Stadler Napisano 5 Październik 2006 Napisano 5 Październik 2006 Tylko, że Wasz pokrowiec niestety mi sie nie podoba, gdyż źle rozwiązane jest mocowanie do pasa, natomiast patrząc na kontrukcje innych rodzajów pokrowców, śmiem twierdzić, że do zamykania z góry powinien być skórkowy listek, jego przedłużeniem może być troczek własciwie przypinany do knopika.
Stadler Napisano 10 Grudzień 2006 Napisano 10 Grudzień 2006 Pytanie do znawców:Czy w 1939r niemieccy strzelcy górscy nosili powszechnie szelki skórzane?Toczę spór z kolegą, który upiera się, że GJ to jednostka specyficzna i już w 1939r używali masowo skórzanych szelek...Jak to z tym jest?
Albert Napisano 17 Grudzień 2006 Autor Napisano 17 Grudzień 2006 jeszcze kilka fotek do tematu postu... rozne sposoby troczenia
Hindus Napisano 30 Styczeń 2007 Napisano 30 Styczeń 2007 Odświeżam stary wątek, bo natrafiłem na ciekawe zdjęcie (niestety okresu wojny, w którym zostało ono zrobione nie znam – mogę tylko przypuszczać, że to lata 1939 – 41). Nie do końca pasuje ono do głównego tematu tego wątku, ale myślę, że powinno Was zainteresować. Żołnierz Wehrmachtu na pierwszym planie, ma „plecak szturmowy” zmajstrowany z uchwytu menażki i dwóch pasków od chlebaka – ciekawe jak to było przytroczone pod spodem (pod menażką i celtą).PozdrawiamHindus
Albert Napisano 30 Styczeń 2007 Autor Napisano 30 Styczeń 2007 Bardzo prosto: bierzesz pasek od chlebaka przekladasz przez plecy w poziomie a jego koncowki przez ramiona i podczepiasz do uchwytu menazki. Celta jest owinieta dookola menazki i spieta trokiem ... jednoczesnie trok spina pas od chlebaka na dole, zeby nie dundalo. Ciekawa koncepcja i musze przyznac, ze widze pierwszy raz.
Albert Napisano 30 Styczeń 2007 Autor Napisano 30 Styczeń 2007 i wydaje mi sie, ze wystarczy do tego jeden pasek od chlebaka a nie 2
kiler p Napisano 30 Styczeń 2007 Napisano 30 Styczeń 2007 Z ciekawości aż sam coś takiego sobie zrobiłem. Nie jestem zbyt barczysty, ale na maksymalnym rozciągnięciu pasek ledwo wystarczył, czyli ten koleś ze zdjęcia musiał być naprawdę wątły (albo pasek miał dłuższy). Poza tym wydaje mi się, że samodzielnie ściągnięcie czegoś takiego, może inaczej - szybkie samodzielne ściągnięcie było niemożliwe.
Albert Napisano 30 Styczeń 2007 Autor Napisano 30 Styczeń 2007 Chcialbym zuwazyc, ze wtedy ludzie byli mniejsi, a w oporzadzaniu sie pomagali koledzy.
NATANael Napisano 10 Grudzień 2013 Napisano 10 Grudzień 2013 Hindus Tu jest pokazany sposób mocowania do szelek (zob. link) http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=40&t=132766Temat poświęcony tzw Sturmgepackomhttp://www.rohr.fora.pl/stosstrupp,27/sturmgepack,37.htmlNa zdjęciuSturmgepack tzw. A rama
Slajmi130 Napisano 15 Grudzień 2013 Napisano 15 Grudzień 2013 Świetny kotlet gratulacje... 6 lat i a pewno nikt przez tyle czasu do tego ie doszedł. Ale liczą się chęci
Hindus Napisano 15 Grudzień 2013 Napisano 15 Grudzień 2013 W każdym razie podziękował za chęci...PozdrawiamHindus
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.