Grzechotnik Napisano 31 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2006 Srebro czy złoto to żaden kłopot by wyczyścić. Ale jakie macie pomysły na miedziane monety, większość metod: palnik, kwasek, itd efekt dają mierny, często nic nie zostaje albo rysunek zanika zupełnie z racji korozji cieńkiej miedzi monety.Powiedzmy znajdujemy boratynkę (bo łatwo i zazwyczaj są w złym stranie:) i jak ją wyczyścić - ostatnio próbowałem na czterech boratynkach.1 Palnik i szczotka - ledwo widoczne zarysy litewskiej pogoni, druga strona nic nie zostało2 kwasek cytrynowy - jak wyżej3 gotowanie w oleju, to samo tyle, że czarne, rysynek cienko widać.4 agresywniej na sekundy do 10% kwasu solnego i czyszczenie - początki wygłądały nieżle ale efekt ostateczny podobny do kwasku cytrynowego Mam 2 pytania Palnik - w jakiej temperaturze spala się ów węglan miedzi bo mam wrażenie,że efekty są dość mierne.Czy ktoś używał gotowych preparatów do czyszczenia monet i jakie są efekty ich użycia na monetach miedzianych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiaczor Napisano 31 Lipiec 2006 Share Napisano 31 Lipiec 2006 ja miedziaki moczę w oliwie z oliwek.tak radzili koledzy z forum.działa. monety moczę od 2 tyg. do miesiąca. co jakiś czas przecieram ścierką. właśnie czyściłem boratynki. efekt pozytywny, nie nieszczy monet.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzechotnik Napisano 31 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2006 A moższ dać fotkę monetki po moczeniu? i najlepiej taką jak wyglądała przed.A pisząc o płynie miałem na myśli preparaty firmy KUPFER LEUCHTTURM http://www.coin.pl/go/_category/?idc=64_57 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiaczor Napisano 31 Lipiec 2006 Share Napisano 31 Lipiec 2006 wysłałem 3 zdjęcia Twój adres mailowy. (większy format) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 31 Lipiec 2006 Share Napisano 31 Lipiec 2006 Palnik... barbarzyństwo.Ja monet nie czyszczę, bo po co? Tylko myję z syfu.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 31 Lipiec 2006 Share Napisano 31 Lipiec 2006 Możesz spróbować jeszcze elektrolizy.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzechotnik Napisano 31 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2006 Kolejną wrzuciłem do 5% roztworu wodorotlenku sodu owinięta w blaszkę cynkową - efekt podobny do trawienia kwaskiem cytrynowym czyli kijowy, monetka czyści się do metalu a skorodowany rysunek zanika. Kolejna moczy się w samym wodorotlenku zobaczymy co wyjdzie, a kolejna w sodzie oczyszczonej, a jeszcze następna w wodzie utlenionej (coś tam bąbluje czyli coś się dzieje:) ale efekty mało widoczne a proces widać bardzo powolny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 1 Sierpień 2006 Share Napisano 1 Sierpień 2006 Sodka nie wyżera, teoretycznie rozcieńczony kwas solny nie powinien za bardzo ruszyć miedzi. Ja miedziaki wkładam na tydzień do sodki, choć zależy od monety, czy warto ją czyścić.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal* Napisano 22 Luty 2009 Share Napisano 22 Luty 2009 WitamZastanawiam się czy by nie kupić buteleczki takiego płynu do polerowania mosiądzu,kosztuje 10 złotych w sklepie jubilerskim.Może ktoś z was czyścił monety miedziane takim płynem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tendrzak Napisano 26 Luty 2009 Share Napisano 26 Luty 2009 oj jak słyszę takie wypowiedzi co zrobić z starym miedziakiem ( boratynką lub rzymskim folisem) czy ją kwaskować czy palnikiem traktowac albo kwasem, to zalecam najpierw łeb wyrzarzyć , potem kwasu w usta nalać jak to przetrzyma to dopiero niech osoba zajmie się monetami. Po pierwsze najgorsza rzecz to zdjąc patynę - najczęściej po oczyszczeniu z brudu a potem po namoczniu kilkumiesięcznym w oliwie zdjmujemy najtwardsze zabrudzenia i dochodzimy do czystej patyny i na tym koniec. najczęściej cały rysunek monety to trzyma się na patynie , a po jej zdjęciu to mamy zrzartą miedzianą podkładkę papową. Jeżeli nic nie widać po wyczyszczeniu monety w oliwce to po zdjęciu grynszpanu z monety nadal nic nie będzie widać . jeżeli wlazła dzika śniedź w monetę lub czerwona albo gruby grynszpan to znak że rysunek został już zkonsumowany przez erozję czasową przebywania w ziemi i nic jej już nie uratuje. Lepiej zostawić monetę w patynie niż wyczyścić do miedzi bo wtedy po pucingu ma wartość 10% monety w patynie. Przykładem są aukcje alledrogo gdzie wypucowane monety osiągają groszowe wartości niż te same nie czyszczone. Uwaga zbieranie monet jest dla cierlpiwych . Jak ktoś nie ma cierpliwości 3-5 miesięcy czekać aż moneta w oliwie zmięknie do czyszczenia niech się za te hobby nie zabiera, szybko to robi pies a nie kolekcjoner starych numizmatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal* Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Co powiecie na czyszczenie monet miedzianych poprzez moczenie w nafcie?Takiej rady udzielił mi zawodowy numizmatyk zajmujący się tym tematem przeszło 20 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Nafta nie zaszkodzi. Zmyje część osadów.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal* Napisano 4 Marzec 2009 Share Napisano 4 Marzec 2009 Dzięki WojtekPo moczeniu w oliwie z oliwek naleciałości same zejdą czy trzeba monetę dodatkowo czyścić ściereczką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 4 Marzec 2009 Share Napisano 4 Marzec 2009 Przecieranie szmatką lub szczoteczką pomaga, znacznie przyśpiesza czyszczenie. Tyle że w trakcie moczenia co kilka dni nie na koniec.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiszpan Napisano 28 Grudzień 2011 Share Napisano 28 Grudzień 2011 Sory ,że odgrzewam stary wątek ale czy moczenie w oliwie pomoże na te zabrudzenia ,bo moczenie w wodzie utlenionej nie pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
theurge Napisano 4 Styczeń 2012 Share Napisano 4 Styczeń 2012 moze nafta? z moich doswiadczen wynika, ze lepiej penetruje niz oliwka. Tak naprawde nie zauwazylem jeszcze zadnych spektakularnych efektow oliwki, mimo ze pare monet moczy sie w niej juz dobre pol roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bluemen123 Napisano 4 Styczeń 2012 Share Napisano 4 Styczeń 2012 Z tego co widzę to tzw. rdza miedzi, bez chemii i innych drastycznych sposobów tego nie usuniesz, zostaw w takim stanie, ładnie się prezentuje. Nie kombinuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiszpan Napisano 4 Styczeń 2012 Share Napisano 4 Styczeń 2012 Dzięki bluemen123 wyjąłem ją po tygodniu z oliwki i nie będęchyba przy niej kombinował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fidzir Napisano 5 Styczeń 2012 Share Napisano 5 Styczeń 2012 ja swoje moniaki najpierw moczę w wodzie utlenionej potem w oliwce i wychodzą super,jeśli moniak jest już przezarty przez chemie i fosforany to już jej nic nie pomoże,,jedynie moze służyć za podkładkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.