Aikikai Napisano 23 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2006 Witam Wszystkich,już jakiś czas temu obiło mi się o uszy coś odnośnie przepisu, że w Wojsku Polskim żołnierze płci męskiej mogą mieć długie włosy, (o kobiety-żołnierzy nie pytam, bo to jest sprawa jasna). Jak sobie przypominam, słyszałem, że obcinanie aruszało godność człowieka". Jednak nie jestem pewien, czy w ogóle taki przepis istnieje.Dziasiaj na stronie Wojska Polskiego (www.wojsko-polskie.pl) znalazłem następujące zdjęcie: http://www.wojsko-polskie.pl/wortal/gallery/d/13587-3/Every+kid+has+a+toy.JPG , proszę spojrzeć na żołnierza na pierwszym planie - ma długie włosy.Bardzo proszę zorientowanych o wypowiedź: czy noszenie długich włosów jest w Wojsku Polskim dopuszczone, czy też nie. Jeśli jest, to jak należy je upinać?Może ktoś posiada dany przepis?Za wszelką pomoc z góry dziękuję i pozdrawiamAikikai Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Benny Hill Napisano 23 Wrzesień 2006 Share Napisano 23 Wrzesień 2006 Po pierwsze, zolnierz na pierwszym planie jest kobieta.Po drugie, Regulamin Ogólny SZ RP 96. Żołnierz powinien mieć włosy (wąsy, brodę) schludnie i krótko ostrzyżone. Kobiety na czas pełnienia służby i wykonywania ćwiczeń wojskowych upinają włosy w taki sposób, by nie przeszkadzały podczas wykonywanych czynności służbowych.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aikikai Napisano 23 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2006 Czy nie ma zatem żadnej możliwości, aby zołnierz - mężczyzna mógł mieć długie włosy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Benny Hill Napisano 23 Wrzesień 2006 Share Napisano 23 Wrzesień 2006 Niestety nie. Regulaminy sa w wojsku podstawa, i obowiazuja wszystkich od szeregowego, do generala.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ładziak111 Napisano 23 Wrzesień 2006 Share Napisano 23 Wrzesień 2006 nasza armia jest w takiej rozsypce że wszystko jest możliwe ... nawet długie włosy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 23 Wrzesień 2006 Share Napisano 23 Wrzesień 2006 ooo to jest nowy. W starym było że włosy i zarost mają być schludne i nie przeszkadzać w wykonywaniu obowiązków służbowych. Pozostaje kwestia co to znaczy schludne- ale to określa zawsze dowódca jednostki w rozkazie dziennym :-). Inna sprawa rezerwści- oni mogą mieć długie włosy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Benny Hill Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Nie tak znowu nowy, bo obowiazuje juz od 10 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Długie włosy w WP to absurd. Oczywiście niezgodny z regulaminem. Wyjątek stanowią TYLKO kobiety. Ładziak: Na jakiej podstawie sądzisz, że WP jest w rozsypce ? Jesteś żołnierzem w służbie czynnej ? Podaj jakieś argumenty !Pozdrawiam d007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 A mówi sie że co pod beretem to zołnierza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aslv Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 witam co do rozsypki d007 argumenty prosze bardzo;nasze czolgi dojada z lawety (wagonu) DO PIERWSZEGO ZAKRETU I SIE SYPIA!o reszcie sprzetu nie wspomne.A i wiem co mowie Poznań Wyzsza oficerska i Braniewo 2980.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boro Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 aslv!!!Co ty wiesz o zabijaniu...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ładziak111 Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 wiem bo widziałem przez lata ten bałagan od środka ,niekończące się pokazówki , sprzątanie , totalny rozkład dyscypliny . to co się widzi w telewizji to zupełnie inny temat . defilady , pokazowe zajęcia taktyczne z hukiem petard i seriami ślepaków to utwierdza przypadkową osobę że wszystko jest oki . zresztą to temat rzeka ... dla kolegi wyżej jestem po 2-letnim zmechu CSWL poznań pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ładziak111 Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 1992-1994 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Ja tez po służbie w zmechu i jakoś żadnego