Skocz do zawartości

Jeńcy niemieccy wrzesień 1939

Gość AK 77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś wie co działo się z jeńcami niemieckimi, którzy dostali się do niewoli w trakcie walk obronnych we wrześniu 39 roku ?
Napisano
Byli ciągnięci za regularnymi jednostkami. Czytałem o przechodzeniu drogi pod ostrzałem z jeńcami. Cztałem o wypuszczeniu jeńców przez 35 pp, którzy się potem na nich zemścili. Czytałem wreszcie o jeńcu (oficerze) chcącym się przyłączyć do naszej armii.
Pozdrawiam
Napisano
To,że szybko odzyskiwali wolność wynikało bardziej z szybkiego postępu wojsk niemieckich w Polsce niż z faktu,że nie odsyłano ich na dalekie zaplecze.
Napisano
Jency germańscy odsyłani byli najczesciej wpierw do sztabów w celu wyduszenia jakis informacji skąd co za jednostka itp ... pozniej jak tylko na to warunki pozwalały skupiano ich w prowizorycznych obozach lub czesto po kulku dniach puszczano wolno bo w ciągłym odwrocie byli tylko zbędnym kłopotem dla naszych. Był taki znany epizod w czasie walk nad Bzura - gdzieś koło Iłowa (jak dobrze pamietam) był obóz jeniecki szkopski w którym trzymano dość dużą ilość niemiaszków - w pewnym momencie w związku z odwrotem obóz zlikwidowano - niemiaszków rozpuszczono wolno i kazano i biec w strone swoich - niestety WH nie pokapował sie i Niemcy rozwalili swoich rodaków biorąc ich mylnie za polskie natarcie - nakryli ich artylerią, resztki posmyrali z emgolców. Natomiast w poxniejszym etapie kampani powszechnie puszczano jeńców niemieckich w łapy sowieckie
Napisano
Spotkałem się z informacją o jencach niemieckich i radzieckich idących w jednej kolumnie a miedzy nimi jadących samochodach ZIS ze swierzo upieczonym chlebem. Komentarz wszyscy idący w ochronie byli głosdni.Może ktos posiada zdjecie w jednej kolumnie jęców sovieckich i niemieckich.
MORENA
Napisano
Może przeczytacie to:

http://www1.gazeta.pl/poznan/1,36024,1678271.html

Jeżeli klikniecie na powyższy link, to przeczytacie ciekawy artykuł o wrześniwych losach Niemców mieszkających w Polsce przed wojną. Warto poszerać swoją wiedzę i horyzonty. Pozdr
Napisano
Znowu ktoś chce zrobić z polaków mordreców a nie ma żadnych dowodów, że którykolwiek spośród 2000 internowanych niemców zabitych we wrześniu 1939 padł ofiarą mordu ze strony polaków.

Nie przekonują mnie argumenty w stylu:
Oficjalna wersja mówi, że były to ofiary nalotu niemieckiego, ale moim zdaniem, zostali oni rozstrzelani, bo podczas nalotu mogło zginąć najwyżej kilkanaście osób "
Napisano

Polsmol dokładnie tak...nasi nie mieli co robić tylko strzelac do dzieci i staruszków. Przecież Luftwaffe we wrześniu 1939 r. sypała bomby na wszystko co się ruszało po polskich drogach. Często zdarzały się przypadki, że ludzie tracili zmysły, próbowali uciekać i ginęli zastrzeleni. W wielu przypadkach całe grupy rozstrzelano z broni maszynowej (...)" - a skąd wiadomo ,że to nasi?

bjar_1

Napisano
Po wydarzeniach w Bydgoszczy (ataku piatej kolumny na wycofujace sie polskie wojsko, i odwecie na dywersantach) niemcy podali liczbe ofiar nie tylko przekraczajaca liczbe ludnosci niemieckiej w tym miescie ale wszystkich mieszkancow razem wzietych!!!
Napisano
Nad Bzurą wyselekcjonowali i rozstrzelali wszystkich jeńców pochodzących z Bydgoszczy i nie tylko. Hitler uprawiał propagandę lepszą niż komuniści. I teraz to ma być prawda i to jest prawda. Panie burak, polecam książkę V kolumna", autora podam jutro.
Pozdrawiam
P.S. Ostatnio okazało się, że nasi urzędnicy nie uporządkowali stanu prawnego nieruchomości na Ziemiach Odzyskanych i teraz Niemcy sądownie odbierają co swoje"
Napisano
Kolego J! Używam nicka Rumburak a nie jak napisałeś Burak". Nie obrażaj mnie. Wkleiłem link do tego artykułu, bo uważam, że jest ciekawy i wart przeczytania. A jeżeli masz wątpliwości i nie zgadzasz si$ z treścią to zgłoś się do autora, nie do mnie.
POZDR
Napisano
Kolego J! Używam nicka Rumburak a nie jak napisałeś Burak". Nie obrażaj mnie. Wkleiłem link do tego artykułu, bo uważam, że jest ciekawy i wart przeczytania. A jeżeli masz wątpliwości i nie zgadzasz si$ z treścią to zgłoś się do autora, nie do mnie.
POZDR
Napisano
Rzuciłem okiem. I wcale nie mam zamiaru poszerzać tym artykułem swoich wąskich horyzontów. I tak za każdego zabitego Niemca odpowiedziało przeszło 50-ciu Polaków najczęściej cywili.
Pozdrawiam
Napisano
Julita Mikulska-Bernaś, Franciszek Bernaś V Kolumna". Opis działań V-tej kolumny na terenie Europy od dojścia Hitlera do władzy, do zakończenia wojny oraz o stosowaniu tych metod w latach późniejszych w innych państwach. Szeroko opisane są wydażenia w Polsce we wrześniu.

Może niepotrzebnie się uniosłem, ale teraz Niemcy mogą robić i pisać, co chcą i w zasadzie nikt im tego nie broni, ani nie prostuje spraw zamotanych w latach 40-tych przez propagandę trzeciej rzeszy, która to zdobywa coraz większy poklask w niemczech. Niestety, pamiętających prawdziwą wojnę jest już coraz mniej.
Pozdrawiam
A ostatnio czytałem, że w czasie bitwy pod Kockiem wzięto dużo jeńców niemieckich i oficerów wysłano do sztabu na przesłuchanie, a zwykłych żołnierzy pod dowództwem stabsgefreitra bez eskorty wysłano na wschód w stronę ruskich ;-)).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie