leszek01 Napisano 24 Październik 2010 Share Napisano 24 Październik 2010 Allegro - żandarm Wojsk Wielkopolskich" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartlomiej Napisano 24 Październik 2010 Share Napisano 24 Październik 2010 Przeczytałem większą cześć wątku, jednak poszukuję odpowiedzi skondensowanej i aktualnej. Gdzie nabyć buty, sznur, patki i torbę żandarma?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartlomiej Napisano 24 Październik 2010 Share Napisano 24 Październik 2010 Szkoda że nie ma opcji edytuj.A jak miała się sprwawa z uzbrojeniem? Niedługo będę szczęśliwym posiadaczem kb mauser wz. 98, czy żandarmeria nosiła długie kb? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnKon45 Napisano 24 Październik 2010 Share Napisano 24 Październik 2010 wedle mojej wiedzy, to nie, być może w pierwszych latach II RP i to nie wszyscy, a'propos żandarmeria wojskowa", to w II RP była po prostu żandarmeria". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rjp71 Napisano 25 Październik 2010 Share Napisano 25 Październik 2010 Z tego co wiem to używano zarówno kb jak i kbk. Przy tworzeniu plutonów rezerwowych we wrześniu 39 r. brano pewnie co było w magazynach. Jako ciekawostka , żandarmi 54 konnego plutonu żandarmerii ( II DOK) wyruszyli na wojnę w furażerkach i z pruskimi szablami. Buty szyje pan Barski ( cena ok. 750 zł), torby szyje pan Kłoda - Repliki, patki z allegro. Sznury robiliśmy sobie sami. Czyżbyś chciał zostać żandarmem? Jak na razie wiem o pięciu osobach łączne ze mną , które odtwarzają tą formację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartlomiej Napisano 25 Październik 2010 Share Napisano 25 Październik 2010 A owszem kolego rjp71, planuję w bliższej bądź dalszej przyszłości zostać żandarmem. Niestety moje skromne przychody zmuszają mnie do oczekiwania na przypływ gotówki. Na razie posiadam pełne wyposażenie piechura w tym mundur sukienny, w najbliższych miesiącach przybędą mi kb i mundur drelichowy. Dlatego teraz przeprowadzam głównie tzw. prace sztaboweJak wyglądało uzbrojenie polowe? Zwykłe piechocińskie plus sznur, torba, bryczesy i długie buty? Byłbym wdzięczny za wszelakie sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rjp71 Napisano 28 Grudzień 2010 Share Napisano 28 Grudzień 2010 Żandarmi brali udział w walkach. Nie były to rzadkie przypadki. O ich bitności może świadczyć fakt, że za obronę Płocka trzech żandarmów otrzymało Krzyż Walecznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rjp71 Napisano 28 Grudzień 2010 Share Napisano 28 Grudzień 2010 Opisany przypadek dotyczy wojny polsko-bolszewickiej. Oczywiście w kampanii wrześniowej żandarmom także zdarzało się walczyć. W rejonie Tarnobrzega żołnierze Centrum Wyszkolenia Żandarmerii walczyli jako improwizowany 3 batalion 94 rez.p.p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 4 Styczeń 2011 Share Napisano 4 Styczeń 2011 Allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 6 Styczeń 2011 Share Napisano 6 Styczeń 2011 Allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 6 Styczeń 2011 Share Napisano 6 Styczeń 2011 fragmenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 6 Styczeń 2011 Share Napisano 6 Styczeń 2011 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 6 Luty 2011 Share Napisano 6 Luty 2011 Czy ktoś ma może zdjęcia obrazujące obszycie skórą krawędzi górnej kieszonki portfela żandarma?Przygotowuję się właśnie do uszycia kopii dla znajomego i za nic nie mogę zrozumieć jak to było zrobione... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 6 Luty 2011 Share Napisano 6 Luty 2011 MAB, o ile pamiec nie plata mi bardzo glupiego figla, to WT portfela sa w CBW. Tam powinno byc wszystko wyjasnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manierkarz Napisano 15 Maj 2011 Share Napisano 15 Maj 2011 Witam !Mam pytanie dotyczące 7 Dywizjonu Żandarmerii.Czy żandarmii walczyli na froncie w czasie wojny polsko - bolszewickiej ?? Gdzie walczył bądź gdzie przebywał ten dywizjon. Mój pradziadek służył w tym dywizjonie od 1919 do 1926 roku jako starszy sierżant.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 23 Maj 2011 Share Napisano 23 Maj 2011 Allegro - Fotografia przedstawiająca żandarmów przydzielownych do 9 DP, wykonana w okresie Wojny 1920 r" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GS Napisano 23 Maj 2011 Share Napisano 23 Maj 2011 Witam.Jaką bluze ma zółnierz po lewo z postu https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum18/a89.jpg w tym twmacie?Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 29 Czerwiec 2011 Share Napisano 29 Czerwiec 2011 Dowództwo Szwadronu Zapasowego 7-go Dywizjonu Żandarmerii - Poznań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 29 Czerwiec 2011 Share Napisano 29 Czerwiec 2011 zbliżenie tablicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 23 Lipiec 2011 Share Napisano 23 Lipiec 2011 Allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rjp71 Napisano 26 Lipiec 2011 Share Napisano 26 Lipiec 2011 Allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
żeton Napisano 27 Lipiec 2011 Share Napisano 27 Lipiec 2011 Bardzo fajna historia ŻW zebrana jest w tym poście. W sumie niedługo cała ŻW będzie historią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 22 Wrzesień 2011 Share Napisano 22 Wrzesień 2011 Allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 22 Wrzesień 2011 Share Napisano 22 Wrzesień 2011 Fragment tablicy XXXI z Przepisu Ubioru Polowego Wojsk Polskich r 1919 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojsko_Polskie Napisano 4 Listopad 2011 Share Napisano 4 Listopad 2011 z Allegro: CWŻ Grudziądz z ok. 1930 roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.