klub Byłych Żołnierzy 9 SPK i 9 PSK AK oraz Towarzystwo Pzryjaciół 9 PSK mamy tego sporo, ale zawsze może się pojawi coś nowego. Wszystko dla celów historyczno-dokumentacyjnych - żadnej komercji...
Pozdrawim i z góry dziękuję.

ewentualny kontakt
tel. 608-056-808
9psk@interia.pl
  • Odpowiedzi 165
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 2 weeks later...
  • 10 months later...
Napisano
Serdeczne dzięki. W zbiorach naszej Izby Pamięci nie posiadaliśmy zdjęcia kpr. Szulca (a w sumie mamy ich ok. 300). Poniżej garść informacji o Bernardzie Szulcu na podstawie rozkazów dziennych pułku z lat 1925-1927.

Urodzony w 1903 r. Pochodził z Czyżewa. W 9 psk od 1924 r.
W okresie X.1924-IV.1925 r. jako strz. przebywał na 6-miesięcznym kursie podkuwaczy przy K.O.S.K. Nr III;
Awans na st.strz. pomiędzy IX.1925 a II.1926, ale o dziwo nie odnotowany w rozkazach dziennych 9 psk; z dniem 1.XI.1926 r. awansowany do stopnia kaprala rzeczywistego Równocześnie mianowany podoficerem zawodowym w kategorii liniowej z terminem obowiązkowej służby w wojsku stałem do dnia 31.X.1929 r. Na zawodach sportowych pułku 16.VII.1927 r. zajął 3-cie miejsce w biegu na 800 m.

Polecam się na przyszłość.
Napisano
Dudzin! Czy w rozkazach dziennych nie spotkałeś nazwiska Szorc. Podoficer zawodowy 9psk, oddelegowany do Warszawy (jako instruktor szermierki na AWF?) Podobno udzielał prywatnych lekcji oficerom przed pojedynkami.
Napisano
Przypuszczam, że oddelegowano go na kilka lat przed wojną. Nic więcej nie wiem, po prostu spotkałem jego wnuka i tak się zgadaliśmy na temat kawalerii.
Napisano
Poszukam, choć nic nie mogę obiecać. Od ręki mamy dostęp do rozkazów z lat 1925, 1926, 1927, 1928, 1930 i 1938. Kopii pozostałych nie posiadamy, ale zobaczymy co się da zrobić.
  • 9 years later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...