Skocz do zawartości

Jak zapakować maskę WSR?

P11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak regulaminowo zapakować maskę WSR do torby, aby wlaściwie ją wyjmować? Proszę o komentarze.
Napisano
Nie było masek wsr !!! Mowa chyba o wz32 WSR to producent.
W torbie masz dwie komory duza i mała do małej chowasz pochłaniacz a do duzej połaczone rura czesc twarzowa i reszta rury. Ot proste.
pozdro Marek
Napisano
Dziękuję uprzejmie za wyjaśnienia, ale czy mógłbym dowiedzieć się o ułożenie maski w torbie. Czy paskami do zewnatrz, czy rura na dnie? Trochę to uperdliwe, ale chodzi mi o takie właśnie szczegóły. Pozdrawiam!
Napisano

nnie taki znowu wielki ten błąd w nazewnictwie, czyż nie? Przecież dało się zrozumieć pytanie. Obok skan z oficjalnego druku MSWojsk.

Napisano
Panowie, ale jak ją poprawnie zapakować?? Może istnieje rysunek przedstawiający wnętrze torby z ułożeniem maski.
Wydaję mi się, że pewne określone zapakowanie maski ułatwiało szybkie i wygodne jej wydobycie w stanie zagrożenia atakiem gazowym.
Napisano
Znam ten skanik - podrecznik d-cy plutony 1938, albo podrecznik druzynowego ten sam okres. Pytanie ino czy to nie jest jakis byk ? Cóż niby ma to WSR oznaczac ? Wytwórnie Starych Rupieci ? Nigdzie indziej nie widziałem takiego oznaczenia - na masce też go nie ma (na żadnej mi znanej). Podobnie w instrukcji o tej masce - ani mru mru o WSR.
Napisano
Moim zdaniem to WSR to pomyłka - czemu bowiem nie ma na maskach takiego oznaczenia ? Takiego wytwórcy o skrócie WSR też nie znam.

Ale chetnie dam się przekonać że WSR jednak istniało w dowolnej postaci :)
Napisano
A ARS co znaczy? Ja chciałem kiedyś upchnąć powojenną maskę razem z przykręconym wężem - nie dało się, ale z tego co widziałem, to nosili w 39 maski razem z przykręconym wężem.
Pozdrawiam
Napisano
Polskie maski ARS byly kopia francuskich masek ARS (co pieknie przekazal Berlin - aparat oddechowy specjalny), zas francuskie maski RSC byly modyfikacja masek ARS dla cywilów (C=civil), a polskie maski RSC kopią francuskich RSC. A jak rozumiec skrót WSR i tak nie wiem...
Napisano
P11, maskę pakujesz do torby:
1. Pochłaniacz do mniejszej kieszeni tam gdzie na dnie jest sprężyna. Oczywiście gwintem do góry.
2. Maskę do drugiej kieszeni paskami do dołu i okularami do wewnątrz (w kierunku pochłaniacza) tak żeby ‘’gwizdek był na górze po zewnętrznej stronie. Rurę zawijasz, ale nie powinna się załamywać.
Napisano
Wielkie dzięki, o to mo chodziło! WSR to oczywiście błąd, ale zaczęło się robić interesująco. Pozdrawiam Wszystkich!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie