Skocz do zawartości

Długie włosy we współczesnym Wojsku Polskim. Czy istnieje taki przepis?

Aikikai

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich,

już jakiś czas temu obiło mi się o uszy coś odnośnie przepisu, że w Wojsku Polskim żołnierze płci męskiej mogą mieć długie włosy, (o kobiety-żołnierzy nie pytam, bo to jest sprawa jasna). Jak sobie przypominam, słyszałem, że obcinanie aruszało godność człowieka". Jednak nie jestem pewien, czy w ogóle taki przepis istnieje.
Dziasiaj na stronie Wojska Polskiego (www.wojsko-polskie.pl) znalazłem następujące zdjęcie: http://www.wojsko-polskie.pl/wortal/gallery/d/13587-3/Every+kid+has+a+toy.JPG , proszę spojrzeć na żołnierza na pierwszym planie - ma długie włosy.

Bardzo proszę zorientowanych o wypowiedź: czy noszenie długich włosów jest w Wojsku Polskim dopuszczone, czy też nie.
Jeśli jest, to jak należy je upinać?
Może ktoś posiada dany przepis?

Za wszelką pomoc z góry dziękuję i
pozdrawiam

Aikikai

Napisano
Po pierwsze, zolnierz na pierwszym planie jest kobieta.

Po drugie, Regulamin Ogólny SZ RP
96. Żołnierz powinien mieć włosy (wąsy, brodę) schludnie i krótko ostrzyżone. Kobiety na czas pełnienia służby i wykonywania ćwiczeń wojskowych upinają włosy w taki sposób, by nie przeszkadzały podczas wykonywanych czynności służbowych.
Pozdrawiam
Napisano
ooo to jest nowy. W starym było że włosy i zarost mają być schludne i nie przeszkadzać w wykonywaniu obowiązków służbowych. Pozostaje kwestia co to znaczy schludne- ale to określa zawsze dowódca jednostki w rozkazie dziennym :-). Inna sprawa rezerwści- oni mogą mieć długie włosy.
Napisano
Długie włosy w WP to absurd. Oczywiście niezgodny z regulaminem. Wyjątek stanowią TYLKO kobiety.

Ładziak:

Na jakiej podstawie sądzisz, że WP jest w rozsypce ?
Jesteś żołnierzem w służbie czynnej ? Podaj jakieś argumenty !

Pozdrawiam
d007
Napisano
witam co do rozsypki d007
argumenty prosze bardzo;
nasze czolgi dojada z lawety (wagonu) DO PIERWSZEGO ZAKRETU I SIE SYPIA!o reszcie sprzetu nie wspomne.A i wiem co mowie Poznań Wyzsza oficerska i Braniewo 2980.
pozdrawiam
Napisano
wiem bo widziałem przez lata ten bałagan od środka ,niekończące się pokazówki , sprzątanie , totalny rozkład dyscypliny . to co się widzi w telewizji to zupełnie inny temat . defilady , pokazowe zajęcia taktyczne z hukiem petard i seriami ślepaków to utwierdza przypadkową osobę że wszystko jest oki . zresztą to temat rzeka ... dla kolegi wyżej jestem po 2-letnim zmechu CSWL poznań pozdrawiam
Napisano
Ja tez po służbie w zmechu i jakoś żadnego sypiącego się rozkładu nie zauważyłem. Ale widocznie służyliśmy w innym wojsku ;)

Pozdrawiam
d007

PS: Prosiłem o argumenty a nie frazesy ;)
Napisano
w 1994 ukończyłem szkołę chorążych , a następmie przez kilka długich lat pracowałem w armii ,przez cały czas z wojskiem . d 007 czy mógłbyś napisać na czym polegała Twoja służba w wojsku ?
Napisano
Panie Ładziak111, argumentów na potwierdzenie owej ozsypki" nadal brak.
Jest takie powiedzenie, że gdzie kończy się logika tam zaczyna się armia. Jednak stwierdzenie, że wojsko jest w rozsypce jest całkowicie nieadekwatne i na wyrost.

Moja służba polegała na służeniu Ojczyźnie jako zwykły, prosty kapral po PDF-ie. I to pare ładnych lat po Panu.
Być może dlatego mamy inny obraz tego wszystkiego

Pozdrawiam
d007
Napisano
To jest jakas bzduraaa. człowiek zapuszcza włosy pare lat dba o nie kase wydaje a ty trza scąc, oskarzyc ich o oszpecenie bo tak jest!!! a niech zona z dziecmi go zuci za to ze sie obcioł i co!! Moze zebyniedługo bedą wyrywali?? jak tos włosy ma ichce miec to niech je ma a nie tu bedą obcinki robic.
Ogólnie to chyba słyszałem o paru przypadkach ze mieli długie włosy ale czy to prawda to nie wiem bajek nie bede wymyslał:-)
pozdro
Ps. najlepiej nie isc wogóle starata czasu!!!!! no chyba ze ktosa lubi to tak.
Napisano
Kolego ładziak...

Mi właśnie leci 13-ty rok w armii, ale dzięki Bogu nie jestem po Zmechu... Ale nawet jestem gotów zgodzić się z totalnym rozpadem armii, ale tylko w pododdziałach piechoty - sorka, ale takie jest moje zdanie. Większej trzody jak na Zmechu nie widziałem...

Mam nadzieję, że twoja kariera rzuciła Cie w jakiesś inne zakamarki MONu...

Pozdrawiam

Boro
Napisano
a co Boro - podchorążacy troche na tobie sie powyżywali? -na kims musza
Wracajac do tematu - to przeciw długim wlosom przemawiaja dwa argumenty
pierwsze erste - długie włosy zawsze będa sie kojarzyc i kojarzą sie z BRUDEM - utrzymanie higieny tychze nie jest mozliwe w wojsku
drugie erste - nie wyobrazam sobie długich wlosów pod hełmem,przycisniętych szelkami oporządzenia poszarpanych przy cwiczeniach walki wręcz- a płonąca glowa żolnierza na napalmowym torze przeszkód (o ile takie jeszcze istnieja) byłaby ciekawym widokiem
Uważam ze długie wlosy w wojsku moze mieć tylko koszarowy fryzjer stojacy całymi dniami za fotelem
Zapytajcie koledzy prawdziwych żołnierzy dlaczego kiedys przed poligonami strzygli głowy na zero i do czego uzywali talku
Napisano
Kurde ostatnio u mnie w Kaliszu widziałem policjanta z długimi włosami - takimi do ramion.Jak ja tam startowałem to było nie wyobrażalne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie