Skocz do zawartości

Parcina-Szkoła.Szybowcowa-Grodziec

Hornet

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 450
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 month later...
  • 1 month later...
Drogi Hornecie w Starym Sączu nigdy nie było lotniska, ani też lotniczego obozu szkoleniowego. Zdjęcie przedstawia stodoły na Podmajerzu i namioty oboziu przysposobienia wojskowego i wychowania fizycznego w Starym Sączu, który był corocznie (w okresie od 1923-1936r) w wakacje , miejscowi mówili na to - hangary

• 3 weeks later...
Witam!!!
Hmmmmm....polowałem na trzy zdjęcia z Allegro opisane jako Bezmiechowa....zadecydowały sekundy....szkoda...
Ale!Tylko jedno zdjęcie z trzech można na 100% powiązać z Bezmiechową, charakterystyczny budynek szkoły i hangar nie pozostawiają wątpliwości gdzie wykonano fotografię. Zdjęcie przedstawiające szybowce SG gotowe na start to bez wątpienia szczyt Żukowa a nie Bezmiechowa! W tle wyraźnie widać charakterystyczną dolinę Ustianowej a dalej szczyt Gromadzyń. Sądząc po typach szybowców, a widać tutaj tzw. SG-proste, ilości maszyn wyczynowych oraz ciepłym ubraniu ludzi można wnioskować, że zdjęcie pochodzi z jesieni 1935 roku- III krajowe zawody szybowcowe. Gdy rok później rozgrywano zawody w tym samym miejscu dominującym typem szybowca SG był już SG-łamany (skrzydła mewie"). Poza tym, zawody w 1936 były rozegrane w miesiącach letnich: czerwiec-lipiec stąd zapewne należałoby oczekiwać letnich strojów osób z obsługi....Tak już jako zupełną ciekawostkę dodam, że WOS był ośrodkiem wojskowym, dla osób postronnych wstęp tam był zamknięty-stąd mała ilość zdjęć przestawiających to szybowisko. Wyjątkiem były zawody w 1935/36 roku kiedy umożliwiono wstęp osób postronnych co pozwoliło na wykonanie owej fotografii. Natomiast zdjęcie przedstawiające szybowce w locie....skąd pewność że to Bezmiechowa? Niestety, tak to już jest że szybownictwo przedwojenne jest kojarzone niemalże wyłączne z Bezmiechową....o ośrodkach takich jak Ustianowa, Sokola Góra, Brzeżany itp. mało kto już pamięta.....

Ostatnio wszedłem w posiadanie książki asady szkolenia szybowcowego" Iliaszewicz, Humen. W najbliższym czasie wykonam skan. Z racji że na to wydawnictwo nie obowiązują już prawa autorskie wszystkim zainteresowanym mogę udostępnić książeczkę w PDF.
Pozdrawiam!!!
Tomek

A co do tej Salamandry..... oczywiście stary szybowiec i czarno biała fotografia to koniecznie musi być Bezmiechowa! Nic bardziej mylnego!!! Moim zdaniem to Żar, na dodatek powojenny. Żar- bo w tle widać charakterystyczne wzgórze oddzielające dolinę Soły od Bielska-Białej. Kto był to wie o czym mówię. A popatrzmy na człowieka asekurującego skrzydło-takie ubranie i czapeczka jak nic wskazują na wczesny PRL;)
Pozdrawiam!!!
Tomek

Bardzo dziękuję Tomku za wyczerpującą wypowiedź.Zgadzam się,że wielokrotnie osoba wystawiająca aukcję podpisuję tak zdjęcia aby dobrze się....sprzedały.Ale wielokrotnie jest skan zdjęcia i odwrotnej strony i to osoby,która miała związek z szybownictwem lub też uczestnikiem zdarzeń ze zdjęcia.Dlatego wielokrotnie proszę o pomoc w identyfikacji....
Kolejna kwestia ,która poruszyłeś to przedwojenna literatura na której już nie wisi brzemię ochrony prawami autorskimi.Jestem jak najbardziej za udostępnianiem ich szerszemu gronu miłośników lotnictwa,szybownictwa itp.Bo skąd mają czerpac wiedzę oraz jak kontynuowac tradycję,ktorą zbudowali nasi dziadowie????.może założyc nowy wątek...gdzie będzie można pobierac takie perełki.Tomku twój pomysł i tobie należy się pierwszeństwo.Już staję do kolejki po pierwsze PDF-y.Sam co mam też wyciągnę i zeskanuję -trochę historii szybownictwa okresu przedwojennego.
Pozdrawiam Kazik

Mam taka pocztówke. Podobno teraz to miejsce jest w Polsce. To okolice góry św. Anny ?. Jak sądzicie - czy to prawda? Próbowałem odszukać miejscowość, ale nie pasuje do tego regionu. Coś się tu nie zgadza, albo ja żle szukam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie