kudi Napisano 11 Wrzesień 2003 Autor Napisano 11 Wrzesień 2003 Czytajac forum mozna odniesc wrazenie ze eksploratorzy zajmuja sie tylko wydlubywaniem z ziemi wojennego zelastwa. I ten kierunek poszukiwan zaczyna przewazac w dyskusjach. Moze sa jednak ludzie ktorzy penetruja zamki i palace, podziemne obiekty zbrojeniowe, probujac rozwiazac zagadki historii?Jakos brakuje mi (i na forum, i w Odkrywcy) sledztw" majacych na celu dotarcie do faktow, weryfikujacych obecny stan wiedzy, czy wrecz wywracajacych do gory nogami ogolnie przyjete prawdy".A moze sa jeszcze eksploratorzy-fundamentalisci ktorzy po prostu szukaja skarbow (kosztownosci, dziel sztuki)? Z przyjemnoscia bym z kims takim pogadal". pozdrrobert_kudelski
Romo Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 CześćMnie Kudi np. 2 woj nie interesujemój główny kierunek to średniowieczeoczywiste jak natknę się na jakiegoś mauserka to nie pogardzę
Gość Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 tematy o które pytasz są dość drażliwe , dawno temu na tym forum poruszył ktoś temat mozliwości penetracji ruin zamku ale zakończyło się to ogólną pyskówą , z drugiej strony penetrowanie takich obiektów jest niezgodne z prawem , ale są tu tacy co Ci to bardziej fachowo wyjaśnią , ja osobiście biegałem kiedyś z kijem po okopach Konfederatów Barskich w Beskidzie Niskim , ale są to miejsca dawno już zapomniane i nie figurujące w żadnych rejestrach zabytków
Romo Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 A powiedzcie mi czy to przestępstwo?Przeglądając rok temu akta parafialne w pewnym miasteczku natrafiłem na opiszamku , który sie tam znajdował,poszedłem do biblioteki wyciagnąłem spis budowli obronnych powiatu ,znalazłem w nim owe miasteczko,archeolodzy i owszemprowdzili w nim wykopki,poszukiwali zamku ,leczsię dziabneli w wyliczeniach i szukali nie tam gdzie trzeba.Mnie sie udało obiekt po którym zreszta już niebyło śladu naziemnego zlokalizowałem ,gdy podzieliłemsie tym z jednym uczonym"poprostu mnie wyśmiałNie chca to nie w październiku ruszam tam z wykrywkąi mam nadzieję że będzie to owocna wyprawa ,tak na złość uczonym"
Gość Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 jeżeli nie figuruje w rejestrze zabytków w co wątpie to Ci mogą skoczyć"
Romo Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 Wiesz z tym skakaniem to różnie bywa ,doniosa gdzie trzeba i wtedy cyrk się zaczyna , w rejestrze nie jest zapisane ,jest tylko że obiektu nie zlokalizowano,czyli go nie ma nie?:-)
Gość Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 Panie Kudi zdaje się, że POSZUKIWACZE od skarbów zeszli do podziemni. Inaczej mówiąc odcieli się od niewypalów, konserwatorów, pisarzy i dzienikarzy. Tak poważnie, to zmiany te zaszły po spodkaniu organizowanym przez MAP w Toruniu na wiosnę br (zebranie odbyło się na zaproszenia immienne z inicjatywy W.A.). Wtedy to niezależnie od organizatora, doszło do rozmów w grupach. Generalnie MAP planował utwożyć federacje grup eksploracyjnych, niestety idea ta nie doszła do skutku. Ale wiem że niektóre zespoły poszukiwawcze połaczyły się w większą strukturę z własnej inicjatywy bez udziału MAP-u.
Gość Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 ojoj kto szuka ten znajduje.... Szukają , szukają , bądź spokojny!
kudi Napisano 11 Wrzesień 2003 Autor Napisano 11 Wrzesień 2003 :)wiem ze szukaja i wiem ze znajdujaale jakos zabraklo pasjonatow ktorzy szukaja dla frajdy, dla przygody, po to by poznac prawde.kazdy teraz patrzy na kase. nawet ci ktorzy zbieraja zlom. duzo ludzi szuka zeby szybko sprzedac.sa jacys idealisci?? :)pzdrrobert_kudelski
Romo Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 Panie Robercie,ja to robie nie dla kasy,kopię bo sprawia mi to ogromną przyjemnośći mówię co całkiem poważnie
kudi Napisano 11 Wrzesień 2003 Autor Napisano 11 Wrzesień 2003 Kolego RomoPanem to ja nie jestem od 1945 roku :)Bardzo sie ciesze ze sa jeszcze w branzy poszukiwawczej filantropi.trudna sprawa bedziez tym Towim zamkiem, bo wczesniej czy pozniej i tak sie dowiedza ludzie z urzedu. Wtedy sa dwie opcje - albo cie odsuna od sprawy dziekujac, albo powiedza ze wiedzieli o tym stanowisku i im je niszczysz..takie zycie..pozdrrobert_kudelski
k-szela Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 Witam!!! Kudi. Ja szukam tu i tam, pałace, zamki...itp.itd. ,a owszem mnie bardzo interesują, dzieła sztuki też jak i militarne zabytki. Myślę że nawet jak któryś z naszych kolegów coś trafi oprócz ( bez obrazy żelastwa ) coś bardzo cennego to w większości chce to zachować w tajemnicy bo takie jest nasze ustawodawstwo 0%!!!! inicjatywy 0%!!!!! zachęty by dzielić się dobrami kultury które się znajduje w ziemi i nie tylko, czy to przypadkowo czy to w sposób zamierzony. Większość z nas chce być docenionymi poszukiwaczami i przez te przepisy sprzedaje skarby na czarnym rynku w świetle prawa łamie przepisy które są pełne luk i niedociągnięć... Myślę że w tym tkwi cały problem, ale i nutka tajemnicy w naszym hobby to jest to. POZDROWIENIA dla całej Braci poszukiwawczej. K. Szela.
Gość Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 Z żoną w ogóle nie zbieramy złomu". Interesujemy się historią techniki (budownictwo i instalacje technologiczne) i dla nas chodzenie np. po sztolniach Gór Sowich to przyjemność obcowania z ludzką pomysłowością. Skupiliśmy się na gromadzeniu informacji o sposobach budowania w minionych wiekach. Zresztą to trochę pokrywa się z obecną pracą, więc łączymy przyjemne z pożytecznym.Jeżeli chodzi o archiwistykę to kiedyś sporo przerzucałem CAW-u. Chwilowo na to brak czasu, ale z zadowoleniem muszę przyznac, że wlasna bibliotek zapelnia się książkami technicznymi z dwóch stuleci wstecz.Do Kudiego. Twoja ostatnia książka o RIESE sprawiła mi sporo przyjemności. Własnie ze względu na poparcie w archiwistyce.G. Maliszewski
Gość Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 zbieram militaria, ale poboczna czescia moich zbiorow sa pfenigi gdanskie. mam do nich duzy sentyment i naprawde ciesze sie gdy pare przyniose do domu, nie mowiac gdy znajde guldeny, wtedy jest swieto.bruno
Romo Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 Kudi jest na to sposób(na ten urząd)nie będę czekał do jesieni tylko w przyszłymtygodniu wykrywka i szpadel do bagażnika i jazda w teren.Będę szukał zgubionej obrączki(tak w razie czego) :-)
Franc106 Napisano 17 Wrzesień 2003 Napisano 17 Wrzesień 2003 Witam!Romo, tylko nie zapomnij powiedzieć, jakby ktoś pytał oczywiście o wykopane dołki, że tą obrączkę to zgubił Twój przodek kilkaset lat temu :))) A tak na poważnie to życzę sukcesów. Daj znać jak coś ciekawego znajdziesz.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.