sypiącego się rozkładu nie zauważyłem. Ale widocznie służyliśmy w innym wojsku ;)Pozdrawiam d007PS: Prosiłem o argumenty a nie frazesy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 A i jeszcze jedno rok 92-94 a rok 2006 dzieli ponad DEKADA. To tylko tak na marginesie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ładziak111 Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 w 1994 ukończyłem szkołę chorążych , a następmie przez kilka długich lat pracowałem w armii ,przez cały czas z wojskiem . d 007 czy mógłbyś napisać na czym polegała Twoja służba w wojsku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ładziak111 Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 ten ktoś na zdjęciu może być np:tłumaczem ,jakimś cywilem z organizacji humanitarnej ubranym w hełm i kamizelkę taktyczną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Panie Ładziak111, argumentów na potwierdzenie owej ozsypki" nadal brak. Jest takie powiedzenie, że gdzie kończy się logika tam zaczyna się armia. Jednak stwierdzenie, że wojsko jest w rozsypce jest całkowicie nieadekwatne i na wyrost.Moja służba polegała na służeniu Ojczyźnie jako zwykły, prosty kapral po PDF-ie. I to pare ładnych lat po Panu.Być może dlatego mamy inny obraz tego wszystkiegoPozdrawiam d007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faku Napisano 25 Wrzesień 2006 Share Napisano 25 Wrzesień 2006 To jest jakas bzduraaa. człowiek zapuszcza włosy pare lat dba o nie kase wydaje a ty trza scąc, oskarzyc ich o oszpecenie bo tak jest!!! a niech zona z dziecmi go zuci za to ze sie obcioł i co!! Moze zebyniedługo bedą wyrywali?? jak tos włosy ma ichce miec to niech je ma a nie tu bedą obcinki robic.Ogólnie to chyba słyszałem o paru przypadkach ze mieli długie włosy ale czy to prawda to nie wiem bajek nie bede wymyslał:-)pozdroPs. najlepiej nie isc wogóle starata czasu!!!!! no chyba ze ktosa lubi to tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boro Napisano 25 Wrzesień 2006 Share Napisano 25 Wrzesień 2006 Kolego ładziak...Mi właśnie leci 13-ty rok w armii, ale dzięki Bogu nie jestem po Zmechu... Ale nawet jestem gotów zgodzić się z totalnym rozpadem armii, ale tylko w pododdziałach piechoty - sorka, ale takie jest moje zdanie. Większej trzody jak na Zmechu nie widziałem...Mam nadzieję, że twoja kariera rzuciła Cie w jakiesś inne zakamarki MONu...PozdrawiamBoro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ładziak111 Napisano 25 Wrzesień 2006 Share Napisano 25 Wrzesień 2006 tak te pododdziały są faktycznie dużym wyzwaniem dla żołnierza zawodowego / można się szybko wypalić" / . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 27 Wrzesień 2006 Share Napisano 27 Wrzesień 2006 a co Boro - podchorążacy troche na tobie sie powyżywali? -na kims musza Wracajac do tematu - to przeciw długim wlosom przemawiaja dwa argumenty pierwsze erste - długie włosy zawsze będa sie kojarzyc i kojarzą sie z BRUDEM - utrzymanie higieny tychze nie jest mozliwe w wojsku drugie erste - nie wyobrazam sobie długich wlosów pod hełmem,przycisniętych szelkami oporządzenia poszarpanych przy cwiczeniach walki wręcz- a płonąca glowa żolnierza na napalmowym torze przeszkód (o ile takie jeszcze istnieja) byłaby ciekawym widokiem Uważam ze długie wlosy w wojsku moze mieć tylko koszarowy fryzjer stojacy całymi dniami za fotelem Zapytajcie koledzy prawdziwych żołnierzy dlaczego kiedys przed poligonami strzygli głowy na zero i do czego uzywali talku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romo Napisano 27 Wrzesień 2006 Share Napisano 27 Wrzesień 2006 Kurde ostatnio u mnie w Kaliszu widziałem policjanta z długimi włosami - takimi do ramion.Jak ja tam startowałem to było nie wyobrażalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 27 Wrzesień 2006 Share Napisano 27 Wrzesień 2006 Moja rada: zmień płeć.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarubek Napisano 27 Wrzesień 2006 Share Napisano 27 Wrzesień 2006 To istotny dylemat: co sobie dać obciąć?Jak szedłem do wojska wolałem jednak obciąc włosy ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.